Здравейте, на нашето домакинство ни предстои кандидатстване по проект на Столична община за енергийна ефективност, където се извършва подмяна на отоплителни устройства на дърва и въглища с екологични алтернативни отоплителни устройства. Става въпрос за къща с две домакинства. Всяко домакинство ще си кандидатства отделно. Въпросът ми е свързан с това какво отоплително средство да изберем. Моят етаж има вече изградена мрежа от радиатори с котле в мазето, което не се ползва поне от две години. За това най-логично ми се струва да се спра на пелетен котел 25 kW, което всъщност е най-ниската предложена мощност. Струва ми се доста, въпреки, че наистина нищо не разбирам от тези неща. Свързахме се линията отговаряща за проекта, да попитаме дали има възможност специалист да дойде на място и да ни каже кой-вариант е най-подходящ за дома, но нямат такава практика.
За единия етаж са се спряли на "Камина на пелети с водна риза 12 kW", обаче нямат изградена връзки и радиатори. Можете ли да ми кажете такава мрежа как се изгражда, дали е много скъпа и колко време отнема. Там са две стаи по 16кв.м, две стаи по 13кв.м, кухня 10кв.м; баня 2кв.м; тоалетна 2кв.м; коридор с предверие 8кв.м.Радиатори може би ще искат в 3 от стаите, евентуално кухнята, банята и тоалетната. Дървена дограма.
Моят етаж е същата квадратура, само че вместо двете стаи по 16 кв.м е общ хол. Цялата къща е без изолация, освен една от спалните на втория етаж. Сега предстои подмяна на целята дограма на втория етаж с PVC. Тъй като вече си има изградена мрежа с котле ми се искаше просто да се замени котлето, обаче тези 25kW не са ли прекалено много за етажа? И дали да не променим идеята и за втория етаж да се избере камина на пелети?
Благодаря за отделеното на време!
За единия етаж са се спряли на "Камина на пелети с водна риза 12 kW", обаче нямат изградена връзки и радиатори. Можете ли да ми кажете такава мрежа как се изгражда, дали е много скъпа и колко време отнема. Там са две стаи по 16кв.м, две стаи по 13кв.м, кухня 10кв.м; баня 2кв.м; тоалетна 2кв.м; коридор с предверие 8кв.м.Радиатори може би ще искат в 3 от стаите, евентуално кухнята, банята и тоалетната. Дървена дограма.
Моят етаж е същата квадратура, само че вместо двете стаи по 16 кв.м е общ хол. Цялата къща е без изолация, освен една от спалните на втория етаж. Сега предстои подмяна на целята дограма на втория етаж с PVC. Тъй като вече си има изградена мрежа с котле ми се искаше просто да се замени котлето, обаче тези 25kW не са ли прекалено много за етажа? И дали да не променим идеята и за втория етаж да се избере камина на пелети?
Благодаря за отделеното на време!