• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте!

Трябва да се прелакира дървен навес (ок. 20 кв. м.). Лакиран е преди 3 години с цветен лазурен лак Decorator и водоразтворим безцветен (гръцки, пълно менте). Частите, които са най-засегнати от слънцето, са минати с поне 2 ръце безцветен лак и въпреки това дървото избеля. До около 1-2 часа на обед слънцето се е скрило, тъй че не можем да говорим за целодневен пек. Решил съм да го прелакирам, но с обикновен безцветен лак неводоразтворим. Целият, защото иначе не отива едната част свежа, прелакирана, другата не. Въпросът ми е какъв лак бихте ми препоръчали и да не е много скъп. Предпочитам сатенен. Гледах един Селт, който е 2.5 л., но е яхтен лак. Боядисвал съм с блажна боя на тази марка и боята беше сатенена, даже ходеше към мат. Какво ви е мнението за яхтения лак, понеже съм чел лоши отзиви, и дали на тази марка е сатенен и той? Лакирал съм и с водоразтворим лак Aquis, който е малко по-скъпичък. Добро и свежо сатенено покритие има, но ще ми излезне скъпо да ползвам този лак, а и нещо не ми вдъхват голямо доверие водоразтворимите бои и лакове за външни условия.

Благодаря предварително за съветите и насоките!
Поздрави!
EDI - майстор
Безцветните лакове са грешно решение, нямат филтри и не издържат на УВ.Вземи си някакъв тониран лак било на водна основа, било лазур.Добро евтино решение ЛАКПРОМ от лазурните.Много добро решение хибрид лак-масло.Оптимално решение ТИКУРИЛА за външна употреба.Шлайфането задължително
вт юли 23, 2019 10:59 pmEDI написа:
Добро евтино решение ЛАКПРОМ от лазурните
И такъв съм ползвал, даже май имам малко останал. Лошото е, че е гланцов и то много висока степен на гланц. Лазурните на Decorator ги дават 4 от 5 степен на гланц, което пак е доста. За да е сатен, трябва да е степен 2 или 3.
torbalan - Дървен философ
Защо държиш да е лак?

Аз последно ползвах това, за да намажа една стойка, на която трябва да вържа хамака.
С това, което ми хартиса намазах дръжките на разни лопати, мотики и т.н.

Дървото потъмнява в зависимост от цвета, който си избереш. Остава матово на пипане.
На мен ми харесва повече от какъвто и да е лак.

Но ако ще го ползваш него - първо трябва хубаво да изшкуриш.
VLADO66 - майстор
Бохемита се ползва за нетретирана дървесина.Щом е ползван водоратворим лак, пак трябва да се ползва такъв.Тези лакове не са евтини и като цена-качество най-ми допадат лаковете на Sokrates
шоп - майстор
вт юли 23, 2019 11:07 pmДаката Л. И. написа:
Лошото е, че е гланцов и то много висока степен на гланц. Лазурните на Decorator ги дават 4 от 5 степен на гланц, което пак е доста. За да е сатен, трябва да е степен 2 или 3.
Моля дайте инфо за степените на гланц. Къде са описани и сертифицирани какъв е критерия и т.н.
Благодаря!
torbalan - Дървен философ
ср юли 24, 2019 2:24 pmVLADO66 написа:
Бохемита се ползва за нетретирана дървесина.Щом е ползван водоратворим лак, пак трябва да се ползва такъв.Тези лакове не са евтини и като цена-качество най-ми допадат лаковете на Sokrates
То и лазурен е ползвано. За това трябва да се изчисти добре първо.
А водоразтворимия (поне този, който ползвам аз) се чисти ужасно трудно. Става на едни топченца и повдига шлайф машинката. Накрая минах плота с рендето и после шкурих :)
Водоразтворимите лакове също ги дават лазурни. Торбалан, това е импрегнант и се маже само на голо дърво. Върху лак няма да хване. Виждал съм такова, познати боядисваха едно навесче с такова и избледня много бързо. Явно трябва да се запечати с лак или да се намаже две ръце, което не е добро решение, погледнато от финансова гледна точка - скъпичко си е това. Иначе да - седи много добре. А защо си боядисвал дръжките на лопатите от бараката? Питам от любопитство. :?
Шоп, на Decorator-а на кутиите на лаковете и боите е обозначено с от 1 до 5 степента на гланца. На яхтения е 5, на лазурните е 4, а на блажните (алкидни) бои май също е 4. Купувах една блажна и мисля, че беше 4. Освен ако нямат и сатенени варианти, не зная. Днес ходих в най-близката железария, купих лазурен безцветен 4-та степен гланц, поизшкурих гредите и лакирах. Лъщящо стана малко, ама каквото-такова. Нямаше сатен и не ми се занимаваше да търся нагоре-надолу. Гланцът все пак се убива с времето. Не ми се пилеят пари за специални лакове, пък и на изложба няма да ходи този навес все пак. Мога да се сдобия безплатно с паркетен сатенен лак немско производство, който не е особено издъжлив на атмосферни влияния. С него ще боядисам ламперията - нея не я огрява слънцето, нито вода я мокри, нито се трупа със снегове. И преди съм го ползвал този лак и мога да кажа, че седи доста добре.
Както казах вече, водоразтворимия лак нещо не ми вдъхва доверие. Гръцкият се оказа пълно менте, а този Aquis май също не е много подходящ за външни условия. Около два пъти по-скъп е от обикновения лазурен, седи добре, но и той май е прехвален.
lpoik - специалист
Никога не се нанася лак на гола дървесина! За ленен безир не сте ли чували! Аз моя навес съм го минавал два пъти с горяло масло,но не от дизелов автомобил. 20 години вече станаха гредите и ламперията са като нови.
torbalan - Дървен философ
вт юли 23, 2019 10:52 pmДаката Л. И. написа:
...с цветен лазурен лак Decorator и водоразтворим безцветен (гръцки, пълно менте)...
Даката Л. И. написа:
Водоразтворимите лакове също ги дават лазурни...
На сайта си производителя пише да се разрежда с органичен разтворител. Няма как да е на водна основа.

Защо съм мазал дръжките ли - ами защото се запазват по-дълго време свежи. Стоят, като нови. Като ми хартиса масло, което се чудя да прибирам ли, да хвърлям ли - обикновено минавам дървените дръжки на инструментите.

За избеляването - не знам. Намазах една стойка за хамака и едни дъски, които са нещо като декинг около едни цветя. Пече ги ежедневно почти целия ден. Не са мръднали от пролетта. Производителя твърди, че имало УВ филтри в маслата.

За импрегнант не знам. Бохемит друго продават за импрегниране. Това си е масло за дърво. За скъпо - не знам. Всеки преценява.

Прикачен файл

Screenshot from 2019-07-25 11-00-34.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Прелакиране на дървен навес. Какъв лак да използвам" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: