Има подобни теми във форума, дори и съседната е горе долу от същата материя, но си пускан своя тема с конкретен въпрос. Моля първо да не ме опонират хора че септична мя не било законно и т.н. Не е законно и да пием вода от 70 годишни етернитови канцерогенни тръби ама пием. И то когато има щото често гърмят и няма никаква . А за канализация не смеем и да мечтаем Пари за скъпи инсталации нямаме, живеем в беден регион, където къщите ни са по евтини от най евтината пречиствателна станция. Така че по въпроса толкова. Сега конкретно. Някой правил ли си е септична преливна яма от гуми за камион.От трактор вече не се намират, но от камиони колкото искаш. 110 см. им е диаметъра. Външния. 40 сантима височина. Мисля да си напртавя две кладенчета всяко едно с по 4 гуми, помеждутях тротоарни плочки, двете свързани помежду с тръба за да се оттича водата от първото. Това ми е единия вариант. Втория вариант ми е да си иззидам с бетонови блокчета трапецовидна яма , с преграда на средата и тръба. Ако някой има личен опит който да сподели да заповяда. Личното ми мнение е че с тракторни гуми е най яко, но ги няма. Имаме такава шахта и не е мръднала вече десетилетия. Имаме и шахта с блокчета, но едната стена поддаде и се свлече надолу с времето , въпреки че беше зидана по правилата. С гуми от ТИР не съм правил и няма идея , но си мисля че все едни 15 години ще изкара. Вилата има и външна тоалетна и баня към друга шахта, така че в случая ще се ползва от тричленно семейство и то спорадично.Има готочи пръстени но не са направени като хората, с по 4 отвора, и не ми се иска с тях, те са по коро като за кладенец а не като за септична яма. За парите - с гуми е най евтино. С блокчета е около 500-600 лева с плочата отгоре, с пръстени е 800 за две кладенчета с тръба между тях. Това само материали.