Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maistora1965 - специалист
Честита нова Година на всички живи и здрави,поради повечето почивни дни реших да почистя котела по подробно и ми направи впечатление че по ъглите са се появили язвички,което е предпоставка за авария.Вероятно лятото ще го подменям с нов та дилемата е нов котел или термопомпа.А причината е че от началото на сезона горелката цикли на почти минимална мощност мужду 4 и5 кв и букнвално опушва котела ,затова ако копувам котел ще е комплект с буфер.Но за тази цена мога да взема и термопомпа въздух-вода 8 кв която да подвържат към работещата инсталация без да махам котела които да се пали само когато външната температура падне под -10 примерно.В момента разхода ми за отопление за сезона се движи между 100 и 130 лева на месец с пелети.Термопомпата по предварителен разчет ме убедиха че ще харчи около 140 на месец средно.интересува ме вашето мнение. Забравих да кажа 90 квадрата с боилер 150 литра ,външна изолация сменена входна врата а от тази година се топли и етажът под мен. И още нещо радиаторите са ми преоразмерени и в момента с помоща на трипътен водата към тях е 37 градуса.
Последна промяна от maistora1965 на съб яну 02, 2021 2:28 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва да сменяш и радиаторите
Поправих се а разхода реален ли е.
А бе реален е, дори и по-малко може с подходящи радиатори/конвектори, ама за бойлера забрави
шоп - майстор
съб яну 02, 2021 2:21 pmmaistora1965 написа:
И още нещо радиаторите са ми преоразмерени и в момента с помоща на трипътен водата към тях е 37 градуса.
Ами в момента в Сф е 9 градуса и навън пече слънце. Моята ТП е стопирала по таймер в 7.00 ( работи само на нощна)
Обаче ако навън е -9, с вода 37 към радиаторите ще се отоплиш ли?
Помисли си!
За мен ТП без подово, конвектори или в комбинация от двете са пари хвърлени на вятъра.
Шоп, без да те опонирам, с преоразмерени радиатори съм, а вчера, преди да захладнее, подаваната към тях вода беше 37 и при мен, определена от контролер. Сутринта беше променена на 42, каквато е и в момента, въпреки слънчевият ден. Къщите не се стоплят или изстиват за няколко часа, затова съм задал и голяма инерция при промяна Т на водата.
При палатка е никаква, солидна сграда си има голяма инерция.
Много са преоразмерени миналата година при минус 10 и температура на водата 40 градуса главите притваряха.Но щом няма да топли боилера няма смисъл в момента с горелката тока ми пада с 30 лева заради боилера.
Тя може да топли бойлер, но не от 150л, а за 1500лв :-D
съб яну 02, 2021 4:17 pmLazarGanev написа:
Тя може да топли бойлер, но не от 150л, а за 1500лв :-D
Благодаря Лазаре значи по добре котел с буфер.
Въпрос на гледна точка. Аз имам и котел с буфер, но се топля с ТП, а 300л бойлер се топли от соларни панели, доподгряване на ток. Котелът топли други 2 жилища и офис

Тема "Нов котел или термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: