• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
dyodi - специалист
Здравейте! Колебая се дали в т. нар. килер в апартамента (други го наричат мокро помещение или перално) да предприема изрязване на тръбите за парното, които минават вертикално през съответните помещения във входа и не се ползват от години; избите/складовите ни помещения са на втория етаж и там имах възможност да видя в коридора, че тръбите са доста ръждясали. Водопроводчикът ми обясни, че ако някой ден отново се пуснат в употреба тези тръби, ще се сменят изцяло, тъй като така се правело след период, в който водата не е текла, т.е. съседите няма за какво да ми се сърдят, ако сега ги изрежа, защото са неизползваеми в бъдеще. Във входа не се ползва топла вода за миене от ТЕЦ, само за отопление има сградна инсталация по стаите и подобни щрангове, но по-големи по диаметър, в коридора, банята и тоалетната. Наричам помещението килер, защото ще го ползвам за малко складово помещение, в него ще са бойлерът (банята е другаде), водомерът и мивка. Ако се премахнат тръбите, ще мога да закрепя на тази стена стенен шкаф и да прибера някакви запаси или хигиенни препарати, иначе остава много малко място, след като се измаже и облицова стената с фаянс, и няма да мога да сложа стенен шкаф. На другите съседи в това помещение са пералните и от отвора на отдушника мирише силно на перилни препарати (чудя се дали да го затворя трайно или да сложа вентилатор с автоматична клапа, за да е по-като при хората). Домоуправителят няма нищо против да изрежа тръбите в килера, но каза, че съседите може да са на друго мнение, защото не сме говорили с тях за това, но май няма полза да се вдига много шум по темата.
Моля за мнения да рискувам ли да се изрежат тръбите и какво лошо може да последва евентуално. Притеснявам се как трябва да се запълнят и затворят дупките от тръбите след евентуалното изрязване; специалисти по къртене и В и К дават разнообразни мнения - строителна пяна, цимент и др. Водопроводчикът идва утре към обяд за ремонт на други детайли от В и К вкъщи, но сме се уговорили евентуално да изреже и тръбите, затова моля спешно за мнения - да рискувам ли да съм пионер във входа в рязането на това неизползваемо трасе на топлофикацията или да се въздържа и защо. Предварително благодаря!
П.П. Качвам и снимки на тръбите, имат метални рингове долу и горе, до ринговете ли трябва да се режат или до под и таван?

Прикачен файл

килер-3.JPG

Прикачен файл

килер-2.JPG

Прикачен файл

килер-1.jpg
Antonii - майстор
Режете смело, най-много да ви накарат да ги възстановите след като го правите без съгласуване с останалите жители на входа.
Lutchezar - майстор
Ако не сте на последен етаж, има голяма вероятност всичко отгоре да слезе при вас, особено ако и някой друг ги е рязал по-нагоре . Т. Е. Режете, отгоре падат 2 метра. И така докато паднат всички. Възможно е по всички етажи да се отворят дупки и да нанесете щети на вещи в тези помещения от падащите тръби...
dyodi - специалист
нед юли 28, 2019 9:39 pmLutchezar написа:
Ако не сте на последен етаж, има голям шанс всичко отгоре да слезе при вас. Т. Е. Режете, отгоре падат 2 метра. И така докато паднат всички. Възможно е по всички етажи да се отворят дупки и да нанесете щети на вещи в тези помещения от падащите тръби...
И аз имам някакви опасения, че е възможно да възникнат такива, пък и други проблеми, защото едно зло не идва само.
Lutchezar - майстор
При мен в една панелка, рязали и отдолу и отгоре и понеже нямаше ни абонатна ни радиатори като започнаха да падат тези тръби, имах късмет че стъклата удържаха, но потрошиха малко мебели...
kozl - майстор
Преди рязане тръбите може да се укрепят. Отдолу като се заварят към обща шина. Отгоре ще трябват вероятно винкел с анкери.
Но нека домуоправителя поеме отговорност за рязането, щото как така ползвате ТЕЦ отопление, а тръбите са незползваеми. Доста тръби са това и не виждам Т фасонни части. Приличат на транзитни. Мога да предположа, че 2 от тръбите са за отопление на помещението.
При мой роднина има повреда точно по тези тръби и не топлят. Може би някой ги е резнал :? По големия проблем, е че обема се числи отопляем, тръбите се третират като некви радиатори и понеже не могло да се сложат отчитащи уреди, но се плаща по коефициент. Та топло нема, а сметки за отопление има :shock:
И ако причината е в некой де тръби резал, че му пречили :shock: - майката ........
Тънката тръба мога да предположа, че е за пълнене на инсталацията, а тази до нея преливна тръба от РС.
Всичко това са предположения, но пък съм виждал на живо как след смяна на абонатнота станция старите неизползваеми тръби си остават оти никой не сака да се товари с повече хамалогия да премахва ненужното.
Но все пак това са общи части и като такива трябва да се третират по законния ред, а не по собствено усмотрение :wink:
krasi92 - майстор
Рязането е лесно но ако ви принуди ситуацията по някакъв начин да възстановите щетите нанесени по ОБЩИТЕ части на сградата монтажа на шкафа ще ви струва доста солидна сума. Друг вариянт е да си свършите вашето а съседите да се оправят при възникнал проблем. Просто не отваряте и не допускате никои в жилището да види суперкилера.
dyodi - специалист
пон юли 29, 2019 8:34 amkozl написа:
Преди рязане тръбите може да се укрепят. Отдолу като се заварят към обща шина. Отгоре ще трябват вероятно винкел с анкери... как така ползвате ТЕЦ отопление, а тръбите са незползваеми...
Ако реша тръбите да се изрежат, ще извикам заварчик - да ги укрепи веднага след изрязването. Но засега отлагам, може и така да оставя нещата. Спирането на топлата вода по тази група тръби е станало с решение на общото събрание преди години и за тези тръби не ни начисляват месечна сума като за другите щрангове.
iliya_i - майстор
пон юли 29, 2019 9:06 pmdyodi написа:
Спирането на топлата вода по тази група тръби е станало с решение на общото събрание преди години и за тези тръби не ни начисляват месечна сума като за другите щрангове.
То както е решило общото събрание да се спрат, така утре може да реши и да се пуснат. Решение за премахването им вземало ли е общото събрание? Щото тези тръби са общи части на сградата.
Lutchezar - майстор
Укрепване след изрязването е след дъжд качулка. Трябва преди това.
Въпреки всичко общи части, обща собственост, много рискове са това, само ако има общо решение, с което всички си ги махат...
  • 1
  • 2

Тема "Дали да изрежа неизползваемите тръби на топлофикацията в пералното помещение и как да се запушат дупките след това?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: