• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
На картинката по-долу се вижда едно много типично разпределение за тристайна панелка - кухня с балкон (4, Т2), хол (1), спалня с балкон (2, Т1), още една спалня (3), баня с тоалетна (Б), тоалетна с мивка (Т) и мокро помещение точно колкото за една пералня (п). Всички стаи са с ширина 3,40 и дължина от 6м (1) до 2, 5 м(4). В момента панелката е на кота 0 (т.е. панелите са АБСОЛЮТНО голи) и буквално ще трябва да се прави всичко - от инсталаците (които са безбожно остарели) до обзавеждането.
Изображение

И двата балкона са вътрешни (или както там се водят, когато не стърчат като козирки от панелите) и идеята е този към сегашната кухня да го вградим, като избием част от стената и оставим трегерите както са си. Куминът май няма да ни позволят да махнем, така че ще се наложи да се съобразим. От сегашния хол искаме да направим кухня с трапезария и всекидневна. Тук ще е най-големият проблем - как да съчетяем мебелите и другото обзавеждане така че хем да е функционално, хем красиво :? Нашата спалня вече я имаме като мебели и обзавеждане, така че с малко разместване на сегашната конфигурация, ще я наместим на по-малко пространство. А детските стаи са най-малкия проблем като обзавеждане! Има обаче други проблеми - като например как да шумоизолираме тънките преградни стени на детските стаи съответно към банята и към тоалетната без да "изяждаме" много от жилищната площ. Балконът към спалнята ще затворим със стена и ПВЦ, но ще оставим прозореца и варата на спалнята, защото ще ми трябва място за простиране и разните зелени съксийки, които гледам. 6-крилния гардероб който имаме в спалнята е достатъчен само за всекидневните ни дрехи, но няма място за връхни дрехи, якета и обувки за планина за нас и децата, а не ми се иска да правим тежки гардероби в детските стаи. Затова си мисля диваните в дневната да са от онези със механизмите за повдигане и използване на пространството вътре, но от он-лайн проучването, което направих, почти не видях такива модели :sad: Като цяло имаме нужда от съвет за оптимално решение за стая 1, така че да е максимално функционално и красиво. Ето какво примерно си представяме (съвсем тривиално е и търсим идеи!):
Изображение
Първоначално мислехме кухненския бокс да е с бар-плот, но това щеше допълнително да отнеме от пространството за другите две функции - трапезария и дневна - и се отказахме. Минахме на вариант вградени уреди и съчетаване на стила на кухненските мебели и тези в дневната. Имахме идея и за лека преграда - някаква дървена конструкция без гръб, само с рафтове (кутйки) със съксийки и други декорации, но това също ограничава пространството... Шаренияката на картинката обозначава кухненския бокс, а формите в оранжево-кафяво маркират някакви секции/шкафове....Изобщо чуденката е голяма тук :? Ще се радваме много да получим и други виждания по въпроса!

Прикачен файл

home2.JPG
home2.JPG (99.44 KиБ) Видяна 10769 пъти

Прикачен файл

home1.JPG
home1.JPG (93.5 KиБ) Видяна 10769 пъти
shadowman - майстор
Винаги съм бил против кухнята и всекидневната да са в една стая. Идва накой на гости или за малко, каниш го във всекидневната и започваш да готвиш, на човека може да му ся дояде един вид... или нещо такова, но винаги съм си мислил, че е неудобно... сядате да гледате филм/футбол а на котлона нещо ври или се пържи, ставаш, дрънкат чинии... Поне така си мисля...
Относно леглага, тези с повдигащ механизъм ги има, поръчка и стават.
Благодаря за мнението :) От 8 години живеем в жилище, в което кухнята, трапезарията и хола с в едно помещение. За нас е невероятно удобно, защото който готви не е изолиран от останалата част от семейството; докато готви спокойно може да наблюдава какво правят децата, а като дойдат гости не се налага де прелиташ през 5 мин. до кухнята и обратно за едно, друго, трето. Знам, че е въпрос на предпочитание и нашето е именно трите помещения на едно място. Въпросът е как да организираме така, че да е максимално функционално, красиво, светло, и "леко".
Въпросът за механизмите беше за канапетата, не зе леглата. Но и това е малък проблем, все ще се намери нещо.
Големите питанки са за проектирането на осветлението, комбинирането на стиловете и цветовете. Ползвам разни прости програмки за дизайн, но полученото е само бегла идея за реалността :?
Matchless - специалист
shadowman написа:
Винаги съм бил против кухнята и всекидневната да са в една стая. Идва накой на гости или за малко, каниш го във всекидневната и започваш да готвиш, на човека може да му ся дояде един вид... или нещо такова, но винаги съм си мислил, че е неудобно... сядате да гледате филм/футбол а на котлона нещо ври или се пържи, ставаш, дрънкат чинии... Поне така си мисля...
Относно леглага, тези с повдигащ механизъм ги има, поръчка и стават.
И аз много не одобрявам това общо пространство, представям си гости, аз правя салата и по ръцете ми тече сок от домати, разфасовам пиле, задушавам лук и т.н. Но въпрос на нагласа.
hrisvas - специалист
Pale4ka, с интерес и учудване прочетох пост-а ти....имам една принципна забележка или по-скоро обратна връзка относно правописа ти- казва се "кОмин" и "сАксия"- другите грешки от рода на "шаренияката" вместо "шаренията/шаренийката", "вартата" вместо "вратата" и т.н. ги пропускам като грешки при печатането - но тези две не мога да премълча....за човек, който използва думи като "тривиално" е ясно, че имаш образованието- и като цяло пост-овете ти са доста добре написани и съдържателни- но може би понеже всички пропускаме да правим забележки, българският правопис отива на кино...не искам да се обиждаш- всеки злоупотребява с българския правопис- аз лично много използвам интернета и пиша българския на латиница и това ми създава допълнителни главоболия да проверявам правописа- но когато на кирилица видя озвучени съгласни и затъмнени гласни (ако така беше фонетичната терминология), не мога да се сдържа (когато "с" стане на "з" или "т" на "д" и т.н. или в твоя случай- "о" на "у" и "а" на "ъ")

сега по същество- по въпроса за шумоизолирането с печелене на място, брат ми скоро изолира стената със съседите с технически корк и каза,че е доволен
hrisvas, многа благодаря за идеята за изолацията!!!

Сега извън темата:
относно грешките - проблемът е много сериозен и няма нищо общо с образованието. Нарича се дислексия, обикновенно се открива когато едно дете тръгне на училище и има специалисти които могат значително да помогнат за решаването му. В моето детство обаче специлисти почти не е имало в резултат, първо ме смятаха за тъпа, после за разсеяна, накрая... ами, имам две магистирскъски степени и работя свободно на 4 езика (барабар с грешките ;) В момента посещавам специалист по проблеми на дислексията и имам големи надежди, че ще бъде решен този проблем. За съжаление коригиращите програми не помагат, а понякога дори усложнавят положението при хора като мен... Освен че разместваме и заместваме букви (което много често изглежда като правописна грешка от неграмотност) ние НЕ можем и да видим тези грешки, когато четем: мозъкът ни възприема по различена начин буквите. При някои от нас се явава и за цифрите... Накратко, твърдо съм "ЗА" чистота и правописа на българския език, както и ползването на кирилица, когато се пишат български думи, но за някои от нас "грамотното" писането на който и да е език представлява трудност и сме благодарни на всички за проявеното разбиране :)
hrisvas - специалист
ok, разбирам
успех с ремонта и останалото
sanita - специалист
Моето мнение е, че не трябва да се затрупвате с мебели. Колкото по-малко толкова по-добре. Според мен не е нужен такъв голям диван и то ъглов, с маса и фотьойл/табуретка. От схемата, която си направила почти не остава място за разминаване. А щом сте 4-членно/може би греша/ семейство ви трябва простор. Защо ще преграждате с такава декоративна стена кухненския бокс, това само ще претрупа стаята и ще я изяде.
Вашата спалня не е малка, и не ми се струва удачно гардеробът да е до края на стената/вратата. Така много се затваря помещението и първото нещо като отвориш врата ще е да видиш страницата му.
За мен това е най-важното при избора на мебели - пространството, което остава след тяхното разположение. Удобстовото и лесната поддръжка/почистване бяха водещи при избора на мебелите за моето малко жилище.
Благодаря за съветите :)
Със спалнята нищо не можем да направим - всички мебели от нея вече ги имаме - поръчахме ги преди няколко години. Гардеробът влиза идеялно в една ниша сега, но в новото жилище разположението на вратите е друго и се получава като на картинката. Но няма шанс да се разделим с този гардероб - толкова е удобен и беше правен специално по наш проект :) Решението би било да се замени врата на панти с плъзгаща се; така и така всички врати ще трябва да се сменят май... А може и да ги обърнем, така че всички да се отварят пъм коридора - така при отварянето ще се вижда първо прозореца :)
Четирима сме, но петият е на път :) затова ни трябват две дестки стаи. Забележката за мястото в общото помещение е съвсем основателна; просто не ми идва на ум как да решим пространството - секция някаква ни трябва - е, не от едновремешните мастодонти, но все ще заема място; диван - или две двойки, или ъглов, за да има място за всички - може би размерите не са най-правилно зададени на картинката... Добре щеше да бъде, ако прозорецът не беше толкова нисък (стандарно за панелка - на ококоло 40 см от пода) и ъгловия диван можеше да е разположен огладално на представеното на картинката, но въпросът с радиатора щеше да стои тогава... Гледам дивани, гледам и не мога да реша... Ако е на високи крачета, ще изглежда по-леко всичко, ще има повече въздух и светлина, но пък няма да има къде да скриваме разни временно ненужни неща като якета, ролери и обувки за планина. Може пък диванът да е само един - двойка или тройка, а вместо това да има два фотьойла - виждала съм доста олекотени модели - без страници и пр. - въпросът е да се напасне всичко като стил. Май за тази многофункционална стая ще трябва да потърсим професионален съвет от дизайнер....
shadowman - майстор
Да се намеся за вратите и гардероба. Може да ги направите да се отварят в една посока, ще трябва да се съобразявате с много нещо. Ако дръжките не са в средата при обръщане ще има една на горе и една на долу, пантите може да попаднат на някой рафт (ако има). Плъзгащи врати неможе да сложите, или по-скоро можете, но пък играчката е голяма. Винаги като като се прави от нещо друго нещо играчката е голямаи нещата не стават както трябва. Плъзгащите врати са на релса (или каквото е там) която е вътре в гардероба, ако имате делящи страници то те трябва да се прережат, отделно от това, че дупките от винтовете с които са били хванатаи пантите за шкафа ще "светнат"... не ви го препоръчвам.
За диваните, ако ги направите на крака, то нека са повече, че се ще изкриват, и трябва да се знае, че под тях винаги ще се събира прах.
Правил съм няколко кухни във всекидневни и всички са с бар, така искат хората...
  • 1
  • 2

Тема "86 квадрата и две детски стаи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: