Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте!
След преустройство ще си правя кухненски бокс в хола и ще има мивка. Всичко е изкопано като канал, който ще минава в пода на коридора и след това в хола тръбата ще продължи по стената.
Разстоянието на канала в пода на коридора е 2.50м и успях да направя наклон на тази дължина около 1% (може би малко, но замазката толкова позволи, ще има ревизия след тази отсечка).
Въпросът ми е свързан с наклона който ще е в хола по стената? Започва от пода и на каква височина да вдигна тръбата след 3 метра разстояние?
jabata - специалист
Като цяло 1% наклон на хоризонталния канал в пода е добър. Толкова дават по спецификация. 1 - 1.5 %. Което ще рече денивелацията на 1 м. трябва да е 1 см. същото важи и за наклона в хола. Като цяло за хоричносталните участъци, наклона трябва да е 1 - 3 %. Което ще означава че на 3м, денивелацията трябва да е от 3 до 9 см. При по-голям наклон рискуваш тръбата да се запушва по-често тък като твърдите примеси са малко по-тежки и остават, и водата неможе да ги отмие. Разбира се, това не важи за наклони над 45 %. Друго важно правило е, прехода между вертикалния и хоризонталния канал да става само с дъги по 45 градуса, като желателно е между тях да има 15-20 см. прав участък. От хоризонтал към вертикал можеш спокойно да използваш колена, но обратното не е за препоръчване, защото рискуваш много бързо да се запуши. И още нещо, при снаждане на тръба и муфа, тръбата трябва да бъде със скосен ръб, и силно препоръчително е да ползваш смазка за тръби. Ако нямаш такава, аз ползвам най-обикновенна литиева грес. Смазва идеално, с течение на времето така запича, че едно съединение така сглобено след 2 дена, няма никакво разглобяване освен с груба физическа сила, а и греста действа водоотблъскващо.
Благодаря за отговора!
При тази отсечка която ще е по стената и с дължина 3м..., въпреки всичко което е на теория - ми се струва малко 9см наклон.
В началото на отсечката тръбата е на нивото на пода, мисля в края след 3м дължина да я вдигна на около 20-25см.
Чувам че така и водата ще се спуска по-бързо и ще отмива по-лесно другата част от канала, който е с малък наклон.
А дали е така? Логично и правилно ли е това?
chapara - майстор
Не, водата ще бяга и няма да увлича боклуците :wink:
chapara - майстор
Не [-X , водата ще бяга и няма да увлича боклуците :wink:
За мен за 3 метра не е закон общия наклон да е до 3%, което ще рече до 9см.
И да го направиш 10-15см не мисля че ще има проблем с отмиването.

Тема "Запитване за наклон на мръсен канал?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: