• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
vivian - помощник
Здравейте,

Искам да си затворя терасата с дограма, която да се отваря с плъзгане. Размерите са 3,60 метра ширина на 1,90 м височина.
В повечето фирми, където питах ми предлагат алуминиева, но казват че нямало да уплътнява добре, щяло да духа, четките можели да замръзнат.
Другите варианти, които предлагат, на много малко места, са PVC дограма, която е с плъзгане. Тук цената е около 30 -50% повече сравнение с алуминиевата.
И има още един вариант, който ми предлагат с механизъм тип "Фолсваген". Обаче цената става много висока - 2 механизма по 600-700 лева + цената на дограмата.

Ако някой има повече опит и впечатления може ли да сподели?
Струва ли си да се инвестират повече средства или и алуминиевата ще свърши работа?
velsi - Почетен майстор
Не се занимавай с глупости и си сложи алуминиево плъзгане. Това, че не уплътнява добре не е вярно. Съгласен съм, че ПВЦ-то уплътнява повече, но от това не следва, че другите варианти не са добри. Възможно е при определени условия да се получи замръзване и по-затруднено движение на крилата през зимата, но не е задължително да се случи. Пък и питам аз: след като четките на алуминия замръзвали, четките на плъзгането от ПВЦ не замръзват ли? И запомни: плъзгане от ПВЦ правят само турците. Veratec или там нещо подобно измислено. Затова сте го намерили на малко места. Не препоръчвам плъзгане от ПВЦ! Фоксфагена е прекалено скъп и луксозен вариант, не си заслужава.
vivian - помощник
Благодаря ти, velsi.

Ще си поръчам алуминиева. Като я сложа ще разказвам как е.
EDI - майстор
Аз съм с алуминиева - нямам никакви проблеми 3 години.Плъзгат ми се 4 крила.
tuninghuman - специалист
на мен ми трябва абсолутно същото нещо. моля те сподели опит и ако имаш снимки качи ги да ги погледнем.

ето я външната кухня
Изображение
EDI - майстор
Моята тераса е почти като твоята.Направена е с 4 плъзгащи крила - две по две на двата ръба на релсата, по цялата дължина, а от ляво и от дясно е затворено с витрина.Високи са около 1 метър, а до тавана на тераса също е витрина.Мисля, че всяка фирма ще ти ги проектира и изработи, няма нещо специално за порект или като материал.
Харалампи - специалист
Плъзгаща с четири крила, два комарника, алуминий, Много съм доволен. Обаче я ползвам като допълнително остъкляване. Основното е с пластмасова. Не знам дали уплътнява ама сутрин се появява конденз. Значи не се вентилира добре терасата.

П.П. Не се връзвайте да вземате плизгаща с две крила. Да оставим на страна че има малко варианти за отваряне, а ми не може да се измие част от прозореца. За да стане трябва да се свали вътешното стъкло, което си е тъпичко.
хм....плъзгаща с комарници??
Къде си я правил? Аз като поръчвах ми казаха, че на плъзгане не става нито комарници, нито щори да се монтират .... :?
Харалампи - специалист
Като гледам как е направена комарниците са на отделна лайсна допълнително прикрепена към основния профил. Така че ако вече си сложил дограмата без такива, може би, не гарантирам, но все пак може би ще е възможно, да добавиш и комарник. Май обаче майсторите казаха, че профилите (основния и допълнителния за комарника се режат съвместно. Качвам снимки.

Прикачен файл

Изобр005-a.jpg
Изобр005-a.jpg (50.11 KиБ) Видяна 17537 пъти

Прикачен файл

Изобр006-a.jpg
Изобр006-a.jpg (47.39 KиБ) Видяна 17537 пъти

Прикачен файл

Изобр007-a.jpg
Изобр007-a.jpg (37.28 KиБ) Видяна 17537 пъти
Последна промяна от Харалампи на нед ное 25, 2007 6:25 pm, променено общо 1 път.
borkata3000 - специалист
vivian написа:
Здравейте,

Искам да си затворя терасата с дограма, която да се отваря с плъзгане. Размерите са 3,60 метра ширина на 1,90 м височина.
В повечето фирми, където питах ми предлагат алуминиева, но казват че нямало да уплътнява добре, щяло да духа, четките можели да замръзнат.
Другите варианти, които предлагат, на много малко места, са PVC дограма, която е с плъзгане. Тук цената е около 30 -50% повече сравнение с алуминиевата.
И има още един вариант, който ми предлагат с механизъм тип "Фолсваген". Обаче цената става много висока - 2 механизма по 600-700 лева + цената на дограмата.

Ако някой има повече опит и впечатления може ли да сподели?
Струва ли си да се инвестират повече средства или и алуминиевата ще свърши работа?
Така е
Така е
И тук са прави
Впечатлението ми от плъзгащи алум. прозорци е такова - работих на една тераса, която беше затворена с такова плъзгащи прозорци. Умрях си от студ. Бяха 4 прозореца, дърпаш единия, той завлачва другия, закопчаваш единия, пък другия трябва да го засилиш малко, да се трясне, че да си дойде на мястото за закпчаване, закопчалките бяха едни никакви, неудобни и тежки за отваряне, изключително неудобни за измиване, почти на 100% при тях остава невъзможна за измиване част. Стигнах до извода, че да уплътниш с такъв вид прозорци е все едно да уплътняваш с винкели, като едно време както затваряха тераси.
Изобщо впечатленията ми от алум. дограма са :kotz: (а работата ми е такава, че позволява да имам много обективни впечатления от дограми)
  • 1
  • 2

Тема "Дограма - плъзгане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: