• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, всички
от извесни време разработвам модулна преса и за целна ми трябва да е управлявам по следния начин
концепция е един електро магнит който ще трябва да се смяня поляритета
чрез сигнал от
плъзгащ вал който ще се премества от 50 до 100 милиметра, 20-100 пъти в минута
в най горно положение и в най долно положение да се променя поляритета на електро магнита.

Моля за мнения как може да се направи това.

Благодаря :sad:
ESPACE - майстор
И защо ще сменяш поляритет? В едната посока не може ли този вал да се движи от пружина, а в другата от електромагнита?
Този електромагнит с какво напрежение се захранва? Какво се случва когато му обърнеш поляритета?
Иначе най-общо казано ти трябват два индуктивни датчика за крайните позиции и едно реле.
MamaMy - майстор
Може ако релето е двунамотачно тригерно. :)
ESPACE - майстор
Тц, обикновено с три превключващи контакта. А датчиците един PNP NO и един NPN NC.
MamaMy - майстор
Прочети пак заданието. Ще прави преса. Най-вероятно ел. магнита е намотката на ел. вентил на хидравлика. Ще трябва напрежението към него да се подава през цялото време, а не само в крайни позиции. :wink:
ESPACE - майстор
Прочел съм го, ще се подава през цялото време :) Плюс, PNP NO(паралелно на него NO контакт на релето), бобина на релето, NPN NC, минус. И защитен диод ще трябва паралелно на бобината. Другите два контакта ще се ползват за захранване и смяна на поляритета към електромагнита.
Няма как при ел. вентил на хидравлика с обръщане на поляритет да сменяш посоката. Е, може и да има някаква екзотика, но не ми се вярва. Обикновено са с по два електромагнита на клапан.
Andri01 - майстор
"... 20-100 пъти в минута..." Кое реле / контакти/ ще издържи повече от 20-на минути на 100 превключвания? Това е въпрос на електроника или микропроцесорно упр-е.
ESPACE - майстор
Ясно е че няма да са 100 в минута при 10см преместване. Иначе релета има, издържат по милиони цикли. Всеки ден ги гледам, и мен ме учудват.
krasi92 - майстор
То заданието е толкова ясно че всякакви предположения са излишни.
Andri01 - майстор
Да,но като сложиш и индуктивността на намотка,искрене на контактите и...става повече от сложна.
  • 1
  • 2

Тема "автоматизация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: