• 1
 • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Помощ.Търся рецепта за направа на ракия от житни растения./Ечемик, пшеница, царевица и др./
Ечемика се използва за получаване на уиски и водка.От един килограм се получава около 0,720 л. 40% ОБ алкохол.Зърното се състои от нишесте,което е неразтворимо във вода и не се поддава на ферментация.Затова е необходимо да се превърне в захар.Това става под действието на ензими,които се образуват в процеса на покълване на зърното.Такова зърно се нарича малц.Не е необходимо всичкото зърно да е покълнало.20% са достатъчни.След това кашата от ечемик и малц се нагрява до 64-67 градуса за около 45-60 мин,.охлажда се до 30 градуса и се прибавя хлебна мая.Започва процеса на ферментация и захарта се преобразува в алкохол.Следва дестилация.Необходимо е помещение с определена температура и влажност.След това се прекъсва процеса на малцуване в сушилня
:)
Баща ми няколко години си вари ракия по памет рецептата е следната:
80 л. вода
20 кг захар
20 кг царевица.
2 кг ечемик
2 кг жито
за 80 ст. мая от Цачо (нямам идея колко е) но май е около 1/3 от калъпа или може би половината.
От тази рецепта баща ми вади около 16 л. 40° парцуца :lol:
Предполагам това количество е поради неспазване на технологията на ферментация.
От една порция царевица, ечемик и жито може да се вари 3 пъти. Добавя се само вода, захар и мая.
днес ще се видим и ще уточня рецептата
Е, засегнахте и моето хоби :) Тези дни предстои пускането на сайта http://www.rakiyata.com, където темата за "мераклийската" напитка ще бъде основната.

"Пърцуца" става обикновено по следните причини:
 • Прекалено гъста пращина. Алкохолното съдържание в края на ферментацията не трябва да надвишава 12%.
 • Работа с мръсно оборудване. Заразяване на пращината с нежелани дрожди. Лоша мая.
 • Достъп на кислород при ферментацията.
 • Висока температура по време на ферментацията.
 • Неправилно отсичане на първака и патоките
ракия от жито

80 л вода
20 кг жито
20 кг захар
3 кубчета хлебна мая-около 150 гр общо
4 пакетчета лимонтузу

житото се накисва 24 часа във вода да набъбне
житото се изцежда от водата и се оставя да покълне -в зависимост от сезона
захарта се разтваря във вряща вода и се добавя към останалото количество студена вода
добавят се разтворената мая и разтвореното лимонтузу
добавя се покълналото жито

първите 7 дни сместа се разбърква всеки ден
следващите 7 дни не се бърка
сместа е готова за варене когато стане бистра
преди да варите отстранете житото-използува се само разтвора
житото може да се използува 4 пъти,другите компоненти са същите описани по-горе

от това количество смес излиза около 26 л-55 градуса

внимавайте когато варите -сместа е с много силно алкохолно съдържание-ракията тръгва над 80 градуса

успех на всички
Лимонената киселина се добавя преди маята, за да се създаде неблагоприятна среда за бактерии и плесени, които създават крайно нежелателни метаболити, като оцетна и млечна киселини и др. Освен с лимонена, пращината може да се подкиселява и с винена или ябълчена киселини. С лакмусов индикатор се следи достигането на оптимален pH около 3.

Маята се добавя едва след като киселината е била много добре разбъркана в пращината.

Горната рецепта има прекалено малко вода.

При рандеман от 85%:

20kg жито дават 6,6 L спирт
20kg захар дават 9,6 L спирт

Общо 16,2 L на 80 L вода. Това означава теоретично 20% обемна концентрация на спирта в края на ферментацията. На практика ще бъде по-ниска, заради автолизата на дрождите при недопустимо високата концентрация. Това може да ни спести двойното дестилиране, но и ще "обогати" ракията със значителни количества метилов алкохол. В горната рецепта водата трябва да бъде двойно повече или съответно да се намалят другите продукти.

Важно е и ферментацията да протича в херметичен съд, а въглеродния двуокис да се изпуска през воден клапан.
Един немаловажен въпрос - как се определя готовността на материала за варене(дестилация)или там както се казва?Сега като е по-топло сигурно и ферментацията протича по-бързо?Някой може ли да даде съвет,отнася се и за ракията от плодове. :evil:
Избягвай температури над 27°C. Сложи пращината на хладно. Обикновено дестилацията се извършва малко преди пълното завършване на ферментацията. Подходящият момент момент се познава лесно по намаляването на количеството на въглеродния двуокис през водния клапан. При тези температури вероятно това ще стане около 8-мия ден.
Това нещо пие ли се?
Последна промяна от Борис на пон сеп 08, 2008 9:41 pm, променено общо 1 път.
Ами всеки, който умее, ще се справи по-добре от винпромите :wink:

Ето промишлена рецепта, по която се произвежда спирт, който разреден с вода и есенции ни се продава за ракия:
  ечемик 310 kg
  картофи 1250 kg
  вода 2050 l
  амилаза 1,1 kg
  мая 100 kg
Защо промишления продукт да е по-добрият?
Higro,и аз пия ракия , но само такава от плодове - сливи,джанки,кайсии,грозде (не от винпрома) , без амилази , лактази и др.подобни,а на кръчма само водка -спирт и вода , (но това направо ме разби :" Подходящият момент се познава лесно по намаляването на количеството на въглеродния двуокис през водния клапан. При тези температури вероятно това ще стане около 8-мия ден." Околото тотално ме възхити).Менделеев и Ломоносов вероятно ще се ...... И все пак Ви се възхищавам!(Ще пробвам рецептата Ви и ако това се пие тържествено ще се извиня за съмненията и горещо ще я рекламирам).
hygro написа:Е, засегнахте и моето хоби :) Тези дни предстои пускането на сайта http://www.rakiyata.com, където темата за "мераклийската" напитка ще бъде основната.


давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?
Онемях!!!Това нещо пие ли се?Ако да , защо още сте живи и защо вече винпромите не са фалирали.Сигурно ако заложите гайки и болтове и тях ще стане "парцуца"(каквото и да означава).Все пак Ви се възхищавам - това сте го издигнали направо на научна основа.
.
Само да добавя и аз , че алкохола който си правиме в къщи е с пъти по добър от повечето алкохол в магазините. Преди ми се налагаше да купувам от време на време и много пъти съм попадал на страшни боклуци (ментета). Направо не мязат на нищо. Така си и седят или ги изхвърлям.
Така ,че който има възмойност да си прави. Това е най-добрият вариант.
Борис написа:(Ще пробвам рецептата Ви и ако това се пие тържествено ще се извиня за съмненията и горещо ще я рекламирам).

Хм, рецептата за пращината е само началото. От значение е как ще дестилираш, как ще отлежи и... с кого ще а пиеш :partyman:

Питиетата от зърнени продукти обикновено дестилират с ректификационна колона, а не с популярния тук алембически казан, за да се спести дву- или трикратното варене. Дестилатът е със сравнително "кух" вкус и получава звученето си след "овкусяване" при налагане и отлежаване.
Osiris написа:давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?


Благодаря! Днес платих хостинга и поне форумът към сайта ще е достъпен на http://www.rakiyata.com/forum/ след актуализацията на DNS. Понеже сайтът си е хоби, статиите ще пускам когато имам необходимото свободно време.

Ще се радвам на подкрепата на всички, които помогнат да подкараме сайта.
hygro написа:
Osiris написа:давай ако трябва ше го хостваме и ше помагаме :?


Благодаря! Днес платих хостинга и поне форумът към сайта ще е достъпен на http://www.rakiyata.com/forum/ след актуализацията на DNS. Понеже сайтът си е хоби, статиите ще пускам когато имам необходимото свободно време.

Ще се радвам на подкрепата на всички, които помогнат да подкараме сайта.

Ха честито , дано сайта стане популярен и всеки споделя опит и мъдрост в тази свещена материя :lol: . Ето линк към wiki ако някой не го е посетил :
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%B8%D1%8F
Принципно аз повече харесвам терминът "джибри" :-D .
Иначе имам приятел с роднина във винпром "Търговище" и ми е казвал че и скъпите ракии не са на 100% излезли от казана а някъде към 30% .
Написах повече подробности за интересуващите се от приготвяне на пращина от зърно.
Имам въпрос - По какъв начин се отстранява метиловия алкохол при дестилация в домашен казан? В тегловно отношение как е в сравнение с етиловия алкохол и водата?
Метиловият алкохол не е единственото вредно вещество, което се образува при ферментацията. Образуват се много различни висши алкохоли, повечето от които доста отровни и с неприятен вкус. При правилната дестилация тези примеси могат да се отделят. Например метанолът има температура на кипене 64,7°C и затова се изпарява значително преди етанола с т.к. 78.4°C. При дестилацията температурата на пращината се покачва бавно, за да може метанолът да излезе с първака. За късмет повечето вредни вещества имат доста различаващи се от етанола температури на кипене, което позволява да бъдат отделяни в първака и патоките.

По-голямо количество метилов алкохол се образува при пращини от плодове, които съдържат пектин в това число и грозде. Друга причина за високо съдържание на метанол е подслаждането на пращината над 20% или ферментация при високи температури. При ябълкова пращина метанолът може да достигне 0,3%, но при правилно отделяне на първака, в калвадоса има само следи. При използване на ензима пенктиназа, както се прави при промишленото производство за увеличаване на добива, количеството на метанола се увеличава няколко пъти и дестилацията трябва да се извършва в ректификацонна колона. От нея ракията излиза много чиста, но изчистена и от ароматите, поради което е "куха".

Метанолът плаши хората, заради мълвата, че от него се ослепява. Че се ослепява е вярно, но дори и в лоша ракия количествата му са пренебрежими. Слухът води началото си от отравянията от консумацията на получен от суха дестилация на дървесина спирт, където той е преобладаващото вещество. За сравнение: портокаловият сок съдържа далече по-голямо количество метанол от ракията, но никому не му хрумва да го обяви за отровен.
Благодаря за отговора, но той не ме ориентира много. Аз практикувам следната схема. Подгрявам казана на температура малко по-висока от нормалната. След тръгването на първака, първия половин литър го изхвърлям/може да го оставя и в патока, може и за мокри масажи/. След това намалявам огъня до изтичане на плътна струйка на около 7-8 см, след което тя се превръща в капки. За мен от практиката ми това е нормално. Не знам дали съм прав, но така го правя. Източвам ракията до 40 градуса. След това отново засилвам огъня, и източвам паток до около 13-15 градуса.
Но въпроса ми беше основно за начини за отделяне на метиловия алкохол.
 • 1
 • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Готварство, туршии и зимнина”