• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Предстои ми подмяна на електроинсталацията в апартамента, която е двупроводна и имам няколко въпроса.
До кухнята смятам да пусна кабел 2х6мм2 през АП 32А или 40А и да направя второ малко табло с няколко АП ?
За бойлера ще пусна кабел 2х4мм2 като нулата ще отиде директно от таблото в бойлера без да се прекъсва никъде, а фазата ще прекъсна с ключ за бойлер на Легранд извън банята ?
Главния АП във външното табло е 50А с крива С. Какъв да сложа вътре за главен или да не слагам такъв?
Всички връзки мисля да правя с клеми Wago 221.

Благодаря предварително за отговорите!
iliya_i - майстор
Като ще подменяш цялата инсталация я прави 3 проводна. Ако външното табло ти е пред вратата може да не слагаш главен. Но ако е на друг етаж търси 50А, крива В.
Трябваше да уточня, че ще я променям и ще добавям нови точки. Сега всичко е на 6 предпазителя, тристаен апартамент. Нямам възможност да я подменя изцяло,но ще я преправя и пусна нови линии.
iliya_i - майстор
Всичко ново, което тръгва от апартаментното табло - 3 проводника!
spellbound написа:
До кухнята смятам да пусна кабел 2х6мм2 (3!х6мм2)през АП 32А или 40А и да направя второ малко табло с няколко АП ?
За бойлера ще пусна кабел 2х4мм2 (3!х4мм2)като нулата ще отиде директно от таблото в бойлера без да се прекъсва никъде, а фазата ще прекъсна с ключ за бойлер на Легранд извън банята ?
Според съвременните правила изграждането на нови инсталации и нови клонове към съществуващи инсталации се правят задължително трипроводни.
И какъв е смисъла на трипроводна без ДТЗ като в главното има само фаза и нула?
plamen6703 - майстор
Има смисъл, дори може да се учудиш, но освен смисъл има и значение. Послушай го и ако искаш да направиш новите клонове на инсталацията както трябва я направи трипроводна с ДТЗ. Ако искаш просто да опънеш допълнителни кабели с предпазители, пускай двупроводна и ще бъде както е било до момента. :partyman:
hidrazin - майстор
spellbound написа:
И какъв е смисъла на трипроводна без ДТЗ като в главното има само фаза и нула?
Спокойно, този който ще ти прави инсталацията знае и смисъла и как да се оправи само с фаза и нула.
:partyman:
Не, няма да е както в момента, защото сега в кухнята имам 5 контакта на един предпазител и се съобразявам кога какво да вкл., а мисля да ги направя на поне 3 АП.
Дайте схема на двупроводна към трипроводна без ДТЗ, с такава знам как се прави.
Благодаря!
krasi92 - майстор
Смисъла на по скъпата трипроводна е безопастност
plamen6703 - майстор
Ще бъде точно като е в момента, но ще имаш повече опънат кабел с предпазители :wink:
Опасявам се, че само със схема няма да минеш, ще трябва да прочетеш "малко" за ДТЗ, да научиш как и за какво се ползват. Златният вариант за теб е да потърсиш някой, който е чел и знае как се прави инсталация и заедно с него да изградите новите клонове на инсталацията. Духа на форума е направи си сам, но има неща, които са свързани с безопасност и си искат да пипне някой, който знае какво прави. :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Подмяна Ел. инсталация, табло, бойлер, връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: