• 1
  • 2
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
THT
Здравейте!
От доста време присъствам в сайта и форума като четец.
Ако кажа какво мисля за него, ще си кажете, че се подмазвам :roll: :-D . Истината е, че това е най-толерантният, добронамерен и приятелски форум, посещаван от мен.
За идеите, пък, ви свалям шапка.
Ето какъв е моят проблем:
Строят ни апартамент, тип ателие, със скосявания (в най-ниската си част - 1.50 м.) в едната стая. Застроената му площ е едва 48 кв.м. На тях трябва да разположа следните помещения, така, че да са удобни за семейство с второкласничка:
Детска стая;
Стая или кътче за заслужен отдих на възрастните;
Кухня и помещение за посрещане на гости и за пребиваване през деня.

Ето първоначалният вид на ателието:

Изображение

След няколко дни мислене, реших да пробвам да оползотворя по-рационално коридорите:

Изображение

Накрая ми хрумна нещо съвсем друго – да „изтъня” помещението за баня и тоалетна, като го разделя на две и да долепя до него кухнята, с което да освободя пространство за цяла спалня:

Изображение

Така бившата детска се превърна в кухня-дневна.
Ето и още един вариант в тази насока:

Изображение

Така се намери и място за гардероби, което беше съществен проблем при предишното разпределение.
Сега имам една последна мечта - да се намери място за маса за хранене.
:roll: Възможно е амбициите ми да са неосъществими. :? Ако все пак темата ви се стори интересна и имате някакви идеи, очаквам ги с нетърпение.

Предварително благодаря

Поздрави!

Прикачен файл

9111.jpg
9111.jpg (47.92 KиБ) Видяна 7903 пъти

Прикачен файл

at11.jpg
at11.jpg (52.25 KиБ) Видяна 7903 пъти

Прикачен файл

at12.jpg
at12.jpg (44.46 KиБ) Видяна 7903 пъти
ICC - специалист
Предлагам ти много елементарен вариант, мести се само една стена и входа на банята. Има много гардероби и шкафове, маса и кът за гости, всички необходими кухненски уреди, стая за второкласничката, нооооо се спи на разтегателен диван! Пространството може да се отдели и само с мебели, без плъзгаща скриваща се врата. Дано съм ти била полезна. :) . Успех!

Прикачен файл

48km2v.jpg
48km2v.jpg (54.29 KиБ) Видяна 8022 пъти
Emerald - модератор
Не, ТНТ, не можеш така да местиш кухнята. Ако водите могат да се съединят с канализацията на банята, за абсорбатора не можеш да ползваш отдушника на банята. Освен това губиш полезна площ. В един от вариантите ти кухнята се оказва в коридора, хол нямаш. В друг си изместил кухнята в долната лява част като си я обособил в отделно помещение и хол пак нямаш.
Така като ти гледам схемата, мисля че нямаш никакъв проблем да буташ вътрешните стени, но...трябва да се съобразиш с канализациите, а значи кухнята и банята не са за местене.

Схемата на ICC е супер, но също се губи много полезна площ и се получава двустаен. Ако изхождаме от презумпция за най-правилно разположение съблюдавайки всички санитарни и конструкторни норми, така е вероятно най-добре. Но...според мен може да си позволи тук човек някои малки компромиси и да получи повече полезно място и апартамент с детска, хол и спалня. Само нещо не ми стана ясна дясната стена с прозорците. :? Цялата стена прозорец ли е? :shock: Уточни моля къде са там прозорците за да опитам нещо.
THT
Благодаря за идеята, ICC! Честно казано, минах и през този етап, но така детската става твърде малка, особено като се вземе предвид, че половината е скосена :sad: . Освен това, гардеробите не са кой знае колко. Виждам само два двукрилни гардероба и малък шкаф в хола, при положение, че към ателието няма дори мазе и трябва да прибера цялата си покъщнина :? Да не говорим, че в момента сме се разпрострели (под наем, разбира се) и обзавели, в четиристаен. :cry:
Наясно съм, че мебелите няма да мога да си пренеса и всичко ще се прави по поръчка, де.
И последно, не ми се иска цял живот да спим на дивана, на който се седи по цял ден и се посрещат гости. Мислех да се опитам да направя някаква вградена спалня - от тези, които се изправят вертикално със специален механизъм. Имаше в една тема линк със страхотни идеи в тази област. За съжаление, засега не мога да намеря някой в София, който да ми я изработи. :sad:
Emerald, благодаря и на теб :) Защо не мога да ползвам този отдушник? Ние ще сме на последния етаж, а по-надолу в сградата на това място има и други, които ще го ползват за същото.
Щрихованите стени са носещи, а тази вдясно е калкан. Пунктирът обозначава скосяване.
Склонна съм на всякакви компромиси, разбира се, като приоритет има детската стая :roll: Не ме смущават изцяло отворените помещения (като говорим за хол и кухня). Детската и "спалнята", естествено, трябва да се обособят по някакъв начин.
Необходими са ми още: малка кухня, нещо като дневна, място за обяд на трима и кътче за РС-то :roll:
Ами, това са скромните ми мечти, като за 48 кв. :-D
Отново благодаря за съдействието и разбирането!
Emerald - модератор
Emerald, благодаря и на теб Защо не мога да ползвам този отдушник? Ние ще сме на последния етаж, а по-надолу в сградата на това място има и други, които ще го ползват за същото.
Щрихованите стени са носещи, а тази вдясно е калкан. Пунктирът обозначава скосяване.
Не, това е абсурдно, не може отдушникът на банята да се ползва за кухненски абсорбатор. Това е грубо нарушение на всякакви норми и в нормални страни се наказва строго. Трябва на всяка цена да предупредиш подобни преустройства при съседите ти, в противен случай, от банята ти ще се носят всякакви ухания на манджи. Това е дискутирано в други теми- почети! Фактът че си на последния етаж, не е гаранция че миризмите няма да проникват във всички бани под теб.

На всичкото отгоре, просто не е добро това преустройство от практична гледна точка. Моля те, уточни разположението на прозорците по дясната стена. Какво имаш предвид под "калкан"?
THT
Под "калкан" имам предвид изцяло иззидана стена, без прозорци, до която впоследствие ще бъде долепена (евентуално) друга сграда. В нашия случай това едва ли ще се случи скоро, тъй като съседният парцел е общински.
Така или иначе, прозорци има само на долната стена - където е и терасата. Т.е. има един прозорец към терасата и един - тип "табакера" откъм малката стая :sad:
Иначе, напълно съм съгласна, че е безумие да се използва един и същ отдушник за кухня и за баня/WC. В момента живея в ЕПК, където пребиваването в тоалетната по същата причина е едно преживяване, изпълнено с благоухания на мусака, цаца, свинско със зеле и др. вкусотии :?
Идеята ми да преместя там кухнята беше продиктувана от невъзможността да организирам по друг начин нещата. :?
painmaster - помощник
Освен ако не измислиш начин да влезеш в 4тото измерение или не се примириш султра тесни стаи.

Не се заяждам!! Но от апартамент една стая и половина да добуташ до тристаен си е трудно.

Като за начало - нямаш право на глезотии - като гледам на терасата няма скос (колкото и да е странно). Събори стената и остъкли терасата като направиш и лек покрив от дървена конструкция и добра изолация. За простиране после ще измислиш някакъв простор на бившия парапет.

Тоалетната и кухнята не подлежат на местене. Това вече се каза. Варианта с разделената тоалетна не те урежда - едната врата пречи на входа, а другата се забива в скоса на стената. Иначе сратата на тоалетната може да спести място като я направиш плъзгаща. За по-пригледно - преградната стена между тоалетна и коридор се замества с гипскартон на конструкция и оформя джоб в който да се плъзга вратата за тоалетната.

От там нататък - скоса можеш да го изправиш и да го добуташ до гардероб или нещо подобно. В ниското 1.5Н е достатъчно за да наредиш дрехо на закачалки (или почти достатъчно) над него посока зануляването - рафтове за нагънати дрехи. - вратите пак с плъзгане.

Детската - където първоначално я беше замислил, но я отделяш още от коридора. Леглото евентуално можеш да го развиеш на височина а някъде под него да е бюрото. Друг вариант - бюрото да е някакъв сгъваем плот, който да се прибира към стената в коридора и пак по стените да има лавици с книги.

Неудобно си е дрехите ти да са в детската, но и там ти трябва гардероб така или иначе.

После другата стая ти е хол, кухня, трапезария и спалня в едно.

Гледам имаш щтранг в коридора на детската. Ако случайно в него има и мръсен канал - можеш да добуташ кухнята към терасата и да използваш мястото на кухнята за място на легло спалня.

Спалнята трябва да я мислиш да се сгъва и прибира към някоя стена. Не е неизпълнимо! Друг вариант ти е - повдигнат под и леглото да се пробутва под него.

Бе както и да го гледаш трудно ще живеете на това място - съжалявам.
THT
Благодаря за откровеното мнение, Майсторе/Господарю на Болката :-D ! Принципно всички оползотворяваме и четвъртото измерение - кой по-рационално, кой не. Дето има една дума, "Времето е в нас и ние сме във времето" :wink:
Напълно съм наясно със сериозността на проблема си. Затова и темата е тук - колкото повече хора я видят, толкова повече идеи възникват. Ето, от теб, например, харесах идеята за повдигнатия под. Ама много я харесах! :roll: Бяха ми хрумвали какви ли не неща, но това - не. Благодаря :)
Разбира се, предпочитам да разполагам с апартамент около 80 кв. (над 90 са ми много), но това са реалностите - не мога да го имам :-D
Затова се налага да вложа въображението си в облагородяването на гореописания палат :?
Имам още малко време и се надявам и на други споделени хрумвания.
И накрая, но най-важното:
ЧЕСТИТА ДА Е НОВАТА ГОДИНА НА ВСИЧКИ ФОРУМЦИ!!!
Здраве и любов в уютен дом!
:party:
painmaster - помощник
Проблема на повдигнатия под с легло под него е в това че пред леглото трябва да освободиш толкова пространство, колкото да го изтеглиш напред. Освен това има и проблем със събирането на прах и мръсотия там където е леглото.

Насочи се към повдигащи легла.
THT
Точно натам са насочени мислите ми, но за съжаление не мога да намеря кой да ми го изработи. Отговарят ми, че механизмите са прекалено скъпи, пък и явно на мебелистите не им се занимава с творчество. :? Ако познавате някой на територията на София, който се наема да направи нещо от типа на показаните в този сайт легла: http://www.thewallbedworkshop.com/wallbed9.htm , моля пишете :)
  • 1
  • 2

Тема "Тристаен на 48 кв.м.?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: