Здравейте! След няколкодневно ровене из нета и основно този форум реших да се обърна за съдействие. Предстой ми да свържа монофазен двигател, който се ползва за водна помпа. Преди да се развали и ходи на ремонт винаги е бил свързан с автоматичен предпазител и мисля, че никога не бил зануляван. След ремонта реших пускането да става с контактор и защита или пускател въздушен ПВ както разбрах, че се казва. Намерих такъв в къщи. Със сигурност контактора е 220 В отворих го за да съм сигурен. При подаване на фаза към 7 (на снимка 1) която отвежда до 2 и нула кум 1 всичко работи. Първият ми въпрос е свързан именно с това такова ли трябва да бъде положението на фазата и нулата (фаза към страната на която е пусковата пластинка) или на обратно (нула към страната на пусковата пластинка). Така това е за да работи пускателя. След това по моите размисли трябва да пусна фаза и нула в 3 и 4, които да взема за помпата от защитата D и E (снимка 1). Вторият е свързан именно с това. Защитата е сложена на 6 А дали ще са достатъчни за двигателя (снимка 2). Следващото питане е свързано с поставянето на фаза и нула на двигателя имали значение къде ще фазата на 2 или 4 или няма (снимка 3). И последното нещо е зануляването на двигателя кабела за него на този болт на корпуса ли се закача или някъде другаде както и къде да свържа другия край. Пускателя е с пластмасова кутия.
- 1
- 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
19 мнения в "Въпрос свързване на моновазен двигател с ПВ"
plamen6703
- майстор
Високото напрежение е опасно за живота! Направи си сам при теб може да доведе до самоубий се сам! Обърни се помощ към квалифициран електротехник!
valentino76bs
- майстор
Направи снимка отгоре на защитата и контактора!
plamen6703
- майстор
Разбирам желанието на колеги да дават съвети и оказват помощ в духа на форума направи си сам, но електротехниката и високото напрежение са сфера, която изиксва професионална подготовка и не е професионално да се дават съвети свързани с електротехниката на хора, които нямат елементарна подготовка в тази връзка.
valentino76bs
- майстор
Абсолютно си прав да! Но всеки си носи отговорността ,ей с двигателя да не се утрепеш....да изключваш напрежението като човъркаш !
Тая защита за никакъв чеп не става 6 А са много за тоз мотор .Пък такиви защити имам цял кашон нови мисля ,че бяха 4 А приготвени са за боклука или за подаръци
!
Тая защита за никакъв чеп не става 6 А са много за тоз мотор .Пък такиви защити имам цял кашон нови мисля ,че бяха 4 А приготвени са за боклука или за подаръци

Прикачен файл
IMG_6465.JPG (42.36 KиБ) Видяна 4960 пъти
Благодаря за за помоща и за схемата. Високото напрежение е опасно даже си е смъртоносно. Съгласен съм, че това не е да си смениш контакта, да си направиш разклонител или да си сложиш нова лампа. Къде обаче е границата между елементарните познания и знанията? Вчетра един електротехник, работещ при това (ама не телевизионен техник) не можа да го свърже. Сигурно не виждал подобно нещо от години не знам, което разбира се не го прави лош електоротехник. Всеки си има глава на раменете и носи отговорността на своите действия и имено поради тази причина никога не работя преди да съм спрял съответния бушон, а за най сигурно главния, без фазомер и лампа за две оголени жички, което не означава, че разбирам. Може и да намеря по-малка защита имам един кашон. Имам и по-нови контактори с защити (не български) без кутии за тях обаче. Защитата я оставих заради стоп бутона, не че няма да може да се направи и без нея.
shadow__01
- майстор
За един подобен пускател кутията е задължителна. Контактора става, но ако намериш някоя друга защита която да се регулира между 3-4A ще е добре.
Другия вариант е с отделна кутия с бутони, но стават много връзки за една помпа дето може и с ключ за лампа да се включва.
Предимството на пускателя е, че ти осигурява термична и нулева защита. Докато предпазител или ключ - не
Ако всичко това ще е на щепсел трябва да разделиш защитната нула от работната. Дори ще е добре и да прекараш и работната нула през контактора.
Другия вариант е с отделна кутия с бутони, но стават много връзки за една помпа дето може и с ключ за лампа да се включва.
Предимството на пускателя е, че ти осигурява термична и нулева защита. Докато предпазител или ключ - не
Ако всичко това ще е на щепсел трябва да разделиш защитната нула от работната. Дори ще е добре и да прекараш и работната нула през контактора.
- 1
- 2
Тема "Въпрос свързване на моновазен двигател с ПВ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература