Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bmwww - специалист
Така , значи малко предистория . Сменях батерията в кухнята , че протече и се сетих , че възвратния клапан на бойлера е за смяна и той , защото жужеше като пуснех топлата вода . Та спрях водата и моята си играла през това време и пуснала топлата вода от бойлера докато бил включен . Сега не знам как , но при спряна вода си течеще доста време топла . В комбинация и със махането на възвратния клапан бойлера си остана без вода . Та по едно време се сещаме , че бойлера работи и го изключихме , но вече беше прегрял . Излизаше пара от крановете . Разказвам ви това защото може и да има , а може и да няма връзка със случващото се . Вчера без да искам отивам и виждам , че бойлера пак е прегрял , тоя път съм сигурен на 100% че е пълен с вода . Пускам крановете и пак пара . Та не мога да се начудя защо прегрява след като в момента си работи и си включва и изключва коректно ? Какви са причините които могат да водят до прегряване ? От вчера го следя стриктно и няма ядове . Включва си и си изключва без проблем . Даже копчето на терморегулатора и то си включва и изключва като го местя . Ще съм благодарен за идеи преди да съм взривил блока . И като цяло какво мислите за проточен бойлер захранващ баня и кухня - има ли такова чудо и рентабилно ли е ? Искам да елеминирам тая бомба от дома си .
moimoimoi - майстор
Като си изпразнил бойлера после като го пълни отвори ли някой кран на топлата вода да излезе въздуха?
krasi92 - майстор
Марка.Години.Кога му е правена профилактика последно.Проточен е доста добро решение но за него трябва отделна партида по възможност трифазна.
bmwww - специалист
Да , бях отворил кран докато го пълнех . Иначе защо пък отделна партида за проточен ?
krasi92 - майстор
За да можеш да го ползваш без да имаш притеснения и проблеми.Не ми отговори на въпросъте
Jacomo - специалист
Топлата вода се черпи от горната част от вътрешността на бойлера. При спряно водоподаване към бойлера не би трябвало да може да се източи повече от 1 литър вода. В противен случай или са разменени вход/изход на бойлера, или е повредена тръбата в бойлера от фланеца до горната част на балона или е текло на самотек през студения вход при неизправен клапан и спряно водоподаване. Но как се е появила пара, без да изключи термостата и термозащитата... Някой да не го е "ремонтирал" преди това? Новия клапан на студената вода ли е монтиран (на входа на бойлера)? Какво показваше термометъра на бойлера когато е излизала пара първият път? Откъде е спряна водата? Докато сменаваше батерията не течеше ли и оттам топла вода? Твоята от коя батерия е пуснала топла вода? Къде видя вчера, че е прегрял? Как смени клапана, без да протече топла вода оттам, а в същото време твойта е успяла да пусне топла вода от някъде?
bmwww - специалист
Топлата вода течеше на самотек да , смених батерията в кухнята след като махнах стария клапан на бойлера и изтече водата . Видях че е прегрял вчера на по показанията му . Стрелката му беше отишла в крайно дясно и ми стана съмнително . Пуснах топлата вода и взе да излиза пара .
пишман_майстор - майстор
Не знам какъв е бойлера , но ако сондата на терморегулатора е дефектирала или ако е в неправилна позиция , може да не отчете , че загрява и да изключи .
При мен обемен бойлер се включва през таймер . Направил съм го да работи два часа . За тия два часа си загрява напълно нормално , а ако случайно нещо откаже по защити , релета, да не се стига да ме пишат по вестниците.
И аз имах такъв случай , само пара да излиза и оттогава пълна профилактика , оперативна верига през реле 30А с цел да не товаря регулатора. И таймер , нагласен два часа да грее.
kozl - майстор
Предполагам, че бойлера е на Елдоминвест. Ползват некви пластмасени тръби за топлата вода и като се скапе тръбата и топлата вода почва да изтича не отгоре, а от доле и :x
Бойлера почва да се пълни с въздух и пара, при което придобива функции на разширителен съд. В тая ситуация след като му се спре притока на студена вода и клапана на входа държи, бойлера може да захранва с топла вода и пара чУшмите, докато му изтече водата и или спадне налягането в него. Обаче нагревателя работи на сухо и обичайно дава фира.
bmwww - специалист
Да , ЕлдомИнвест е . На 100 години и е превързван яко през годините . Днес го отворих . И капака е нагорял доста с времето че даже дупка имам . Чудя се направо да взимам един нов , по-малък хоризонтален . Опасявам се обаче че водата няма да стига . Някакви идеи за як малък бойлер поне 3кВ ? Проточните отпадат . Поразчетох се и тези 18кВ трифазен няма как да стане . Или може би проточен на пропан бутан ?

Тема "Странен проблем с бойлера-прегрява" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: