Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Тези дни пуснах газовият котел и видях нещо което не бях съобразил - конденза от котела. При мен канализията завъшва с пречиствателна станция и тръбите всичките са пластмасови. Та поне няма метал за който да мисля по пътя на конденза.

Обаче имам леко притеснение за пречиствателната станция. А и като цяло се твърди, че е редно да се неутрализира киселината в конденза.

Та порових се малко и намирам разни неутрализатори на цени от по 400+ лева. Неутрализатора представлява филтър с алкализираща химия в него. При някой производители има малко повече данни и изглежда най-често се ползва калциев карбонат на гранули.

Та гледйки цената на това устройство и имайки в предвид какво представлява се чуда дали да не си направя сам такова.

Калциев карбонат или сода бикарбонат има на ниски цени. Само трябва да намеря на гранули. И двете ще свършат работа идеално. Предполагам има и други удачни химии за тази работа. Прост варовик ще свърши също работа.

За съд - още обмислям вариантите. Трябва конденза да постъва така, че да преминава през химията, да се задържа максимално време там и да излиза. Трябва да няма метал по пътя на постъпване на конденза. По пътя на изтичането му и да има метал не е драма. Та тук всякакви идеи са добре дошли.

Основните проблеми са:
1) Каква да е химията, че да се задържи достатъчно дълго преди да бъде измита в канала.
2) Какъв да бъде съдът, така че да няма метални части по него.

Тема "Неутрализатор на конденз за газов котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: