Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
andy2000 - специалист
Здравейте!
Нещо не можах да намеря тема, която са отговаря на моя проблем...

Казанчето не спира да тече, т.е. водата тече постоянно по вътрешната част на тоалетната чиния, откъдето тръгва да облива.
Гледах уплътнения и поплавък, но всичко изглежда наред.
Къде може да е проблема? Би трябвало да е в поплавъка, ама не го виждам явно. Къде да гледам? :?

Поздрави!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
А какво е казанчето? Снимчица? Време на екплоатация?
spokomen - специалист
Наистина, без да се знае какво е казанчето си е просто гадаене, но опитай да регулираш поплавъка така, че казанчето да се пълни с около 1-2 см. под нивото на което се пълни сега. Може би нивото на водата в казанчето е твърде високо и "прелива", т.е.водата минава през предвидените за целта отвори на системата и се излива в тръбата, защото в противен случай, казанчето би преляло отвън.
kozl - майстор
Веднага след изпразване ли тече или след като се напълни до някое ниво?
andy2000 - специалист
Казанчето е от типа на :
Изображение
Казанчето е на 4-5 години.
Тече постоянно, спира за малко след изпразване, докато се напълни. :?
kozl - майстор
Значи проблема ти е в поплавъка и кранчето към него. Тъй като оригиналните поплавъци са много скапани ти предлагам да го замениш с поплавък с хидравличен клапан. Аз така съм направил, че ми писна да сменям щанги и уплътнения на оригиналния механизъм. Ще трябва да се съобразиш с начина на монтаж и размера на новия механизъм.
Аз сложих нещо такова, като имах някаква заигравка с уплътнението от вътрешната страна, което изрязах от гума, защото оригиналното пропускаше.
andy2000 - специалист
Снимка от вътрешността на казанчето.
Положението изглежда доста зле... :-D

Изображение
nikolovvd - майстор
Първо отвори казанчето и виж от къде изтича водата.
Ако проблема е в зареждащия механизъм нивото на водата ще е на височината на пусковия механизъм, т.е. казанчето прелива. В този случай сменяй пусковия механизъм с посочения от горния пост.
Ако водата не прелива - нивото е по-ниско, то някъде изпуска пусковия механизъм.
Друг вариант е да смениш казанчето със същото. Само го разкачаш от тръбата за тоалетната чиния и тази за чистата вода, вдигаш 3-4 см. нагоре и го сваляш. Ново казанче не беше въобще скъпо. Ще проверя утре дали не сме изхвърлили старото на село, което сменихме с моноблок миналата година. Ако е още налично ще го разгледам по-подробно и ще ти пиша.
8180 - майстор
Колега andy2000,
Ще се намеся в темата ти с два въпроса, че и аз тези дни се занимавах със същото.
Разчитам, че отговорите ща са полезни и за теб, но първо по твоите.
- Опитай да спреш водата преди да се е напълнило много казанчето. Ако тече или сълзи, има проблем в камбаната и уплътнението там.
- Ако проблемът изчезне, значи виновна е системата за пълнене. Като гледам твоята (и по памет моята), май за 10лв. не си заслужава реставрацията, още повече, че принципът на работа на този тип (на мен поне) не ми е докрай ясен.
От тук на въпросите:
1. Не бях обръщал внимание, че нашата и тази от втория линк на Колегата kozl са подобни, но различни. Въпросът: - Как се регулира нивото на двата типа. На твоя не се вижда в явен вид или е счупено, а при мен не мога да погледна без да сваля казанчето - само на пипане, но също не намирам, а имаше, когато го слагах.
2. Допускам и при двама ни има ръждиви отлагания по чинията. Въпросът: -Някой да подскаже как се чистят ръждиви петна по фаянс? Някъде четох за Кока-Кола - има някакъв ефект, но според мен, само за "новата" ръжда. На времето имах позната химичка и ми беше дала някакви "фосфати" - не знам какво беше, но вършеше работа в много случаи. Може да са забранени днес.
nikolovvd - майстор
На снимката със стрелка съм посочил от къде се регулира нивото на водата в казанчето.
Прикачен файл:
098 MIP 194.jpg
098 MIP 194.jpg (10.36 KиБ) Видяна 30178 пъти
Въртейки червяка се повдига или сваля поплавъка, с което се указва на механизма кога да спре водата.

Тема "Теч от тоалетно казанче" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: