Най - вълнуващия въпрос зимно време.
akd - помощник
Дойде време да поставя слънчеви колектори вкъщи, намирам се в Пловдив. Фирмите, които се занимават със слънчеви колектори в града, ми предлагат следните 3 модела колектори – Vitosol 100-FM, плоски колектори на Sunsystem и тръбни колектори на Sunsystem. Кой от тези три вида колектори бихте ме посъветвали да избера?
kalin72 - майстор
Айде пак :)
Ти ли ще си правиш системата, каква ще е тя?
akd - помощник
съб мар 19, 2022 2:07 pmkalin72 написа:
Айде пак :)
Ти ли ще си правиш системата, каква ще е тя?
Системата ще е с 300 л. бойлер. Не, няма да си правя сам системата. Това са трите вида колектори, които ми предлагат тук в Пловдив и моят въпрос е основно за това кой от тези три вида да избера при равни други условия, тъй като всеки си рекламира собствената стока.
kalin72 - майстор
Питай този, който ще я прави. Той би трябвало да знае най-добре какъв колектор е подходящ за избраната от него система :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако ще помогне, мога да се повторя за n-ти път - по калпави колектори от Сънсистем аз не съм срещал, пък който иска да се засяга, който може да ме опровергае, не се сърдя :cool:
resistbody - майстор
съб мар 19, 2022 3:16 pmLazarGanev написа:
Ако ще помогне, мога да се повторя за n-ти път - по калпави колектори от Сънсистем аз не съм срещал, пък който иска да се засяга, който може да ме опровергае, не се сърдя :cool:
Кажи ми кой са най-добрите евтини колектори, по-добре да сложа повече евтини отколкото един скъп или не е баш така.. и аз съм в региона на колегата, ще грея 300л бойлери сънсистем.. че с тая газ вече не е харашо.. сам ще си правя системата..
За 300л аз слагам 2бр. Bosch Solar 5000 - не са много по-скъпи от всякакви други конкуренти. А Solar 7000 пък са още по-силни, но са по-скъпички. Задължително взимай и оригиналните хидравлични връзки и крепежи
kalin72 - майстор
Лазаре, Бош-а стават за дрейнбек, нали?
Чудя се дали да сменям моите 3 алуминиеви Ezinc с Бош...предполагам ще има подобрение на КПД-то...
MamaMy - майстор
Защо е в отопление темата? Ще се греете ли на колекторите?
съб мар 19, 2022 7:30 pmMamaMy написа:
Защо е в отопление темата? Ще се греете ли на колекторите?
Нормално е да е в Отопление, къде да е?
съб мар 19, 2022 4:08 pmkalin72 написа:
Лазаре, Бош-а стават за дрейнбек, нали?
Чудя се дали да сменям моите 3 алуминиеви Ezinc с Бош...предполагам ще има подобрение на КПД-то...
Solar 5000 са тип лира, а Solar 7000 са меандър. Чувал съм писаници тук, че меандър не е подходящ, но аз не мога да кажа, не изграждам такива системи. Мога да кажа само, че Вайлант имат заводска система дрейн бек, а техните панели доколкото знам са меандър :?

Тема "Избор на слънчеви колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: