Развален хладилник на коледа - щастие за прасето.
Хладилникът е "но фрост" с автоматичен дефрост на камерата. (май!)
На хладилника не му работеше фризерът (От две години!).
Започна да трака като автомобил на стачкоизменник (според О,Хенри).
Освен това вътре в камерата миришеше на изгоряла електротехника. Убедих жената, че е нормално и е от пластмасата.
Реших, че компресорът си е заминал. Обадих се на препоръчан хладилен техник, но той отказа да дойде и си поговорихме любезно по темата.
Тогава му свалих капака пред изпарителя на фризера. Изпарителят целият беше в лед. Оказа се, че тракането е от перката на вентилатора по натрупания лед. Размразих го.Тръгна.
Преди два-три дни пак изпрегна. Имам стар, руски, който работи като изтребител и е захвърлен в приземния етаж.
Всичко от фризера биде прехвърлено в него (За втори път, а това е пределът на търпението при жените!).
Жената постави ултиматум със заплаха да ме интернира в курника. (Там кокошки отдавна няма и е студено.)
Наложи се пак да яхна коня на електромеханичния сервиз. Постлах молитвеното чердже и коленичих пред камерата.
Вентилаторът не въртеше. При работещ компресор измерих температурата на изпарителя със стар, цифров термометър "HP" и тя достигна -20оС. Оказа се, че при тези хладилници, без принудителен конвекционен поток, камерата не работи. Свалих вентилатора. Оказа се, че е изгорял ограничителният резистор на пусковия ток към греца. Захранването е безтрансформаторно с гасящ кондензатор.
Беше това:
![IMG_3225[1].JPG](./download/file.php?id=131234)
IMG_3225[1].JPG (66.79 KиБ) Видяна 1782 пъти
Двигателят е с магнитопровод за екранирани полюси, но късосъединените навивки липсват.
Роторът не е кафезен, а с постоянен магнит- вероятно четириполюсен. Много ме досърбяха ръцете да сваля схемата на платката, но нямаше време, а и в курника нощем е некомфортно.
Нов вентилатор струва 26.55 лева. Аз толкова пари на куп през живота си не съм виждал!
https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=6151
Трябваше да го ремонтирам. Някак си.
Резисторът 48 Ohm/2W беше читав, но спойките на платката не.
Изстъргах всичко нагоряло, дадох накъсо връзките към резистора и напръсках платката от двете страни с лак.
Изхвърлих нагорелия резистор и сложих нов, външен - 33 Ohm/10W:
![IMG_3228[1].JPG](./download/file.php?id=131233)
IMG_3228[1].JPG (59.57 KиБ) Видяна 1782 пъти
![IMG_3233[1].JPG](./download/file.php?id=131236)
IMG_3233[1].JPG (58.37 KиБ) Видяна 1782 пъти
Тръгна!
Пренесох си юргана обратно от курника.
Намерих и схема на управляващата платка:
https://www.gorenje-spares.co.uk/regula ... id=3697558
Имам три плахи въпроса към тези, които са на "ти" с хладилната техника:
1. За какво е третият температурен сензор?
2. Електромагнитният вентил какво прави - управлява фреона към основната камера ли?
3. Къде е свързан нагревателят за дефроста? (Измерих го и е здрав - 360 Ohm)
Весели празници!
P.S.
Виното и ракията на синията трябва да са толкова, че човек да става от софрата засмян, а не за смях!
Хладилникът е "но фрост" с автоматичен дефрост на камерата. (май!)
На хладилника не му работеше фризерът (От две години!).
Започна да трака като автомобил на стачкоизменник (според О,Хенри).
Освен това вътре в камерата миришеше на изгоряла електротехника. Убедих жената, че е нормално и е от пластмасата.
Реших, че компресорът си е заминал. Обадих се на препоръчан хладилен техник, но той отказа да дойде и си поговорихме любезно по темата.
Тогава му свалих капака пред изпарителя на фризера. Изпарителят целият беше в лед. Оказа се, че тракането е от перката на вентилатора по натрупания лед. Размразих го.Тръгна.
Преди два-три дни пак изпрегна. Имам стар, руски, който работи като изтребител и е захвърлен в приземния етаж.
Всичко от фризера биде прехвърлено в него (За втори път, а това е пределът на търпението при жените!).
Жената постави ултиматум със заплаха да ме интернира в курника. (Там кокошки отдавна няма и е студено.)
Наложи се пак да яхна коня на електромеханичния сервиз. Постлах молитвеното чердже и коленичих пред камерата.
Вентилаторът не въртеше. При работещ компресор измерих температурата на изпарителя със стар, цифров термометър "HP" и тя достигна -20оС. Оказа се, че при тези хладилници, без принудителен конвекционен поток, камерата не работи. Свалих вентилатора. Оказа се, че е изгорял ограничителният резистор на пусковия ток към греца. Захранването е безтрансформаторно с гасящ кондензатор.
Беше това:
Прикачен файл:
IMG_3225[1].JPG (66.79 KиБ) Видяна 1782 пъти
Двигателят е с магнитопровод за екранирани полюси, но късосъединените навивки липсват.
Роторът не е кафезен, а с постоянен магнит- вероятно четириполюсен. Много ме досърбяха ръцете да сваля схемата на платката, но нямаше време, а и в курника нощем е некомфортно.
Нов вентилатор струва 26.55 лева. Аз толкова пари на куп през живота си не съм виждал!
https://apogee99.com/index.php?main_pag ... ts_id=6151
Трябваше да го ремонтирам. Някак си.
Резисторът 48 Ohm/2W беше читав, но спойките на платката не.
Изстъргах всичко нагоряло, дадох накъсо връзките към резистора и напръсках платката от двете страни с лак.
Изхвърлих нагорелия резистор и сложих нов, външен - 33 Ohm/10W:
Прикачен файл:
IMG_3228[1].JPG (59.57 KиБ) Видяна 1782 пъти
Прикачен файл:
IMG_3233[1].JPG (58.37 KиБ) Видяна 1782 пъти
Тръгна!
Пренесох си юргана обратно от курника.
Намерих и схема на управляващата платка:
https://www.gorenje-spares.co.uk/regula ... id=3697558
Имам три плахи въпроса към тези, които са на "ти" с хладилната техника:
1. За какво е третият температурен сензор?
2. Електромагнитният вентил какво прави - управлява фреона към основната камера ли?
3. Къде е свързан нагревателят за дефроста? (Измерих го и е здрав - 360 Ohm)
Весели празници!
P.S.
Виното и ракията на синията трябва да са толкова, че човек да става от софрата засмян, а не за смях!