• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Bo-Yan - специалист
Здравейте, чудя се по един казус и никъде включително и в чуждестранни сайтове не успях да открия точна информация по следната тема:

Решил съм да направя подова замазка на баня шампион по олекотеност. Това е защото под банята е гредоред а вече има солидно количество бетон върху гредите.

Спрял съм се на метода със забъркване на топчета стиропор само с бетон. Подът с изравняването ще излезе около 0,2 куб.м. материал. Така мисля да сложа 150 литра топчета и 2 торби цимент по 25 кг. Отгоре хидроизолация, лепило на гребен и плочки.

Първото ми чудене е 3 към 1 в полза на пълнежа ще стане ли достатъчно здраво за да не поддаде замазката един ден?

И оттук идва и следващото ми питане, стиропорените топчета ще изгубят ли обем с времето, което да доведе също до хлътване на плочките?

Опитах се да намеря някакви по твърди пластмасови топчета но засега не намирам такива в магазините. Опцията с перлит дали ще е по- удачна от стиропорената?

Благодаря предварително колеги.
Димитър Димов - специалист
а 'що не пробваш с керамзит?
Bo-Yan - специалист
съб юни 17, 2023 8:58 pmДимитър Димов написа:
а 'що не пробваш с керамзит?
Да, може, не съм се замислял. Като недостатъци на прима виста ми идват само по- високата тежест на керамзита над стиропора, много по- високата топлопроводимост и евентуално по- високата хигроскопичност.

Иначе определено няма опасност от свиване и цената макар и по- висока е сравнително евтина.
Bo-Yan - специалист
съб юни 17, 2023 9:30 pmbigdragon написа:
Перлита е твоят материал.

Набъбнал перлит
Благодаря. Тази опция уж я отхвърлих понеже средната дебелина на замазката ще бъде от 5 см, но поради наклона към сифона дебелината на места ще отива до 8 см, а на други до 2-3. А замазка перлит с цимент нали уж не трябвало да бъде много тънка понеже перлита изплувал нагоре. Сега като се замисля стиропор или пластмаса също ще изплува. Само керамизида няма. Хммм...

Напоследък гледах едни в Арабия как лепят плочки направо върху пясъка. Луди хора :o
bigdragon - майстор
Работи с гъст разтвор и няма да изплува.
chapara - майстор
И накисни перлита преди това във варел😎Матеряла трябва да е земновлажен, иначе наклони🙄🤔
brick - специалист
Перлит под мокро помещение - категорично не, разбира се. Малък теч отнякъде и цялата замазка ще дръпне вода и ще се напие в целия си обем и после, понеже ще е запечатана отвсякъде, няма да има изсъхване.
Със стиропорени топчета ще е ОК. А вместо това може XPS плоскости за повдигане на нивото и тънка здрава армирана замазка върху тях - като тегло ще е същото.
chapara - майстор
Аз лично съм нс противоположно мнение и за да стне дебат от който да изплува правотата по въпроса.😉
valentino_g - специалист
Напиши в You Tube полистирол бетон и гледай клипове.В зависимост от това, дали искаш по-голяма топло изолация или по-голяма носимоспособност,се променя отношението цимент-полистирол.Там ще попаднеш и на клип с пропорциите за съответното приложение.Относно топчетата скоро не съм търсил ,но се намират.Не търси за барбарони ,ще ти излезе по-скъпо.Търси най-добре първичен а не трошен.
  • 1
  • 2

Тема "Пълнеж с топчета за барбарони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: