Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kaselvilt - помощник
Здравейте на всички от форума пиша тук със надежда за малко помощ относно парно на 3 стаен апартамент. Отпляваме се със камина със водна риза и помпа която върти принудително водата .
Системата разполага с 3 радятора и една лира във банята а разширителня съд е във килера.
Проблема е следния системата постоянно се пълни със въздух и има нужда да се обезвъдушава всекидневно и когато не е обезвъздушена както трябва раширителния съд прелива и ми дави Килера въпреки че е вързан към канализацията
andy_forresite - майстор
Проблем ли ще е да начертаеш с химикалка схема с начина на свързване, къде е помпата и разширителния съд? Системата работила ли е някога без да се пълни с въздух или винаги си е била така?
Радиаторите трябва да имат обезвъздушители. Най-добре ръчни. Трябва така да са монтирани, че обезвъздушителят да е най-високата точка на радиатора, т.е. под лек наклон (2-3 мм, или 1-2°).
Първо допълваш докато прелее от отдушника на разширителя. След това палиш огъня, загряваш до да кажем 60 градуса на водата, помпата си върти, гасиш, чакаш да изстине и тогава обезвъздушаваш. Помпата да е изключена. Почваш от най-високоразположения от радиатор (или лира) и един по един, както са по височина на монтаж, стигаш до най-ниския. Отвиваш с отвертката винта на обезвъздушител докато не изкара струя вода без мехурчета и "плюване". Накрая допълваш съда докато прелее и палиш камината.

Помпата на студената тръба. По възможност близо до входа на камината. Пред и зад помпата трябва да имаш по един кран и воден филтър. Значи кран, филтър, помпа, кран, вход на камината.
Мисля че при теб ще се получи ако съдът се свърже с тройник при входа на лирата и да е най-високата точка в системата.
fbr - майстор
Най-вероятно разширителния съд е свързан към изхода на камината и има автоматични обезвъздушители по радиаторите.
filmatoplo - майстор
Помпата явно дърпа въздух от автоматични обезвъздушители ако има .Моята вече над 15 години дума не е обелила за въздух ,първия ден я напълних и забравих.
vlax - майстор
Да допълня,ако автоматичните обезвъздушители са с пластмасова капачка,като тези от снимката или подобни,

Изображение

тя се изхвърля и слагаш метална капачка с гумичка от вентил за кола,но първо обезвъздушаваш и завиваш капачката.
:partyman:
ср яну 27, 2021 12:34 pmvlax написа:
... метална капачка с гумичка от вентил за кола,но първо обезвъздушаваш и завиваш капачката.
Тия вече са толкова ретро, че трудно се намират- с ключе за игличката отгоре дето са. Миналата година ми се наложи да сменям игличка- голямо търсене на капачка падна. Вече имам 2.

По темата;
- помпата кой я контролира?
- на коя степен е? Ако е на шес, да се намали веднага ва 1, при условие, че тръбите са с подходящи диаметри!
- някаква арматура има ли по радиаторите?

Анди май спомена РС да се измести в банята, макар и там да не му е мястото, но поне ще мокри в мокро помещение.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на ср яну 27, 2021 1:33 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср яну 27, 2021 1:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
Миналата година ми се наложи да сменям игличка- голямо търсене на капачка падна. Вече имам 2.
Къде ги търси - по Лади и Москвичи в махалата ли? :-D
ср яну 27, 2021 1:32 pmLazarGanev написа:
Миналата година ми се наложи да сменям игличка- голямо търсене на капачка падна. Вече имам 2.
Къде ги търси - по Лади и Москвичи в махалата ли? :-D
Те тва е проблема- няма ги вече, ама между нас да си остане.
От Ижето на Тати. Не са продават.
Ся ФБРто ако са напрай на разбирач, ше го замерям с теми и схеми до довечера.
filmatoplo - майстор
Кат споменахме капачките ,аз ги купувам от магазина за велосипеди ,и ги поставям на всички обезвъздушители на слънчевите инсталации и мирясват с изпарението на течността ,които не съм правил аз -моите имат сферично кранче преди обезвъздушителите. :wink: Като чух за мотор - търся Симсон ,за S51 давам стотин лв ,за Ендуро хиляда.
vlax - майстор
Тия вече са толкова ретро, че трудно се намират- с ключе за игличката отгоре дето са.
Ретро,не ретро, моите половината обезвъздушители са такива автоматични и са работили точно два дни при пробите ,когато си правих инсталацията преди 20 и кусур години и съм ги затапил.Домързя ме толкова години да ги сменя с ръчни. :-D
Капачките мисля,че съм виждал по магазините още.
ср яну 27, 2021 1:46 pmfilmatoplo написа:
Като чух за мотор - търся Симсон ,за S51 давам стотин лв ,за Ендуро хиляда.
Сори,мога да предложа Балканче 50 куб. запазено и части за още едно. :-D

Тема "Проблем със парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: