• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Emerald - модератор
За пръв път виждам да се шпаклова паркет за запълване и на най-малките неравности.
Някой би ли ми разяснил за какви паркети се прилага и какво всъщност представлява тази шпакловка? Видях, че беше много течно като боза.
Emerald - модератор
hygro написа:
http://www.vema-en.com/irsa/IRSA%20Plat ... lgel-a.pdf
Мерси, hygro! Доста поучително. Там обаче е написано да не се шлифова след грундирането. А в случая след като шпакловаха, направиха повторна шлифовка. Паркетът стана страхотен и гладък като стъкло. Много ми хареса. :roll: Може би това условие да няма повторна шлифовка е специално за този продукт на тази фирма?
hygro - майстор
Гланцовите лакове подчертават всяка нееднородност. Ние също дръпваме много лекичко една фина шкурка, понякога и между слоевете лак. Целта е да се отстранят микродефекти от полагането, прах, влакна и т.н. и да се подобри допълнително адхезията. Паркетът трябва да стане толкова гладък, че клиентът да го дострашее да стъпи на него, за да не се счупи стъклото :-D
Emerald - модератор
Значи не е проблем да се цикли след шпакловането? В случая който видях самата шпакловка зацапва дървесината и цикленето след нея "почиства" дървото. :?

hygro, а ти се занимаваш професионално с паркет ли? Има ли паркет, за който не се препоръчва подобно фугиране и защо?
Profi Stroi - специалист
Не говориш ли за фугиране на паркет
hygro - майстор
Emerald написа:
Значи не е проблем да се цикли след шпакловането?
Дори е желателно. Колкото и да е добър паркетчията, не може на постигне гладкостта на шлайфането.
Emerald написа:
hygro, а ти се занимаваш професионално с паркет ли?
Е, аз лично не, но ако можеш да ми препоръчаш свестни паркетчии в София и Пловдив, назначавам ги при каквито си поискат условия :)
Emerald написа:
Има ли паркет, за който не се препоръчва подобно фугиране и защо?
Мисля, че не съм те разбрал правилно. Досега говорех за обработката на лицето на паркетината. Фугирането е друго. При него се запълват само фугите между паркетините. Гелът се поставя след фугирането и служи да изравни видимата повърхност на паркетината, без което, поради релефа на фладера, не може да се постигне "огледалният" ефект. Гелът не винаги е задължителен, защото чрез шлайфането на първите два слоя лак се постига подобен ефект, но при водноразтворимите материали е препоръчително да се използва.
PIP - майстор
Зимата приятел, който има фирма за паркет в София ме води в един готов апартамент с него. Паркета беше толкова добре направен, че коментара ми беше 'супер е, но все едно гледам ламинат'.

Каквъв е смисъла да се ползват естествени материали, за да се достигне 'пластмасов' ефект :?
hygro - майстор
Подкрепям те напълно, но клиентът поръчва музиката :)

На мода са "стъклените" паркети или поне бяха доскоро, щото сега залитането е към сатенено венге.
Emerald - модератор
Мисля, че не съм те разбрал правилно. Досега говорех за обработката на лицето на паркетината. Фугирането е друго. При него се запълват само фугите между паркетините. Гелът се поставя след фугирането и служи да изравни видимата повърхност на паркетината, без което, поради релефа на фладера, не може да се постигне "огледалният" ефект. Гелът не винаги е задължителен, защото чрез шлайфането на първите два слоя лак се постига подобен ефект, но при водноразтворимите материали е препоръчително да се използва.
Не бе хигро, въпросът ми е именно за фугирането. Излива се една "боза" след първо циклене, която да влезне хубаво във фугите и след това се цикли отново. Фугиращата смес и дървото образуват абсолютно гладка повърхност. Значи фугиращата смес не е гел? А какво е тогава? :?
  • 1
  • 2

Тема "Шпакловка на паркет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: