Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Celeborn - специалист
Здравейте - таблото на снимката е монтирано от строителя, предпазителите са китайски, а няколко човека вече ми казаха, виждайки го на снимка, че според тях трябва да се преправи (без да навлизаме в подробности защо, но реакциите бяха по-скоро от типа "Ооууу"). Кръговете ме устройват, имаше едно жужене, което с понатягане на съответния предпазител изчезна и като цяло не е имало проблеми, нито съм чул съседи да се оплакват. Аз се водя по максимата - ако не е счупено, не го оправяй, но все пак говорим за ток - на него веднъж му е нужно мен да ме оправи :-D :-D :-D Пък и ми пуснаха мухата вече... Тъй като моите способности ми стигат да вържа ключ и контакт, но не и печка, например... то въпросът ми е към по-вещите в занаята - дали виждате нещо притеснително, освен феноменталната марка GACIA?

Благодаря!
Прикачен файл:
2015-11-14 10.45.36_cr.jpg
rado_ev - специалист
Таблото е добре. Кое точно не се е харесало на хората, които са го гледали. Ако дефектнотоковите защити сработват нормално, всичко е наред. Ако те притеснява марката на предпазителите, смени ги, но ги свържи по същия начин.
iliya_i - майстор
Ами притеснително е това, че при толкова свободни позиции на нулевата шина, нулата е свързана с мост между двете ДТЗ. Също и че на клемата на ДТЗ са свързани 4 нулеви проводника на един болт. Не виждам дали след лявото ДТЗ (вероятно за бойлера) има бущон.
nikolov333 - майстор
То за ДТЗ-то четерите нули на изхода и трябва да са на отделна шина..не може да са на общата нулева. По скоро размера на предпазителите по 25А не е много според изискванията и защо само 5 кръга минават през ДТЗ..?
iliya_i - майстор
nikolov333 написа:
защо само 5 кръга минават през ДТЗ..?
Те кръговете са общо 6. Най-левия предпазител е главен. След него 10А - за осветлението. То не минава през ДТЗ. Нулата му е вързана горе в дясно на нулевата клема. После ДТЗ за бойлер. ДТЗ за контакти. 32 ампера - най-вероятно за кухненска печка и 3 бушона за 3 кръга контакти. Ама бушон за бойлер :?
sinfon - специалист
Това е рядко културно табло. Дори има гилзи на главните проводници по нулевата шина, да не може да бъдат прерязани жилата им от болчетата на шината. Само дето малко са го посмачкали зидаро-мазачите... #-o
nikolov333 - майстор
Да ама са нямали клещи за кримпване и само са нанизали накрайниците, като явно разчитат на стягането с болтчето на нулевата шина да държи жилата в тях.. Да не говорим, че някой е краднал оригиналната нулева шина на таблото и е турил "подпряно" парче от шина артисала от някое друго табло.. :axe:
Celeborn - специалист
Благодаря ви!
Първия път ходих до TMT (София, Младост, понеже трябваше да купувам нова кутия, защото капакът беше загубен - показах им по снимка и човекът бая се намръщи на таблото, не каза защо, но май е показателно, че пита дали аз съм пипал нещо :-D
Втория път (в LDG София - Нишава) ходих за нов предпазител за осветлението, поради споменатото бръмчене. Показах същата снимка на таблото, за справка и дори не си купих нищо от тях, просто ме посъветваха първо да го затегна по-здраво и действително след като му ударих едно дълго рамо заспа... но между другото ми казаха някой да го погледне, защото според тях не е направено ОК (гледаха го двама човека там). Надали е било със скрити намерения, там не ходят по домовете, само на големи обекти.

Последният предпазител (Шнайдер) е за бойлера - заложен е голям, защото бойлерът е трябвало да бъде проточен, но в крайна сметка си е обемен 3KW. Минава през бойлерно табло пак Шнайдер 32A.

Интересното е, че апаратментът е предвиден за отопление с климатици... но не са заложени отделно. Хладилникът също не е отделен...

Иначе в комплекта на таблото по принцип има само една шина (лявата на снимката), понеже си купих още едно същото заради капака и това дава турците от Makel :D...
hidrazin - майстор
Последния бАшон е свален и не се вижда колко ампера е - този за бойлера.
Другите два по 25А са много за контакти ама като се има в предвид че са само два кръга...
Първото ДТЗ - не е ясно от снимката какво захранва. Поне аз не виждам де...
Второто ДТЗ - там отдолу при нулата НЯМАТ работа 4 кабела. Нулите на отделна шина за това ДТЗ.
И не на последно място - и двете ДТЗ-та са електронни. Електронните ДТЗ-та са ЗАБРАНЕНИ в битови/жилищни сгради.
Останалото (колкото е останало де) е горе-долу приемливо.
:partyman:
Celeborn - специалист
Да, не съм сигурен колко е бойлерният бушон, трябва да го погледна като отида... може би в крайна сметка 25А, има ли логика да е така при бойлерно табло 32А? (бойлерът е 3000W)

На първи 25А кръг са хладилник (може би ще го изкарам на отделен), пералня, миялна машина и два конвектора - 1500W и 2000W.
На втори 25А кръг има само един 1500W конвектор като по-сериозен консуматор.

Вероятно на тези кръгове са оставени кабелите за климатиците (по 1 на кръг) и затова са 25А...

На 32А са фурна и котлони + абсорбатор (не знам защо е вързан там, но уви е късно за преправяне...). Други сериозно консуматори няма...

Това са електронната ДТЗ звучи сериозно...

Тема "Да преправям ли таблото?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: