Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
racer - специалист
Здравейте,
купих една селска къща. Покрива е скатен, марсилски керемиди, кал, ламперия и мертеци (пръти). 50 годишен, добро състояние, но има провисване на няколко места. не мога да кажа още дали тече, няма падали тавани засега. Не ми се разваля целия покрив заради това провисване. Проблема е от тънки мертеци, и от тежките дебели керемиди отгоре. Освен това, тъй като скатовете са високи, има три столици. Столиците обаче са подпряни на малко места, въпреки че имат основни греди под тях. Примерно 4 м столица, подпряна само в двата края. Не съм мерил провисването, но не може да няма малко и от столиците. И маите не са подпирани достатъчно, абе спестявали са попове, които за мен са най-важния елемент на покрива.
Въпроса е, ще мога ли да повдигна покрива и да вкарам ребро 6/12 с крик латерна, без да ми падне на главата? Освен това, ще трябва да се повдигнат и столиците, там където са провиснали в средата. Въпроса е, как да стане? За маите знам че няма да стане без разпокриване, ако е мн зле, може да разпокрия отделен участък. Основните греди са видимо добре, дебели са и не виждам провисване на тавани.
VLADO66 - майстор
Тръгнеш ли да правиш тази гимнастика, ако покрива не тече, задължително ще протече.Събери някой лев за основен ремонт и така.Това го правих миналото лято-покрив, керемиди, кал, всичко долу.Виждаше се отгоре, че е на вълни и вместо увиснали ребра, се оказа, че калта се е свлякла и протича тук там.
MamaMy - майстор
С помощта на маслен крик 40т и няколко греди и тръби правих подобна гимнастика на една постройка. Вратата двойна и широка като на гараж. Носещата греда на покрива се счупила точно в средата и блокирала вратата, ами и покрива протекъл. Първо вдигнах в единия ъгъл целия покрив с риск да се изтърбуши надолу. Имах само един помощник с готовност да мушне греда и да подпре билната. Не се наложи. Успешно подменихме гредата със стоманена тръба. Нямаше щети и аз лично ползвах постройката 6 години без проблем. Номера е да се повдига бавно и да се гледа внимателно какво се случва. Ако трябва на няколко пъти вдигаш и подпираш като подлагаш по една дъска, но иска и мисъл. По едно време керемидите се бяха набръчкали и разместили имах чувство, че всеки момент ще се плъзнат надолу, но се задържаха.
jgt - специалист
MamaMy написа:
.... Успешно подменихме гредата със стоманена тръба. Нямаше щети и аз лично ползвах постройката .....
Голям майстор си, мама му, завиждам на чалъмите ти.
MamaMy - майстор
Любител съм. Екстремист, но имам и доста неуспешни опити. Едни бетонни стъпала лежат до хамбара ми вече година след неуспешен опит да ги наместя с латерната. Недообмислих правилно теглото и се плъзнаха в грешна посока. Сега някой трябва да ги разбие, надроби и изнесе. Това замества липсата на мисъл на време. А трябваше просто да забия в земята едно желязо да ги подпира и да не им позволи да се плъзнат в грешната посока. Човек се учи докато е прост! :roll:

Тема "Повдигане на покрив с крик латерна без сваляне на керемиди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: