• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sean-john - специалист
Здравейте колеги,тези дни ще взема инверторен електрожен и започвам да се уча като първото което трябва да направя е две крила по 3 метра дворни врати.Мисля да ги направя от дебелостенни тръби с Ф35-40 (не съм ги мерил,втора употреба са),височината ще е 1.50 метра а ширината на всяко крило по 3 метра както споменах,ще са захванати в бетонни колони.Инетерсува ме това ли е правилния начин за изработка както е на примерната скица,материала подходящ ли е,ще провисне ли?Изобщо всякакви мнения ще са ми от ползва.Благодаря!
Прикачен файл:
Untitled1.jpg
Untitled1.jpg (33.72 KиБ) Видяна 5403 пъти
torbalan - Дървен философ
Кръгли тръби трудно ще ги паснеш точно, за да ги завариш добре...

Квадратни (правоъгълни) се режат по-лесно.

Моята порта я направих от квадратен профил по спомени 25мм с себелина 2мм.

Не съмо собено сръчен в заваряването и на места има прогоряло, но са здрави.
Понеже бях наясно, че децата ще се чеплезят по тях, за да ги тествам - като ги монтирах първо се качих аз да видя ще ме издържи ли. Не мръдна. Но моите са по около 1.5 метра. Мисля, че и 3 метра няма да провисне.

Моята порта изглежда така:
Изображение
sean-john - специалист
Много е хубаво колега поздравления.Тези порти мисля да ги направя колкото може по евтино,затова съм сложил на скицата само една кръстачка без излишен материал,защото са в края на пътя и ще са само "сервизни"...100 метра преди тях ми е главната порта и там мисля да я направя както трябва,но ще започна от тези второстепенните,хем да се понауча,хем никой няма да ги вижда и да изглеждат грозно.
torbalan - Дървен философ
3 метра само с един кръст за укрепване ми се вижда малко кекаво.

Без сметки трудно ще ти се даде точен отговор...

Мисля, че ще е по-добре ако укрепването е на формата на буквата W. А и малко по-симпатично ;)

Имаш ли опит със заваряването?

Прикачен файл

123.png
123.png (12.63 KиБ) Видяна 5366 пъти
sean-john - специалист
Може и така да го направя,ако формата е по устойчива,иначе не нямам никакъв опит със заварянето,но не съм с две леви ръце и след малко практика по някой винкел ще усетя как стават нещата (опит имам колкото ми беше предоставен в средното училище в часовете по практика... :) ).
Чираче - майстор
Няма никакъв смисъл от Х, нито от W връзка. Достатъчно е да има само един диагонал, натоварен "на опън".
preslav - майстор
Чираче написа:
Няма никакъв смисъл от Х, нито от W връзка. Достатъчно е да има само един диагонал, натоварен "на опън".
И аз съм на мнение, че един диагонал от горната панта към долния край на вратата е достатъчен за здравината и - останалото е въпрос на декорация.
Дори сега ми идва на малкото акъл, с който разполагам, че диагоналът може да е не тръба, а стоманено въже с талреп - така конструкцията ще може да се донатяга при евентуално висване.
plamen6703 - майстор
Аз съм на мнение, че първо трябва да се научи да заварява и като натрупа малко опит със "сухи" тренировки на бракувани парчета винкели и профили, тогава да се пробва да прави малки и ако се налага и големи дворни порти :) . Вярно, че парите са си негови и материала си е негов и от него зависи от какво и колко да изгори и разсипе, но за човек, който първо ще се учи е най-добре да се научи на нещо непотребно и после да се втурне да прави конструкции, на които ще се разчита да вършат работа. По правило така се почва в началото, но може пък да има и изключения, които да потвърдят правилото :-D :partyman:
Чираче - майстор
plamen6703 написа:
По правило така се почва в началото, но може пък да има и изключения, които да потвърдят правилото :-D :partyman:
Тия неща се учат още на 14-15 г. След това вече е късно, когато човек стане на 18+++++++години. :lol:
preslav - майстор
plamen6703 написа:
Аз съм на мнение, че първо трябва да се научи да заварява и като натрупа малко опит със "сухи" тренировки на бракувани парчета винкели и профили, тогава да се пробва да прави малки и ако се налага и големи дворни порти :) . Вярно, че парите са си негови и материала си е негов и от него зависи от какво и колко да изгори и разсипе, но за човек, който първо ще се учи е най-добре да се научи на нещо непотребно и после да се втурне да прави конструкции, на които ще се разчита да вършат работа. По правило така се почва в началото, но може пък да има и изключения, които да потвърдят правилото :-D :partyman:
Има един много сигурен вариант човек никога да не се научи на нищо - просто не трябва нищо да похваща!
Не мисля, че една порта за овчарника е нещо отговорно, че толкова да му се притеснява, хваща ръчока, слага маската и действа. Щом естетиката на заварките не го притеснява няма причина нещата да не се получат.
Личният ми и много скромен опит показва, че едно е да заваряваш винкел, друго е да правиш дупки с електрожена в тръба, едно е да работиш на земята, друго е да изпълняваш вертикален шев - всяко нещо си има тънкости, заварявам винкел без проблем, но кух профил не ми се получава (може би защото самият аз съм кух). Не отказвайте човека още преди да е започнал, никой не се е родил научен.
Чираче, тия неща не се учат на 14-15 години, а цял живот - вярно е, че на 14-15 се научава занаята, но никога не е късно да станеш курва, важното е да практикуваш редовно!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Как да направя 2 големи дворни врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: