Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mitashki_MM - специалист
Здравейте
В старо строителство си обърнах вратата на тоалетната. Осветлението се пада вътре и сега стария ключ е на отсрещната страна на отварянето на вратата. Ще си прекарам ново осветление от една разклонителна кутия дето се пада удобно на същата стена. Зачудих се стария ключ вместо да го замазвам дали няма да стане за контакт за разни дреболии - в него влиза фаза и оттам препраща в старата фасунга, която няма да ми трябва, та връзвайки там жиците би следвало другия кабел да ми стане 0 и работата да стане. Бъркам ли нещо дотук?
Jacomo - специалист
Не бъркаш, но това изпълнение е доста нестандартно, и крие рискове. Един от тях е да вкарваш излишна връзка в мокро помещение. Най-добре в разклонителната кутия над ключа да пресвържеш кабелите, така че да не ходи нула към лампата, а директно към новия контакт.
Последна промяна от Jacomo на пет фев 12, 2021 1:29 am, променено общо 1 път.
radius - майстор
Ами освен, че ще си свържеш контакта на кръга на лампите и вероятно лампата на кръг за контакти, други простотии не се сещам.
shadow__01 - майстор
Може, някои го правят (при вече заварено положение, не по желание). Само дето проводниците не са 2,5кв.мм, а са най-много 1,5кв.мм. И ще е на предпазителя на осветлението. Ще трябва да се съобразявате да не включвате много мощни консуматори в него. Сешоар 2500W. няма да работи дълго в него контакт.
Mitashki_MM - специалист
Мерси на всички за отговорите. Довечера ще пробвам работата. Тоя апартамент е от 1954г - макар да има 4 предпазителя открих, че всичко всъщност е вързано на 2 вериги - едната е силовата за кухнята дето не се пресъсва никъде а в разклонителните кутии са едни спагети където на порцеланови клеми всичко е вързано на едно - и контакти и осветление и честно казано кабелите ми се струват всичките по 2.5мм. Тоалетната не е мокра в пълния смисъл на думата (не повече от кухнята) и мястото на тоя бивш ключ ще ми дойде екстра за включване на прахосмукачка за чистене в коридора - няма кой да включва тостери и сешуари там.
Кумчо Вълчо - специалист
чет фев 11, 2021 2:23 pmMitashki_MM написа:
Здравейте
В старо строителство си обърнах вратата на тоалетната. Осветлението се пада вътре и сега стария ключ е на отсрещната страна на отварянето на вратата. Ще си прекарам ново осветление от една разклонителна кутия дето се пада удобно на същата стена. Зачудих се стария ключ вместо да го замазвам дали няма да стане за контакт за разни дреболии - в него влиза фаза и оттам препраща в старата фасунга, която няма да ми трябва, та връзвайки там жиците би следвало другия кабел да ми стане 0 и работата да стане. Бъркам ли нещо дотук?
Става, Ко тА пука.
Че и третата вълна още не е дошла......

Тема "От ключ - контакт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: