Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Mermaid - помощник
Здравейте.

Надявам се да съм пуснала темата в правилният раздел.
През пролетта ни се наложи да сменим кабела към единият полилей - както си светеше крушката една вечер изхвръкна стъклото на земята и фасунгата остана вътре в гнездото на лампата. За малко не ме трясна по главата или във врата. Дойде познат електричар, смени целия кабел на лампата, но понеже е на тавана и идваше височко, доста трудно успя да свърже кабелите. Та ми се струва че от там идва и проблема сега - трябва да сменям с нова крушка на месец-два, което е абсурдно, дори и през лятото. Не може всичките да са дефектни и да изгарят толкова бързо.

Къде може да е проблема? В новото свързване или нещо таванският кабел е проблемен откакто е изхвръкнала едната крушка?
Също когато поставям нова крушка, и по погрешка съм оставила ключа към лампата пуснат, в момента в който завъртя крушката и светне веднага ми опарва пръстите - толкова много нагрява самата крушка, където се свързва с фасунгата. Мисля, че това може да е "ключа" към проблема - прегрява някак си и за това и крушките заминават за месец и нещо.
Hoвoceлckи - майстор
Рискувай да си вземеш една ЛЕД и пак пиши.
addicted - специалист
Охлабила се е фасунгата и не прави добър контакт, при което се нагрява и горят крушки. Трябва или да се натегнат пружинките, или да се смени с нова. LED-а е с малка консумация и не би трябвало да го има този проГлем.
Avas_co - майстор
Кой взима ЛНЖ в днешно време?
Не, че диодните са много стока, масово.
Mermaid - помощник
Мразя тази бяла светлина за вечерно осветление, а и въобще. Не че не мога да сложа такава крушка и да видя колко ще издържи, но не искам просто да замазвам сериозни проблеми.
addicted написа:
Охлабила се е фасунгата и не прави добър контакт, при което се нагрява и горят крушки. Трябва или да се натегнат пружинките, или да се смени с нова. LED-а е с малка консумация и не би трябвало да го има този проГлем.
Тоест там където кабела с фасунгата се свръзва с таванския, връзката е слаба? Да разбирам, че ел. майстора не ги е вързал добре?
Lutchezar - майстор
Това да заводски връзки обикновено. Едва ли майстор го е пипал.
Вътрешно опроводяване на полилея.
вт ное 08, 2022 7:52 pmHoвoceлckи написа:
Рискувай да си вземеш една ЛЕД и пак пиши.
С бронежилетка може да се предпазиш донякъде от куршуми, но все някога трябва да се изкъпеш.

Има от модерните и с топла светлина.

https://photos.app.goo.gl/7JzQnFdtZeL3MhYw8
Hoвoceлckи - майстор
вт ное 08, 2022 7:59 pmaddicted написа:
Охлабила се е фасунгата и не прави добър контакт, при което се нагрява и горят крушки. Трябва или да се натегнат пружинките, или да се смени с нова.
Хайде да поразсъждаваме: каква е температурата на жичката при светене?
wikipedia написа:
За получаване на видимо излъчване на светлина е необходимо температурата да се повиши до няколко хиляди градуса.
Какво се случва при лош контакт (крушка/пластиниастини)?
"Омичен контакт", т.е. - със съпротивление, върху което се отлага пад на напрежение. Ако този пад достигне да речем 110V, крушката ще свети видимо по-слабо. В случая не е споменаван такъв проблем, но ... Ако крушката е 100W, в случая 50W ще са върху лошия контакт. Това е доста пресилено, но да продължим. До каква температура биха се загрели въпросните контакти (места на контактуване) и звучи ли ви съизмеримо с тази на нагрятата спирала? От друга страна, температурата на спиралата ще е значително по-ниска, тъй като й е подадено значително по-ниско напрежение, намален е и тока. Та дори и да се добави температурата от лошия контакт, тя няма никакъв шанс да достигне точката на топене на волфрама.
вт ное 08, 2022 8:20 pmMermaid написа:
Мразя тази бяла светлина за вечерно осветление, а и въобще.
Пробвай с крушка 2700К и пак ни кажи как е.
Някой е в цикъл и прави от тъпата ламба политически проблем.
petromaniq66 - специалист
Крушки горят и от "църкащи" ключове, когато горещо състояние бързо се прекъсне и възстанови захранването от електромагнита се оплита спиралата и крушката или гори или се пръска.

Тема "Крушките изгарят много бързо на едната лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: