Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
стигнах до замяната на старите железни тръби с полипропиленови
знам че има за топла и студена вода отделно
притеснява ме монтажа.мисля да ги вкарвам на пода в панела
разбрах че монтажа може дастава със специално лепило или машинка
кое е по-сигурно защото ако се появи теч ще трябва да се разбиват доста неща.има ли някякви тънкости по монтажа благодаря предварително
Привет.Задължително заварени тръби, не залепени.Има специални поялници с накрайници за заваряване на полипропиленови тръби.Тънкостта е да се спазва технологията по загряване на тръбите и муфите и последващото спояване.Не трябва да са студени или прегрети тръбата и съединението.Поялника е с терморегулатор за температурата.Нахлузват се на накрайниците, загряват се около 5-7 секунди, след което се вкарват едно в друго без въртене.След около 1 час от последната заварка може да се прави пробата на инсталацията.Виж и във форума за още мнения.Виж и малко по-надолу от твоята тема.
Ето и мойто мнение:
Монтиране на полипропиленови тръби

Немога да разбера защо не използвате тези с алуминиева вложка ?
Направил съм 4 ВИК бани и кухни. става много бързо всичко е монолитно без снадки без колена и т.н. а и тръбата завива и минава отвсякъде ? :? :? :?
Тръбите с алуминиева вложка са предназначени най -вече за парно и до колкото занам нямат сертификат, че са безвредни за питейна вода.
Всеки си решава сам дали ще се трови.
Е това не е основателен довод. И 2-та вида са полипропиленови.
masteradmin написа:Е това не е основателен довод. И 2-та вида са полипропиленови.


Мастер основателен е довода защото тези тръби със алуминиевата вложка са канцерогенни и не са полипропиленови , а са облечени със силикон . Не мисли , че ако бяха годни само ти щеше да правиш баните със тях .
Различните производители имат различно приложение на PEX-Al тръбите. Някои стават и за студена вода. Просто е добре да се знае производителя и дали отговаря на хигиенните стандарти. Иначе казано предпазливостта е много важна особено за нови и непознати продукти. Намерих един линк за тръби за които производителя твърди, че са годни за питейна вода:
[url]http://www.pipelife.com/web/bg_new/t2w_bg.nsf/webTop/A4040227FDA9F84DC2257472004D7DB3
[/url]
Аз също съм сменил всички стари тръби в апартамента с тръби с алуминиева вложка и няма никакъв проблем и на топлата и на студената вода.
Само си помислете в какви тръби достига водата до вас - май ващо
изобщо не е проблем.
Аз не бих се осмелил толкова фитинги да ги скрия зад стена.ППР-а си е най-добре според мен.Не се знае ,какво ще им щукне на железата :)
В много нови проекти на сгради част от ВИК инсталацията е предвидено да се изпълни от ПЕ тръби с ал. вл.Ако е опасно кой ще им пусне проекта?
Sameks, има различни видове тръби с ал. вложка. За топлата вода те дори са за препоръчване. Но има и парнаджийски.... Проектите трябва да се четат, внимателно!
И полипропиленовите и тръбите с ал. вложка си имат място за приложени е.Работил съм и с2-та вида,според това какво ще правя.
За ВиК строих през 2001г.-нямаше тогава (при нас ноне) такива с ал. вложка и сложих-полипропилен.
За парното-правих през 2004г.-използвах с ал.вложка-от добър приятел винаги ще намериш поялник за снадките и от две-три мнения ще знаеш правилната технология,без да теи се налага да викаш майстор(мен наприпер за пет снадки-за около 35 м. работа ми взе 25лв)
Затова, според мен всичко е въпрос на добра сметка и избор, а отгносно разни спецификации и каталожни номера и тем подобни не тряаа да се доверяваме-все пак живеем в Цървуландия-тук всичко е възможно.
Успех на всеки инициатор направи сам.
Един турски поялник за полипропилен струва около педесет лева с първата свършена работа се изплаща и после си остава за тебе аз си купих такъв преди три години на фирма Акарсу вече е направил десетина бани и кухни и си работи идеално.
Да така е -турския поялник ерешение-евтин е и върши същата работа като марковия-който е в пъти по-скъп. :lol:
jel4o написа:Да така е -турския поялник ерешение-евтин е и върши същата работа като марковия-който е в пъти по-скъп. :lol:
И аз подкрепям.
Здравейте,
Вчера приключих с подмяната на тръбите, но се появи едно проблемче. Едната от връзките със старите тръби се появиха капки. Отначало за една вечер капнаха около 10-15 капки. Сега обаче вече няколко часа стои само една капка. Та се питам, дали да не изчакам още малко и да видя, дали ще спре напълно или да режа и да лепя наново. Хич не ми се ще второто, защото пак ще трябва да къртя - писна ми вече. Или нещо друго? :?

Прикачен файл

ремонта2.jpg
ремонта2.jpg (198.84 KиБ) Видяна 23517 пъти

Прикачен файл

ремонта.jpg
ремонта.jpg (117.54 KиБ) Видяна 23517 пъти
От къде капе от резбата или от спойката на фитинга към ППР тръбата и какво нави на резбата на поцинкованата тръба ?(тефлон или калчища???)
Според мен на тия два фитинга мястото им не е нат изобщо и е безпредметно и без рязане няма да се разминеш. Аз бих отрязал на тия две места и направо с едно коляно и една муфа на дългата част на тръбата си правиш сглобката. Ако е трудно да мръднеш тръбите за да завреш лепачката нагряваш първо муфата за двойно време примерно около 16 - 20 сек- и после за около 5 сек. тръбата и ги слепваш.
Ако са кълчища на тая връзка може и да закисне и да спре да капе!

Прикачен файл

2_465.jpg
2_465.jpg (35.25 KиБ) Видяна 23509 пъти
Странен преход от метал към ППР. Гледам и не вярвам на очите си, как го направи? Сам ли го прави?

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Водоснабдяване и канализация.”