Мечтата на всяка домакиня
totko - специалист
Здравейте!Изправен съм пред един доста голям проблем и от няколко месеца се чудя как да го разреша. Много се надявам участниците в този форум да ми помогнат с точни и подробни съвети. Ето за какво става дума:
Купихме си монолитно жилище на 3-ти, но последен етаж.Със съпругата ми, много искаме да обединим терасата с кухнята ( южно изложение ), като я иззидаме с YTONG, но се сбъскахме с един голям проблем - тавана. В момента тавана на терасата всъщност е последната плоча на самата сграда, над която плоча е цигления покрив.
Оказва се че ако искаме да усвоим терасата, ще трябва да правим нов влаго и топлоустойчив покрив, тъй като сегашния е много нависоко ( около 1,5 м над тавана на кухнята ).
Въпроса ми е - как и от какви материали да направим този покрив
Ще бъда безкрайно благодарен на всеки който се включи със съвет.
Rumen Iankov - специалист
Правите метална конструкция.От горе слагате водоустойчив шперплат.А над него залепвате битумни керемиди.От долна страна правите гипскартон с вата или можете да залепите стадиопор.Успех.
totko - специалист
При положение че това е последен 3-ти етаж, как би могло да се изпълни това предложение с металната конструкция, без да се прибягва до помоща на алпинист?
velsi - Почетен майстор
Аз доколкото разбрах от описанието покрива трябва да е над терасата. За какво са ти тогава алпинисти? Те обикновено висят по стените, а не по покривите. Най-добре направи някаква снимка или, ако нямаш възможност, поне схема.
roshav ohluv - специалист
Здрасти Тотко. Минах по този път вече - все още съм в ремонт, но терасата я приобщих по следния начин: изградих метална конструкция от лайзен, която стъпи на долната плоча и допълнително я хванах за трегера, който опасва сградата под покрива. Сандвич-панелите ги завих със специални винтове на Хилти за винкелите от конструкцията така, че да са под наклон около 10% напред. Дебели са 5 см - представляват 2 ламарини,по средата полиуретанова пяна за изолация. Попълнихме конструкцията с итонг, а отгоре между панелите и стената за всеки случай намазах с битумна изолация (прилича малко на дзифт). Отдолу сложих за таван гипсокартон с вата за още изолация. Как ще бъде мога да ти кажа чак през зимата, но се надявам да е добре. За сандвич-панелите дават 15-20 години гаранция. Знам, че излизат по-скъпо от битумните керемиди, но си спестяваш конденза през зимата поради рязката разлика между външната и вътрешната температура.
Неприятното беше само, че се наложи последното парче да го монтирам отвън от скеле, но аз така или иначе имах такова защото правих външна топлоизолация. Цялата "екстра" за 3 квадрата балкон ми излезе 1700 лв, като броя всичко, вкл. плочките на пода и боядисването - всичко е правено от майстори под строг "инвеститорски" контрол. Ето тук съм качил снимки от началния етап отпреди 3 месеца, скоро обещавам да сложа и по-пресни:

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=5648

Ако имаш по-конкретни въпроси, давай!
Rumen Iankov - специалист
totko написа:
При положение че това е последен 3-ти етаж, как би могло да се изпълни това предложение с металната конструкция, без да се прибягва до помоща на алпинист?
Металната конструкция си е правих сам от самата тераса и единствено за плоскостите и керемидите виках алпинисти.Това се отнася за 14 етаж.Същевременно с зидането си направих и изолация отвън на балкона. :)

Тема "Таван на тераса на последен етаж - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: