Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте от месеци насам се интересувам от слънчева инсталация за нашият дом, чета във форума и в една група във фейсбук и стигам до извода, че с малко повече желание човек може да си направи сам.
За момента от форума съм разбрал, че всеки има различно мнение за колекторите, едни харесват вакуумно-тръбните, други плоските, едни китайски, други немски и т.н. Както и да е с това няма да Ви занимавам, ще го реша накрая.
Един човек в фейса ми даде съвет да си направя инсталацията напълно сам, като ми даде много интересна идея, която той е реализирал в дома си.
Купувам 2 по-малки бойлера от 100л. с една серпентина и с малка консумация на ток от порядъка на 1.5 кВ и ги вързвам последователно в противоток (това все още не знам какво е). Идеята ми хареса, защото за момента смятам в началото да сложа 1 колектор и след време да инвестирам във втори, та той ми обясни, че единия бойлер се загрява от колектора, като пуска вода към втория и ако има нужда, втория затопля, ако има нужда водата и така към кранчето (поправете ме, ако греша или ако не съм го разбрал правилно). Горе долу тук нещата са ми ясни, обаче идва въпросът с помпа, не знам каква помпа трябва да се вземе, той ми каза, че има полски, румънски, китайски от по 90-100, или wilo +40лв. но аз намирам само скъпи помпени групи в сайтовете, също така ме интересува каква е разликата между, двущрангови и еднощрангови.
Другото, искам да ви попитам, тези бойлери, който намерих с малък литраж, са като обикновенните у дома боядисани с бяло, това проблем ли е, при положение, че другите, който намирам и гледам, че се изпълняват соларните инсталации са с по-различен дизайн.
Извинявам се за това, че съм малко объркан в обясненията си.

Желая Ви светли празнични дни и очаквам мнения и съвети!
шоп - майстор
съб апр 18, 2020 1:19 pmBuzkatA написа:
тези бойлери, който намерих с малък литраж, са като обикновенните у дома боядисани с бяло, това проблем ли е, при положение, че другите, който намирам и гледам, че се изпълняват соларните инсталации са с по-различен дизайн.
Не избирай бойлера по външен цвят:-)))
Аз бих заложил на неръждаем бойлер с максимално голям обем, които може да поеме помещението и бюджета. 300-500литра е идеално
Идеята да купите два бойлера по 100л всеки с по една серпентина аз не го разбирам и няма логика.
Последна промяна от шоп на съб апр 18, 2020 3:06 pm, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
Шопе,има логика! Ако са двама души,както сме ние е много по рантабилно. Топлиш единия бойлер/ в преходните сезони/ и той ти стига. Лятото-двата вързани към покрива и...ето то 160л на 65гр. В противен случай имаш 200л. на 40гр. и доподгряваш на ток :(.
LazarGanev - "Велик майстор"
Andri01, ти не разбра ли за толкоз години, че при 200л соларен бойлер се подгряват на ток само 80л и че е по-добре соларът да подгрява един обем, а не два? :)
Andri01 - майстор
Ганев, а ти не разбра ли за толкова години,че Андри от Март до към Ноември не пуска въобще нагревателите на бойлерите си!! Просто е - DB система ,двама души и макс. 160л. ! За чий ми са 200л,че и да подгрявам на ток??? Въпрос на разбиране. :partyman:
съб апр 18, 2020 2:47 pmAndri01 написа:
Шопе,има логика! Ако са двама души,както сме ние е много по рантабилно. Топлиш единия бойлер/ в преходните сезони/ и той ти стига. Лятото-двата вързани към покрива и...ето то 160л на 65гр. В противен случай имаш 200л. на 40гр. и доподгряваш на ток :(.

Точно такъв е случая при нас горе долу, ние сме 2ма с новородено и 2 кучета, но имаме и една голяма стая, където евентуално идват гости лятото.
Значи идеята на човека е добра.
Та съвет за помпа ми трябва, ако имате опит с някоя марка и модел да ми споделите?
Andri01 - майстор
Е,ние сме с едно куче, но то не се брои за бойлера :). Помпата ми е "Грундфос" 25-6 ,на около 3м. под горния край на панела.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб апр 18, 2020 3:11 pmAndri01 написа:
Ганев, а ти не разбра ли за толкова години,че Андри от Март до към Ноември не пуска въобще нагревателите на бойлерите си!! Просто е - DB система ,двама души и макс. 160л. ! За чий ми са 200л,че и да подгрявам на ток??? Въпрос на разбиране. :partyman:
Е кой говори за пускане на нагревателите, те са само за облачни дни. Ние сега сме 3-ма, бяхме с 200, сега сме с 300л. Доподгрява се само зимата
шоп - майстор
съб апр 18, 2020 3:15 pmBuzkatA написа:
ние сме 2ма с новородено
Точно в този случай си трябва много топла вода без икономия и мизерия. Препоръчвам минимум 300 л соларен бойлер. Или два х150л единия със серпентина другия свързан с рециркулация.
Може и 120със серпентина и 200 литра без пак с помпа за рециркулация.

П.П. помпата за рециркулация може да работи избираемо и по програмиране. Например, само когато в основния бойлер водата стигне 60 гр.

Разбира се трябва и панели. 4-5 м2
Последна промяна от шоп на съб апр 18, 2020 8:30 pm, променено общо 1 път.
Радо, така не се ли оскъпява системата?
Не е ли по добре само един бойлер, със само една помпена група?
На младо семейство с деца, им трябва много вода. 300 литра е добре.
40 градуса вода не е ли предостатъчна за къпане, Андри? Винаги съм смятал, че 200л на 40 градуса е по добре от 100 на 80. Нали е по добре, че и повече даже?

Към младежа;
Колкото хора ти обясняват, толкова различни мнения ще срещнеш.
Докато не започнеш сам с наблюденията на някаква системка, няма как да разбереш кой какво има в предвид, как разбира нещата и как му е удобно да си ги организира. До тогава и ти самият няма да си съвсем наясно как работят нещата и кое как ще ти е най изгодно.
Истината е, че колкото повече топла вода се ползва и на доколкото е възможно по ниска температура, толкова по бързо се възвръща инвестицията и започва да ти пести пари.
Новата ми системка, за седмица е донесла над 100 оползотворени киловата.
Лятото ще имаме малък излишък, но останалите три сезона всеки ват влиза в употреба.

Тема "Слънчева инсталация за начинаещ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: