Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tarlyo - специалист
Днес сменях възвратния клапан на бойлера и ми направи впечатление, че при допирането (случайно) на двете меки връзки (едната беше развита от бойлера), се получи искрене и се чува бръждене. Бойлера е български, 3 КВ, занулен. По линията има още 2 контакта, които също са занулени. В единия е вкл пералнята, която не работеше, а в другия един хладилник. По едно време искренето изчезна. А като се свърже връзката към бойлера, дори и да се допират двете връзки, няма искрене.
Откъде и как се получава това? Преди време по водата в банята биеше ток, но изчезна, без да правя нищо аз.
Клипче на което си вижда искренето и при свален бушон на бойлера.

https://photos.app.goo.gl/tCF3vx4CCKRZQnp99
Последна промяна от tarlyo на ср дек 26, 2018 6:43 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Имаш лоша връзка по нулата някъде, в разкл.кутия, в табло, енерго. Търсете проблема и го отстранете!
moimoimoi - майстор
прегледай нулите в таблото
tarlyo - специалист
Добавих клипче в първото мнение. Нулите ще ги прегледам в апартаментното табло и в подвързването на самия бойлер.
Junak - майстор
Проблема може да е при съседите... :? :? :?
shadow__01 - майстор
ср дек 26, 2018 6:45 pmtarlyo написа:
Добавих клипче в първото мнение. Нулите ще ги прегледам в апартаментното табло и в подвързването на самия бойлер.
И в бойлерното табло ако има такова. Също така го проверете дали пуска нулата към бойлера.
Не включвайте бойлера докато не отстраните проблема. Да не остане някой в банята прекалено дълго.
tarlyo - специалист
Бойлерно табло няма, пуска се от неговия си ключ.
DMN - майстор
tarlyo написа:
искренето и при свален бушон на бойлера.
Junak написа:
Проблема може да е при съседите...
или както се каза вече, проблем с твоята нула и нулата(за жилището) може би се взема от зануляването на корпуса на бойлера, който корпус трябва да се яви свързан към земя чрез закрепването със шпилките в стената например. Малко вероятно, но при мен е точно така! Бойлерът ми е занулен и си работи даже с откачен нулев проводник. Явно чрез занулителното мостче взема нула/земя от скрепителните шпилки, на които се държи корпуса в стената, а те може би опират в някоя арматура.
С едни амперклещи е добре да се измери токът, който преминава през меките връзки, когато има искрене.
:partyman:
Последна промяна от DMN на ср дек 26, 2018 7:12 pm, променено общо 1 път.
tarlyo - специалист
Шпилките аз съм ги слагал, 100% в тухла са. А откъде фаза за да искри, при свален бушон?
DMN - майстор
Фазата е при някой друг(уред), той ти ползва само нулата :) .
А може и ти да ползваш нулата на някой съсед, ако твоята е лоша.
:partyman:

Тема "Някакъв ток по бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: