Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PetyrVeliki - специалист
Привет,

Имаме голям двор, в който няколко дървета предстои да бъдат премахнати. Освен това - няколко вече са орязани и в следствие на това имаме един доста голям куп с клони.
Също така - около двора са израснали много малки фиданки, които също ще премахнем.

Та - тъй като се отопляваме на пелети - ще е супер ако цялата тази дървесина я направим на пелети. Не е супер много, но не е и малко.
И затова да попитам - има ли възможност да си наема машина за пелети? Тъй като не мисля, че ще си струва да дам хиляди левове за нещо, което ще използвам няколко пъти в годината, и то толкова пъти най-много. А не ми се иска просто да ги изгорим тези клони и стебла, като можем да спестим някой друг чувал пелети за идващата зима.

Разбира се - има доста неща, за които не съм наясно. Като например:
1. Ще стават ли пелетите за нашата инсталация? Ние сме на GREYKO и пича, който ни я инсталира, каза, че не е претенциозна откъм качеството на пелетите.
2. Качеството на пелети от такъв материал точно - клони и стебла (сухи) и фиданки (може да ги оставим да изсъхнат, ако ще станат по-добри пелетите) - не знам как ще е в сравнение с тези, които купуваме досега (уж от 100% дървесина).
3. Дали ще си струва цялата работа. Примерно ако наемът на такава машина е 200 лв на ден, а изкараме 5 чувала пелети - то тогава няма смисъл.

И така нататък ... сигурно има и още неща, за които не се сещам на първо време. Така че всяко мнение е добре дошло :)
шоп - майстор
То не е само пелет машината. Трябва и дробилка, сушилна...

За мен начинанието е безсмислено.
nikolson - майстор
пет мар 22, 2019 11:53 pmPetyrVeliki написа:
3. Дали ще си струва цялата работа. Примерно ако наемът на такава машина е 200 лв на ден, а изкараме 5 чувала пелети - то тогава няма смисъл.
Ще си направиш скъп компост.
fox_vt - майстор
Няма начин. Произвеждам пелети и директно ти го казвам. Причините са цяла страница като мога да ти кажа най основната,за всеки вид дърво си има матрица. А ти надали всичките ти дървета са еднакви.
burner - специалист
Дали е възможно да вземем от обикновените дръвца за огрев, да ги нарежем и нацепим по някакъв начин до размера на стандартни пелети и да ги горим в камини/котели/горелки?

Ето нещо подобно отпреди няколко дни. Тогава се въздържах. Оф ( не ох)....

Горете всичко, дето ви попадне.
Горете го посред нощ и по пладне.
Горете клечки, гуми в огъня сложете.
Дори рекламните брошури изгорете. :?

Трябва обща тема за тази работа.
PetyrVeliki - специалист
съб мар 23, 2019 2:00 pmfox_vt написа:
Няма начин. Произвеждам пелети и директно ти го казвам. Причините са цяла страница като мога да ти кажа най основната,за всеки вид дърво си има матрица. А ти надали всичките ти дървета са еднакви.
Ами да, не са еднакви :) … честно казано - мислех, че видът на дървото ще окаже влияние на качеството на пелетите, но не и че може да направи производството им невъзможно :)

Значи - или ще ги горим, или ще извикаме контейнер за зелени отпадъци :cool:

Тема "Машина за пелети под наем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: