От мобилни телефони до цифрови камери
martosound - специалист
Здравейте,

Направих един уред за измерване на цветна температура на светлината със цифров сензор за цвят TCS34725 и Arduino UNO. Купих си платката на ADAFRUIT и допълнително само сензора TCS34725.
Схемата е следната:
Изображение

Не използвам готовият софтуер на ADAFRUIT понеже те са ползвали като данни алгоритъма на AMS за TCS3414CS , а двата сензора имат различни параметри и резултатите са нереални. Направих друг алгоритъм с точните данни за TCS34725 и се получиха много добри резултати както за цветната температура, така и за осветеността в луксове. Резултатите за осветеността са идентични с моя луксмер MASTECH. Резултатите при измерване на цветната температура на светодиод с точно определен а CCT - 4150 К, както и на халогенни лампи също са точни.

Gain:60x Time:614ms (0x0)
Raw R:7739 G:8869 B:10309 C:20503
IR:3207 CRATIO:0.16 Sat:65535 Sat75:65535
CPL:118.84 Max lux:183.82
Compensated R:4532 G:5662 B:7102 C:17296
Illuminance:26Lux CCT:7362K

Това са резултатите от серийния монитор на Ардуиното. Сега мисля да преправя нещата и да направя отделен уред само със процесор ATmega328P на основата на който е изградено Arduino UNO и един двуредов LCD с някакъв Li-ion акумулатор от телефон да речем, USB зарядно със MCP73831T-2ATI/OT и трансфертер със MCP1640 .

Идеята ми е да стане самостоятелен уред без да има нужда от компютър за да работи като на дисплея ще се индицират единствено осветеността в Луксове и цветната температура в Келвини. Ако някой прояви желание ще му пратя софтуера с удоволствие. Въпросът ми е някой занимавал ли се е с тези цифрови сензори за разпознаване на цветове на AMS да обменим опит? :)
Vectra - специалист
Аз опит със сензори за цвят нямам, но имам опит с доста други модули и датчици за Ардуино.
Програмирал съм и директно върху Atmega168P.
На твоя проект много би му паснал един TFT тъчскрийн на Adafruit или на McuFriend.
Само че там има една тънкост да освободиш шините за I2C на Ардуиното.
Ако проявиш интерес, пиши.... :partyman:

Тема "Сензор за разпознаване на цветове TCS34725" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: