• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Здравейте! Водната ни система вкъщи е чрез хидрофорна помпа, намираща се в двора, която обслужва две домакинства. Преди няколко дни забелязахме, че помпата, се включва и изключва твърде често при миене или къпане. Нещо, което не беше правила до този момент. През нощта се разтропа пресостата и в понеделник вече нямахме силна вода, тъй като налягането беше ниско. Извикахме майстор, който нагласи самия пресостат, филтърът беше почистен, клапанът беше сменен, видни проблеми не се установиха. Но налягането си е все така ниско, а при пускане на водата, помпата работи постоянно, без да съумее да изключи. На какво може да се дължи проблема според Вас?

**съжалявам, ако не съм обяснила достатъчно добре, но имайте предвид, че съм жена 😀

Благодаря!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср фев 09, 2022 1:21 pmamikaelson написа:
... но имайте предвид, че съм жена 😀

Благодаря!
Снимка помага
kozl - майстор
За да се включва често помпата причината може да е в повишен дебит, примерно от теч в по водопровода или повреден разширителен съд.
Ако има теч и налягането ще е ниско.
fbr - майстор
Хидрофора има ли разширителен съд, и ако го има, какво е налягането на въздуха в него.
feikot - специалист
Сто птроцента разширителния съд не е с подходящото налягане.
Soldat - помощник
Здравейте !
Имам подобен проблем на селската ни къща - последните две лета, местните като пуснат да поливат, и водата в банята на втория етаж капеше до посреднощ вместо да тече... Миналата пролет сложих 1,5 куб. м. трислоен резервоар с поплавък в мазето, и монтирах помпа Grundfos Scala2. Водата от селския водопровод пълни здраво, защото мазето ми е под нивото на водопровода. Помпата на 50% ще изкърти мивката, а душа пръскаше 1.5 м. хоризонтална струя. Имам 2 филтъра на входа и един на изхода от резервоара. Цяло лято и до оня ден бях див и щастлив, не ми пукаше колко слаба е водата в селото и кой полива...
От 3 дни съм си тук и ми прави впечатление, че без да тече вода някъде, помпата се включва много по-често, и за по-дълго отколкото преди. Да речем, около 4-5-6 пъти за един час, за по 1-2-3 минути. Преди се включваше 2-3 пъти на час, за по 10-тина секунди, колкото да си изравни там нещо си.
Миналата нощ я изключих от ЕЛ мрежата за цяла нощ, около 10-11 часа. Забелязах, че без причина, нивото на водата в резервоара спадна с 4 пръста.
Обходих къщата 3 пъти, не забелязах да има теч някъде...

Тия дни ще направя някакви експерименти с кранчетата (входящи/изходящи) и ще се опитам да разбера най-вече защо помпата се включва толкова начесто, ще проверя и книжката с упътването, иииии....те така.
Много моля, някой от запознатите, ако има мнение, приемам всякакви съвети. Благодаря !

Прикачен файл

888.jpg
шоп - майстор
пет фев 18, 2022 2:11 amSoldat написа:

Миналата нощ я изключих от ЕЛ мрежата за цяла нощ, около 10-11 часа. Забелязах, че без причина, нивото на водата в резервоара спадна с 4 пръста.
Как си вързал резервоара към централният водопровод? С поплавък тип тоалетно казанче ли?

При този голям резервоар да падне нивото с 4 пръста са сигурно 100 литра!!! Това е 10л/час при не работеща помпа :shock:
kozl - майстор
Действително на снимката не се вижда как влиза тръбата за пълнене на резервоара.
Ако влиза под нивото на водата в резервоара може да се получи обратно движение в посока на общинския водопровод и така да се източва резервоара.
Като добавим честото включване на помпата и това, че без да работи помпата резервоара спада и като изключа обратно изтичане към общинския водопровод то:
Някъде има теч. Този теч продължава и без да е включена помпата, значи :? теча е трябва да е нейде под нивото на резервоара.
Ако изходящите тръби не се спускат надолу (под нивото в резервоара) след преминаването им през стената на снимката, защота там са по-високо от нивото в резервоара, то за теча трябва да се приеме първото предположение за връщане към общинския водопровод.
Така си мисла :?

Пък като гледам има кранаве на входа и на изхода може да се провери дали ще спада водата при:
1. Спрян кран след единичния филтър. Ако спада нивото - връща във общ.водопровод.
2. При спрян кран преди двойката филтри и спряна помпа. Ако спада нивото теча е по изходящото трасе.

Няма как да връща към общинския водопровод ако пълнещата тръба излива над нивото в резервоара.
И няма възможност за изтичане от резервоара при спряна помпа ако тръбите по цялото си трасе не са разположени под нивото в резервоара. Но това как е направено трасето след стената аз няма как да знам и само предположения излагам :roll:
krasi92 - майстор
Авария има по инсталацията. Прецакано тоалетно казанче е най вероятно
Soldat - помощник
Благодаря на всички за отношението и помощта !
Да, резервоара е вързан с поплавък тип тоалетно казанче, но не би трябвало да има проблеми. Защото мазето е дълбоко и всъщност всички тръби са НАД нивото на резервоара, няма как да има изливане...

Тая сутрин всичко е ОК и имам едно съмнение, че докато лаишки бърниках по кранчетата, май забравих средното кранче (това на байпаса) отворено, за около половин час, и може да е върнало в общинския водопровод някакво количество вода. После затворих всички кранове и изключих помпата. Затова и е останал с липса на 100-200 л. вода. Но проблема с честото включване на помпата остава....

Иначе шахтата за водомера е бетонна, дълбока е над 130 см., с метален капак. Тръбите са положени поне на 80-90 см. в земята, върху пясък и земя. А тръбата от помпата излиза навън и обикаля 5-6 м., защото използувахме оригиналната връзка към къщата, а тя е отвън, под бетонна плоча. Каналите бяха също 80-90 см в земята. И всичко това е НАД резервоара....
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с помпа в двуфамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: