Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
PCL82 - майстор
Здравейте,

в двора си имам една 40 годишна бреза висока към 12 метра. Дървото е добре оформено и придава уютен вид на двора. Обаче хвърля страхотна сянка на овощни и други дървета.

Мога ли да намаля височината до 6-8метра като запазя условия короната да се развива правилно? Какви принципи на резитба да спазвам?
Прикачен файл:
бреза 1.png
бреза 1.png (295.47 KиБ) Видяна 1680 пъти
keymaker - специалист
Дървото със сигурност няма да е същото след операцията,и най вероятно няма да го изтърпиш дълго след това. Иначе е добре среза да е под наклон и задължително да се боядиса дебело първо с редичка блажна или алкидна боя и после с гъстотата с която е в кутията поне две ръце.
wanderer - специалист
мога да коментирам единствено техниката на отрязване, не и какво точно да отрежеш, тъй като не мога да съдя от една снимка. със сигурност такава шокова резитба не се отразява добре на дървото, но когато няма друг начин....та, ако имаш някоя овощарска книга погледни темите за подмладяваща резитба. принципите са едни е същи, с изключение на това че при овощните се изисква здрава и балансирана корона с оглед плодния товар. ненужните клони отрежи, така, че да не предизвикваш сцепване по оставащата част. режи до клоновия пръстен без да го засягаш. така по бързо ще зарастне раната. избягвай рани които "гледат" нагоре и ще задържат роса и вода от дъждовете, което пък е потенциален развъдник на болести и загниване. режи с чисти срязове, ако трябва първо по отдалече, после по детайлно. преди години съм купувал една готова овощарска замазка във вид на паста, дори с някакви добавени медикаменти, на цвят каки. препоръчвам я. защо ти пиша всичко това??? виждал съм тотално съсипани дървета, поради незнание, мърлящина, неебателност, човешка злоба... виждал съм и дървета-старци (не в българия), живи и здрави, но с помощта на адекватна човешка намеса. ти си избираш каво да бъде твоето отношение :)
wanderer - специалист
  • ето визуално пояснение за клоновия пръстен. № 3 е правилния отрез.
Прикачен файл:
landscape-design-1740.jpg
landscape-design-1740.jpg (26.68 KиБ) Видяна 1608 пъти
  • ако залиташ по ножарството от брезовата кора стават много хубави дръжки за ножове

Тема "Съкращаване на бреза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: