Всичко за дърводелството
Здравейте,

Искам да реставрирам големи вътрешни врати от масивно дърво (около 50-70 годишни). Нямам пари да ги сменям (а и не искам), а и за майстор няма да имам пари, тъй като става дума за 6 единични врати, 1 двойна врата със стъкло и 1 голям портал със стъкло. Тоест има супер много работа, а именно:

1. Трябва да се свали боята на всички, да се грундират, шлайфат, китосват итн. Не знам дали да свалям цялата боя или направо от горе да слагам новата? Не искам да е супер гладко, но не знам дали ще хване.
2. Една от вратите е с разбити панти, които трябва да се сменят. Ако въобще е възможно, тъй като са забити директно в дървото, а в касата направо има дупка. Порталът пък е леко паднал и трудно се затваря, може би и той ще трябва да се оправи.
3. Касите на някои от вратите са напукани от времето и от грубо затваряне. Отделно на някои места по края на вратите, дървото е очукано (вдлъбнатини от удари, дори малко дърво е паднало, има неравности) и не знам какво трябва да се направи, за да се изравни с останалата част. Но вратите си се затварят и няма никакъв луфт.
4. Вратата на банята ще трябва да се среже или намали отдолу, тъй като подът в банята ще се вдигне с 2см. Не знам как точно става това и дали има смисъл.
5. Ще трябва да сменя вътрешните механизми, но може би ще запазя бравите. Не съм решил още.

Ще се радвам ако може да дадете съвети, тъй като освен вратите, ремонтирам и всичко останало и не знам от къде да почна направо! Ще пратя снимки някой друг път.

Мерси много!
EDI - майстор
Всичко може, но по-добре дай снимки.Така на прима виста - сваля се боята с пистолет с топъл въздух и шпакла.После се шлайфат - шкурка 60, 80, 120 в тази последователност.Добре е да имаш ексцентрик или вибро.Ако искаш китваш, ако искаш не.Пантите могат да се сменят.Понеже са от старите, вероятно са запънати с по два пирона.Като свариш боята ще се появят.Избиват се и пантата излиза.Ремонт на касата става, като се изрязва компрометираното парче дърво и се заменя с ново.Дефекти по ръбове на врати се оправят с епоксидна смола и дървени стърготини.Врата се реже с шина и циркуляр.Става и със зеге и после се минава с ел ренде.
lyubohar - майстор
Чака те голямо блъскане.
Първо трябва да прогониш вратите-да се оправят провисвания,изкривявания,панти и т.н.
Ако пак ще боядисваш изпълняваш горните препоръки.
Казаха ти как се сваля старата боя.
Ако не е подкожушена и е здрава може и да я оставиш,но с виброшлайф да матираш и подравниш.
Преди това ще трябва да китваш.С епоксидна и стърготини става.
Продават и готови продукти за китосване.Аз лично ползвах кит за коли.
Става много по бързо.Ако имам големи липси по ръбовете или сменяш с парче ново дърво,или с кит,но преди това правиш арматура от няколко гвоздейчета.
Вратата на банята без това отдолу ще е поизгнила.
На знам как е направена,но ако е със шпервана плоскост при скъсяване може да отидеш на кухо.
Запълваш с подходящо парче дърво.
На тази част на вратата на банята трябва да и отделиш по голямо внимание,
че от влагата и топлината скоро ще се появат пукнатини и дефекти.
Боядисвал съм с малки меченца и става доста добре.
Ако запазиш старите брави е добре да ги ревизираш-разглобяване,почистване и смазване.
Повечето стари брави са по добри от новите масови боклуци.
И пак-голямо бачкане те чака.
nikolson - майстор
Колегите са казали основното. От мене мааалко. Не се хващай да сваляш боята, ще ядеш, упс, ще съжаляваш. Само матирай повърхността. Бравите не сменяй, смени само дръжките с по-модерни. За вратата на банята lyubohar ти е казала, само ще подчертая, обърни сериозно внимание на долния край, ако наистина не можеш да я смениш сега.

Тема "Реставрация на дървени интериорни врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: