От мобилни телефони до цифрови камери
shotik - майстор
Моля за помощ разбиращите електроника да ми напишат кои елементи да заменя с други стойности за да може да се ползва за импулсно на чистачки на автомобил и какъв потенциометър да добавя и на кое място да е свързан за да се регулират импулсите от постоянно или 5 сек до 40-50 сек.Искам да ползвам този готов продукт и вместо един от светодиодите да свържа реле,което да подава ток към чистачките,а другия ще е като индикатор ,че е включен.

http://www.dobrikit.dir.bg/page2b.htm#dvmigach
Последна промяна от shotik на нед окт 28, 2007 2:26 am, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
Един страничен съвет от мене: избягвай продуктите на "Добри кит".
Palawnik - специалист
Като гледам колко тъпо са начертали схемата на мултивибратор :headbash: :datz:
Потърси из нета изчисляване на мултивибратор.
Смени R1 и R2 с потемциометри.
ELEMENTAL - специалист
Формула за изчисляване на честотата:
F=1/0,7(P1.C1+P2.C2),където съпротивлението е в омове, а капацитета в фаради
Периода на импулсите е:T=1/F,
така например при Р1=Р2=100Кома ,и С1=С2=1000микрофарада се получават импулси с период мах.140 сек.(70сек вкл./70сек.изкл.).
Ето ти и схема на свързване:
P.S.М/у P1 и C1, и P2, и C2 е добре да се свържат 1Ком резистори с цел ограничаване тока през транзисторите при крайно долно(по схемата) положение на потенциометрите.

Прикачен файл

2t3169.jpg
2t3169.jpg (66.43 KиБ) Видяна 13792 пъти
shotik - майстор
Аз искам да ползвам платката и тези елементи които не се сменят,а търся помощ точно затова някой да ми пише какво да сменя и с какви стойности-това не го разбирам ,докато с механичното сменяне на елементи ще се справя.
Може би да сте имали проблеми с продукти на добрикит,но аз досега съм ползвал светодиодни волтмери за кола,стереоиндикатор,регулатор-3и нямам оплаквания.
Palawnik - специалист
Тогава вземи това:
http://www.dobrikit.dir.bg/page2c.htm

Трябва да смениш тримера PR с потенциометър който да монтираш на подходящо място.
ELEMENTAL - специалист
Предложението на Palawnik е добро.
Що се отнася до "Добрикит", от тях до момента съм купил честотомер, термореле и инвертор за лум. лампа.Честотомера дава грешка около 20%,
а инвертора даже една 15 Ватова пура не може да запали(а го пишат за 40 ватови пури).Единствено терморелето работи що годе добре.
shotik - майстор
Това е времереле за задържане до произволно време и след като изключи няма как да се захрани автоматично за да поднови цикличността-то си пише че остава в такова положение докато на се прекъсне захранването ,а от тук и това че трябва на ново да се включи.
Palawnik - специалист
Може да използваш изключвателя на чистачките. Когато чистачката завърши цикъла си пуска релето.
Ако пък сложиш две релета за време може да направиш различни интервали. Примерно включва се през 10s и прави 2-3 движения на чистачките. При друга комбинация се включва през 20 сек и прави 5-6 движения. Комбинациите са ограничени само от фантазията ти.
shotik - майстор
Това е отличен отговор и подсещане как може да стане,независимо че е с ирония ,аз обясних че мога само да заместя отделни елементи,а сега вече наистина и това няма да ми трябва,само ги купувам и настройвам

Тема "От мигач-импулсно - Решено" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: