Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Живея във Велико Търново в стар блок, който няма заземяване. Някой има ли опит с това?

1) Как може да се прокара такова? Трябва да се забие кол вътре в мазето на блокът и да се свърже към главният електрически шкаф и от там към всеки етаж?
2) Това е работа на енергото или трябва да се плтати частно от собствениците на апартаментите? Нулата е работа на енергото. Може да искат да се направи заземяването както трябва и затова да предпочетат те да го направят?

Мерси предварително.
lyubohar - майстор
Не мога да си представя 2023г. блок да няма заземяване!
И е работа на енергото!
LazarGanev - "Велик майстор"
нед юли 30, 2023 6:55 pmlyubohar написа:
Не мога да си представя 2023г. блок да няма заземяване!
Викаш музикатският ти мозък не го побира! :-D
hidrazin - майстор
Да бе, да - на местното ЕРП (ЕНЕРГО-ПРО) им е през оная работа дали блока има или няма заземление.
И не е тяхна работа. Земното се изгражда и ПОДДЪРЖА от собствениците на сградата/имота...
Ти па ми покажи ДЕСЕТ стари блока един до друг дето поне ТРИ имат земно - истинско.
:partyman:
lyubohar - майстор
Ами нашият блок е сигурно от 1965г.Преди години енергото като сменяха таблото във входа набиха метална лента в тротоара и я закачиха вътре в таблото.Не само на нашия блок,а на всички на улицата ни!Ако става въпрос за някаква къща на село разбирам,но тук става въпрос за блок с много живущи!
Колкото до музикантския ми мозък нямаш никаква представа!
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма какво да се притесняваш, един музикант изобщо не е задължително да има знания и обща култура в областта на електротехника и електроснабдяване, кютай си и толкоз
hidrazin - майстор
нед юли 30, 2023 8:20 pmlyubohar написа:
Преди години енергото като сменяха таблото във входа набиха метална лента в тротоара и я закачиха вътре в таблото.
:-D Това е само за ПАРЛАМА. Не ми се обяснява защо.
А toncho да каже по какъв повод се е загрижил за земното?
P.S. И аз имам апартамент във В.Търново. Вероятно той без читаво земно... Ако въобще има някакво.
gogo7777 - майстор
нед юли 30, 2023 8:36 pmhidrazin написа:

P.S. И аз имам апартамент във В.Търново. Вероятно той без читаво земно... Ако въобще има някакво.
Е да дойда да ти забия кол в мазето ли? Скъпо ще ти излезне :partyman:
Четох за някаъв случай за бойлер, който се офазил ... и загинал човек.
И се притесних честно казано.
Може би трябва да се пита енергото дали все пак биха го нпаравили и при отказ да си го направим ние с фирма.
Фирма трябва, а не пишман майстори. Все пак трябва да се замери съпротивлението при металният кол.
hidrazin - майстор
нед юли 30, 2023 9:18 pmtoncho написа:
...Може би трябва да се пита енергото дали все пак биха го нпаравили ...
Не си губи времето с "енергото".
Те нямат отношение към нищо след електромера. Не ги интересува и не предлагат такива услуги.
Така е и по закони и наредби.

Тема "Заземяване на електрическа инсталация на жилищен блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: