Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ljkh - помощник
Здравейте! Започнал съм строеж на стопанска постройка от 25 кв.м. на един етаж, която ще е без плоча.
Излял съм ивичест фундамент с 80 см. дълбочина. Въпросът ми е мога ли за иззидам стените без да изливам колони в ъглите на зидовете и ако да, с какви тухли за зидам. Казват ми да зидам с единички, защото имали по-добра товароносимост но с тях става много бавно. Ако зидам с четворки или бетонни блокчета ще издържат ли тежестта на покрива и снега през зимата. Предварително благодаря за отговорите.
torbalan - Дървен философ
То за можене - може. Къщата, която купих така беше зидана - без колони.
Ама дали е добре - това е друг въпрос.

Какво толкова те плашат колоните?
ljkh - помощник
Не ме плашат. Просто при изливането на фундамента няма оставени фусове за колоните.
theagent - специалист
ljkh написа:
... Въпросът ми е мога ли за иззидам стените без да изливам колони в ъглите на зидовете и ако да, с какви тухли за зидам. Казват ми да зидам с единички, защото имали по-добра товароносимост но с тях става много бавно. Ако зидам с четворки или бетонни блокчета ще издържат ли тежестта на покрива и снега през зимата. ...
Естествено, че може да се направят носещи стени, но трябва да се направят като хората. Което изключва използването на стандартните тухли "четворки".

Според Наредбата за строителство в земетръсни райони ...
Чл. 82. (1) За носещи конструкции се използват плътни тухли или тухли с вертикални кухини при процент на кухинност не повече от 25. Максималният размер на вертикалните кухини се приема не по-голям от 12 mm.
(2) Не се допуска използването като носещи конструкции на тухли с надлъжни кухини, преминаващи успоредно или напречно на зида.
шоп - майстор
@ljkh,
правилно са ти казали. Зидарията с единички, е по-бавна-хоросана за зидария и за мазане:повече, но ако ги имаш налични единичките-какъв е проблема?
1-2 дни повече работа.

Ако нямаш никакви тухли в наличност тогава вече може да си направиш сметка с кои тухли ще ти е по-евтино.

С бетонни тухли може да сложиш арматура и бетон в самите тухли и да направиш колони и пояси без кофраж.

Не е проблем, че не си оставил стърчаща арматура в основата за колони при зидария с четворки. Може да разпробиеш и да набиеш закладни части. Все пак говорим за спомагателна постройка под 35м2.

50% от двуетажните "масивни" къщи в БГ са с ивичести основи под 80см дълбочина :-D

Успехи!
ljkh - помощник
Благодаря за отговорите. Още не съм купувал тухли. Най-вероятно ще се ориентирам към бетоновите блокчета и ще полагам арматура в тях.
ljkh - помощник
Не е проблем, че не си оставил стърчаща арматура в основата за колони при зидария с четворки. Може да разпробиеш и да набиеш закладни части. Все пак говорим за спомагателна постройка под 35м2.
Извинявам се за невежеството си, но какво са закладни части?
шоп - майстор
Това са стоманени елементи от армировката с които преминаваме от хоризонтална към вертикална армировка.

Можете да пробиете в ивичестият фундамент 4-6 отвора с видирано свредло ф14 и в тези отвори да набиете съответният брой рифел 16 за вертикалните колони.

Закладна част може да е и квадратна стоманена планка 150х150х10мм със заварени ф8 фиби от арм. желязо, която е замолитена във фундамента и върху тази квадрана монтажна закладна планка чрез заверка продължаваме вертикалният строеж.
krismarg - специалист
Бетонни блокчета има всякакви. Ако ще е с такива търсете сертифицирани, т.е. да не са само за огради.

Тема "Питане за зидария на малка постройка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: