Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
diad40 - специалист
Уважаеми форумци, моля за съвет относно закупуването на нова сондажна помпа, Направих 30 метра сондаж със 140 мм, имам вода 20 метра и търся качествена помпа ,която да вади вода от 30 40 метра дълбочина, 2.5 - 3.5 кубика дебит и напор 40 - 50 м. Възможно налягане към 3 - 4 атмосфери. След време мога да сложа и филтър за да ползвам водата и в къщи,само че не знам какъв. Ще Ви бъда благодарен за ценен съвет за качествена помпа с подобни параметри.
шоп - майстор
Разгледай помпите Belardi и DAB

Имам лично две такива. Работят без проблемно от години и зиме за геотермално отопление + водоснабдяване и лято за геотермално охлаждане, поливане и водоснабдяване.
diad40 - специалист
Г-н Шоп,благодаря за отзива и съвета,но тази сонда ( Belardi ),която харесах, в техн. характеристики не пише от каква дълбочина вади вода. Има мощност 0,55kw, напор 92 м., дебит 3 куб/ч.Лаик съм и вероятно има формула за изчисляване на дълбочината при тези данни,но не знам.За други помпи чета за посочена дълбочина, но за този модел (даже всички разновидности) няма!?.Г-н Шоп, дай един акъл.Благодаря.
diad40 - специалист
И още нещо.Тези турбини,произведени от Noril.метални ли са или вид технически тефлон?
шоп - майстор
Погледни в италиянския сайт на беларди. Там ще намериш повече инфо включително и диаграмата за налагане и дебит на изпомпване.

Иначе 92 метра напор означава, че помпата може да изпомпа вода от 92 метра дълбочина, но дебита ще и е почти 0
и обратното, ще има дебит 3м3/ч ако изпомпва потопена на 0 метра. ( грубо и условно съм го написал)
Като видиш кривата и знаеш твоите параметри на сондажа ще знаеш колко дебит и с какво налягане ще разполагаш.

Иначе норила е технически полимер.
feikot - специалист
DAB мисля,са по-добри. Ето ти още по-добри на сносна цена,
https://elmashbg.com/product/4-skm/
diad40 - специалист
Колеги спрях се на тези двете Belardi
4S05M. :. 4S07M. Първата е при 38 метра напор и диаграмата сочи че към 25 метра дълбочина ще имам дебит между три и четири кубика. Втората има напор 55 метра и към 25-ия метър ще имам вода към 4:30 кубика. Само не мога да извадя от таблицата как се търси налягането на съответните помпи, Както вече споменах, сондажа е на 30 метра и има вода от нивото на земята на осем метра, тоест до дъното имам 22 м вода на 140 мм тръба. Затова смятам да закачим на 25-ия метър ,.добре ли е. Така се уча графиката на диаграмите за тези две помпи.

Тема "Съвет за сондажна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: