Съвети за начинаещи готвачи.
Sk4 - специалист
е може ли не може ли... това от доста време се чудя... чел съм гледам съм доста... по манастири църкви мунасите си правят уш бира... но дали има нещо общо с тази която купуваме и пием ние ?
hygro - майстор
Това, което купуваш, не е бира. Вероятно истинска бира може да се пие на малко места. Едно от тях е Германия, защото там все още действа Законът за бирата от 1516 година - най-старият действащ закон изобщо. Според текста, бирата може да съдържа единствено хмел, малц и вода.

Но за експортната немска бира изискването не важи и в нея химията се налива както и другаде... :(
Kuncho - напреднал
http://www.birata.net/

Тук даже продават инсталация за направа на бира в домашни условия. (основната част от инсталацията си е чисто и просто един пластмасов бидон... :-D )
Time2Burn - специалист
По мои изчисления излиза скъпо...
naB4o - специалист
И на мен ми стана интересно, ама нещо не искам да се занимавам с някакви сайтове... :)
Здравейте домашни майстори !
Честита Коледа и щастлива и плодотворна Нова Година.

Относно домашната бира мога да напиша, разкажа и покажа (който има път към Търново) много.
От една година съм се запалил по това хоби - да правя бира в домашни условия - истинска бира, а не нещо разтворимо от консерва.
Принципите на пивоваренето са известни отдавна и не са задължително свързани със скъпи инсталации, цилиндрично-конични танкове, киселгурови филтри, бутилиране с противоналягане и т.н.
Варенето на бира се е правело в древността, може да се прави и сега и то с напълно задоволителни резултати и в домашни условия, даже и в кухнята за по-малки обеми.
Материалите са 3 - малц, хмел, дрожди и вода естествено, но нея си я имаме по подразбиране.

Ще ви опиша накратко основните процеси и етапи в домашното (а и по принцип - пивоварството) пивоварство.
Ето как се прави 10-12 л. светла бира с екстракт 12% и алкохол 4.5% в кухнята :
1. Светъл ечемичен малц - 2.4кг. - цена : 3.50лв.
2. Немски хмел Халертау на пелети - 20гр. - цена : 1ст. !
3. Дрожди Нотингам ейл - 5гр. - цена : 2лв.
4. 8л. вода за озахаряването, 10л. вода за промиването - цена ... няма :)
5. Пособия - голяма тенджера (14л.) , съд за прецеждане - две големи кофи влизащи една в друга, като на външната има монтирана канелка , а вътрешната е с разпробито дъно на решетка, ваничка с вода за охлаждане на тенджерата, термометър за храни (електронен или аналогов с изнесена сонда) - 10лв., хидрометър (захаромер) - от 1 до 25 лв. според големината и точността, малко йодна тинктура от аптеката за тест, някаква кофа с капак или тубичка или специален фермантор с хидрозатвор (воден клапан) за ферментацията, маркуче за преливане и бутилиране и т.н. дреболии.

Малцът се смила с мелница за малц, която е проблем (струва 150лв. ръчна) или се изработва валцова такава при някой стругар. Аз имам приспособена кафемелачка от голям кафе-автомат.
Малцът разбира се може да се поръча и смлян.
В тенджерата се подготвя водата на 55гр.
Смесва се с малца и трябва да застане на около 50 гр. и след това се държи така 20 мин. (протеинова пауза), след това се загрява до температурата на озахаряване - 65-67 гр. и така се държи 45 мин., после се вдига на 72 за доозахаряване, прави се йодна проба (изважда се една лъжица течност - капва се в нея една две капки йодна тинктура и ако йодът не си промени цвета - значи сме готови, ако стане виолетов, син, черен - значи има още нишесте за озахаряване) и ако е наред - загряване до 76-78 гр. и отиваме на следващата стъпка - прецеждане и промиване.
Прикачен файл:
ozaharjavane.jpg
ozaharjavane.jpg (54.75 KиБ) Видяна 10620 пъти
Прикачен файл:
jodna proba.jpg
jodna proba.jpg (48.06 KиБ) Видяна 10620 пъти
Ето как изглежда след края на озахаряването (но тази не е светла а - кафяв или амбър ейл) :
Прикачен файл:
ozahareno.jpg
ozahareno.jpg (76.7 KиБ) Видяна 10620 пъти
Водата за прецеждането се загрява в отделна кофа с бързовар примерно на точно 78 гр.
Промиването става с една средна скорост, нито много бързо, нито много бавно.
Ако избързаме, няма да отмием всички захари, ако много се забавим, ще се извлекат горчиви танини от люспите на малца.
Прикачен файл:
precejdane.jpg
precejdane.jpg (84.62 KиБ) Видяна 10620 пъти
Следва варене на прецедената течност с добавяне на хмела по определен график (или в най-простия случай - наведнъж) :
Прикачен файл:
birata-vri.jpg
birata-vri.jpg (95.37 KиБ) Видяна 10620 пъти
В описаната бира и хмел графикът е следния :
1. Завиране на бирата
2. 20-15 мин. след това добавяме 10гр. хмел
3. Един час след завирането добавяме още 6 гр. хмел
4. Час и 15мин. след завирането - добавяме още 4 гр. хмел.
5. След час и 30 мин. врене - спираме и започваме охлаждане във ваната със студена вода.

Прецеждаме през 4-ворен тензух и зареждаме ферментора, добавяме дрождите, затапваме с хидрозатвора (водния клапан) и оставяме да ферментира при температура около 20 гр. (от 15 до 24)
Прикачен файл:
PIC925.jpg
След една седмица ферментация (само първите два дена е бурна с видими признаци) следва бутилиране с добавка на 1% захар за газировка (на 10л. 100гр. захар).
Една седмица газировка на стайна температура и после поне една седмица отлежаване на колкото може по-ниска температура.
Най-добра става след месец отлежаване, но за нетърпеливите - една седмица стига.

Ето и какво се получава :
Прикачен файл:
svetla1.jpg
А тази е именно показаната в снимките на процесите - кафяв английски ейл с 15% екстракт и 5-6% алкохол , силна, вкусна и пивка :
Прикачен файл:
gotova-brown-ale.jpg
gotova-brown-ale.jpg (86.84 KиБ) Видяна 10617 пъти
Цената на домашната бира така произведена е под лев на литър, без да броим удоволствието и труда.

Наздраве !

Който желае, може да ме потърси на скайп, или в моя форум - http://forum.beer-bg.com
Ще се радвам ако успея да запаля и други домашни пивовари.
Не е по-трудно отколкото да изпечеш едно прасенце на фурна, а когато можеш да го гарнираш и с твоя собствена домашна бира - безценно !

Желая на всички весели Коледни празници и щастлива Нова година.
шоп - майстор
victoryvt, чест и почитания. Шапка ти свалям!!!
Много полезно четиво. Благодаря!
Като почитател на бирата, аз досега сигурно само съм се заблуждавал, че правя бира с готовите китове.

Ако не е тайна или сметнеш, че можеш да ни информираш ни кажи откъде купуваш

1. Светъл ечемичен малц - 2.4кг. - цена : 3.50лв.
2. Немски хмел Халертау на пелети - 20гр. - цена : 1ст. !
3. Дрожди Нотингам ейл - 5гр. - цена : 2лв


Благодаря и наздраве!
Разбира се, че ще споделя :
http://beer-bg.com

Китовете също са нещо с което може да се започне.
Човек да добие опит, да опита собствена бира.
Но истинското пивоварене е т.н. All Grain Brewing - т.е. всичко се прави от зърното.
Аз дори отначало започнах с ечемик, правих си светъл малц, суших, премахвах коренчета, пекох на фурната и т.н.
И пак получавах задоволителни резултати.

Тема "Бира в домашни условия ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: