• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, ще се раздавам някой да ми обясни къде точно да свържа фазата и нулата на устер клемата на бойлера. Прилагам и няколко снимки за информация. До колкото съм наясно червения кабел е фаза а синия нула, питането ми е срещу червения кабел трябва да сложа фаза или нула ?
https://files.fm/f/8uabem9rj
https://files.fm/f/m9yeejquv

Изображение
Изображение
Последна промяна от simo1914 на ср юни 01, 2022 5:26 pm, променено общо 2 пъти.
шоп - майстор
Викни си майстор, че утрепани от ток и взрив на бойлери има много.
krasi92 - майстор
Нулата и фазата а също и защитното зануляване се свързват на указаните на схемата места. Схемата е в книжката с инструкции. Успех
galin56 - специалист
На мен тези снимки не ми се отварят, може би защото нямам регистрация в този сайт, незнам. Но по принцип свързването е елементарно. Всичко си е надписано къде кое да свържеш. L - фаза, N - нула, Ground - земя. Проверяваш си ги с един фазомер да си сигурен и връзваш. Ако нямаш земя от контакта връзваш нулата и там където ти е за земя и си в джаза. За 2 минути работа. Ако вече и това ти звучи сложно по-добре викни някой приятел който знае какво е нула и фаза.
ср юни 01, 2022 5:09 pmgalin56 написа:
На мен тези снимки не ми се отварят, може би защото нямам регистрация в този сайт, незнам. Но по принцип свързването е елементарно. Всичко си е надписано къде кое да свържеш. L - фаза, N - нула, Ground - земя. Проверяваш си ги с един фазомер да си сигурен и връзваш. Ако нямаш земя от контакта връзваш нулата и там където ти е за земя и си в джаза. За 2 минути работа. Ако вече и това ти звучи сложно по-добре викни някой приятел който знае какво е нула и фаза.
Благодаря за отговора, може ли да пробвате да видите снимките сега, качих ги в друг сайт, би трябвало да могата да се отворят.
galin56 - специалист
Да, вече се виждат. Защитното си ти е показано да го вържеш със земя или нула, а на клемата фазата на А1, а нулата на В1. Сега от тази другата снимка не виждам имат ли надписи и къде отиват после червения и синия кабел. Ако са спазвали стандарт би трябвало синия да е нула, но виж къде отива червения кабел. По схема влиза в ТР и после заедно се събират със синия в К. Така ще се ориентираш дали той е фазата. Ако не снимай малко по-отдалече да се видят жиците как са разположени и ще си проличи коя минава през терморелето.
iliya_i - майстор
ср юни 01, 2022 7:35 pmgalin56 написа:
1. Сега от тази другата снимка не виждам имат ли надписи и къде отиват после червения и синия кабел.
Аз пък ясно виждам на първата снимка, че на работния терморегулатор кабелите са червени.
т.е свързването е фаза срещу червен и нула с-у син.
galin56 - специалист
ср юни 01, 2022 7:47 pmiliya_i написа:
1. Сега от тази другата снимка не виждам имат ли надписи и къде отиват после червения и синия кабел.
Аз пък ясно виждам на първата снимка, че на работния терморегулатор кабелите са червени.
да, време е за свързване, иначе тая вечер няма да има къпане с новия бойлер :)
ср юни 01, 2022 7:58 pmgalin56 написа:
ср юни 01, 2022 7:47 pmiliya_i написа:
да, време е за свързване, иначе тая вечер няма да има къпане с новия бойлер :)
Благодаря за отговора, това значи ли че срещу вързания червен както на снимката трябва да вържа фазата от захранващия кабел ? А по диагонал от червения - нулата ?
galin56 - специалист
Да, точно така се вижда от снимките и от схемата. Само не забравяй да си вържеш и нула на защитата.
  • 1
  • 2

Тема "Връзване ел.захранване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: