От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте.Тези дни подхванах един съветски мултицет с особена схема.Много си го харесвам и започнах да правя ремонтАз обикновено си поправям стари ретро уреди за кефа.Модела е АВО63 от 1970г използван в училища и институти в СССР.Бях купил сонди че старите ги няма. Установих че стрелката му не мърда колкото и да пробвам сондите на 9 волта батерия.И реших да го включа към дигитален да следя дали има прекъснат някъде И по едно време реших да му направя байпас през ,,-,, който отива към стрелката през резистор като го прескочи напрежението и да отиде директно при него и изведнъж започна да мърда стрелката и се замислих дали не е този нишков резистор R37 от схемата понеже не пуска нищо към стрелките а с байпаса си работи нормално.А сега виждам че е ,,1 килоом,, според мен понеже нищо не е отбелязано в схемата,можело е да напишат ом или килоом.Проверих със съвременна сонда и изписва 1,277 килоома със прекъсвания и изписва 0L :? Сега,в магазините за електронни части нямат толкова старо нещо.....и му търся съвременен заместител,според мен керамичен да бъде ? Вие какво ще ме посъветвате? Ето снимките и схемата на уреда.

https://ivatv.narod.ru/vvedenie_v_elektroniku/p_08.htm

Нещо не успявам да кача снимките на това нещо. Ще го обясня,те са два резистора който са навити с тънки телчета като бобина и са запоени за двата болта отзад на стрелковия механизъм и са маркирани с червена боя спойките да не се пипат явно.
hidrazin - майстор
вт окт 07, 2025 11:20 pmTofu написа:
...нишков резистор R37 ...
Не е "нишков" или "телен" а жичен. Подбира се в завода при производството.
Според схемата стойността му е между 950 и 1100 ОМА. И се подбира в завода производител.
Вие какво ще ме посъветвате?
Тоя боклук - в най-близката кофа за смет. Даже няма какво да вземеш от него за каквото и да е...
Преди 50 години (половин век) е вършел НЯКАКВА работа.....
:partyman:
P.S. Един нескромен въпрос?
На колко години си?
Предполагам или над 70 или под 15 ... Познах ли? Поне горе-долу... :?
ср окт 08, 2025 12:20 amhidrazin написа:
...нишков резистор R37 ...
Не е "нишков" или "телен" а жичен. Подбира се в завода при производството.
Според схемата стойността му е между 950 и 1100 ОМА. И се подбира в завода производител.
Вие какво ще ме посъветвате?
Тоя боклук - в най-близката кофа за смет. Даже няма какво да вземеш от него за каквото и да е...
Преди 50 години (половин век) е вършел НЯКАКВА работа.....
P.S. Един нескромен въпрос?
На колко години си?
Не е за продажба а събирам мултицети да си ги гледам а и да си ползвам за някои проекти.
Просто не ми е се е налагало за жичния да го заменям с друг,все други работи заменях,явно някой го е думнал с неподходящо напрежение но както и да е.На мен ми доставя удоволствие да го върна към живот.Иначе да,изхвърлял съм в кофата китайски такива директно без да си играя да ги съживявам.
Амчи не,към 40 с увреждания заради която не ми дават работа поради предубеждения,вегетирам на инвалидна и оцеляващ със занаят.
kozl - майстор
И реших да го включа към дигитален да следя дали има прекъснат някъде И по едно време реших да му направя байпас през ,,-,, който отива към стрелката през резистор като го прескочи напрежението и да отиде директно при него и изведнъж започна да мърда стрелката и се замислих дали не е този нишков резистор R37 от схемата понеже не пуска нищо към стрелките а с байпаса си работи нормално.А сега виждам че е ,,1 килоом,, според мен понеже нищо не е отбелязано в схемата,можело е да напишат ом или килоом.Проверих със съвременна сонда и изписва 1,277 килоома със прекъсвания и изписва 0L :?
Ето снимките и схемата на уреда.
https://ivatv.narod.ru/vvedenie_v_elektroniku/p_08.htm
Аз па нещо не успях да разбера м-у кои елементи (точки по схемата) си отчел 1,277 килоома и къде си приложил байпаса :?
Tofu написа:
Ще го обясня,те са два резистора който са навити с тънки телчета като бобина и са запоени за двата болта отзад на стрелковия механизъм и са маркирани с червена боя спойките да не се пипат явно.
Вероятно R37 е от 2 резистора последователно свързани към "стрелката", по 1 към всеки извод на "стрелката".
Какво съпротивление показва цифровия мултицет директно в-у всеки от резисторите, без батерии в АВО63?
И какво в-у двата края на резисторите, които не са свързани към "стрелката"?
Аз па нещо не успях да разбера м-у кои елементи (точки по схемата) си отчел 1,277 килоома и къде си приложил байпаса :?
Tofu написа:
Ще го обясня,те са два резистора който са навити с тънки телчета като бобина и са запоени за двата болта отзад на стрелковия механизъм и са маркирани с червена боя спойките да не се пипат явно.
Вероятно R37 е от 2 резистора последователно свързани към "стрелката", по 1 към всеки извод на "стрелката".
Какво съпротивление показва цифровия мултицет директно в-у всеки от резисторите, без батерии в АВО63?
И какво в-у двата края на резисторите, които не са свързани към "стрелката"?
[/quote]

Точно ,тези са двата последователно свързани резистора.На мен така ми изписва мултицета в Килоом тези стойности а не в Ом.....защото използвах евтин китайски мултицет и затова може да не е точно
И без батерии и с батерия все тая. Дори го разпоих и пак същата чорба(ако трябва пак ще измеря днес в работилницата и без това имам работа там днес).Между другото тази схема не е баш точно за този стария а за по-късен модел към 1979-80 който е с правоъгълния прозорец който е и с по-лошо качество.Моя е от стария с дъговидния волтметър и разположението на тези двата резистора е различно и са свързани последователно докато на късния не са свързани.
За ,,байпаса,, просто съм го щипнал с крокодилче буксата на СОМ сондата и директно е захванат за болта на стрелката без да минава през въпросния жичен резистор и показва точни стойности на случайна 9 волтова батерия
kozl - майстор
ср окт 08, 2025 9:23 amTofu написа:
На мен така ми изписва мултицета в Килоом тези стойности а не в Ом.....защото използвах евтин китайски мултицет и затова може да не е точно
В случая не е съществено дали изписва в омове или в килооми, защото 1килоом е= 1000 ома. Или 1,277*1000=1277 ома.
Дали е точен евтиния китайски мултицет :?
Аз за това имам няколко не от най-евтините и сравнявам :wink:
И пак не разбрах тази стойност 1,277 килоома къде я измери :?
Защото "стрелката" също има съпроъивление и ако мериш м-у двата края на жичните резистори, които не са свързани с болтовете на "стрелката" ще измериш сумарното съпротивление на двата резистора + това на "стрелката".

Аз лично намирам само една причина резисторите да са жични, а тя е да се постигне необходимата стойност на последователно добавеното съпротивление към съпротивлението на "стрелката" като корекцията на съпротивлението се извършва според дължината на съпротивителния проводник. А това с вероятност е правено поради липса на точни по стойност и мощност съпротивления в необходимия диапазон.
hidrazin - майстор
ср окт 08, 2025 10:32 amkozl написа:
Аз лично намирам само една причина резисторите да са жични, а тя е да се постигне необходимата стойност на последователно добавеното съпротивление към съпротивлението на "стрелката" като корекцията на съпротивлението се извършва според дължината на съпротивителния проводник. А това с вероятност е правено поради липса на точни по стойност и мощност съпротивления в необходимия диапазон.
Точно!
В линка който е дал схемата има грешка. Липсва една точка.

Изображение

Ако тоя жичен резистор е прекъснал (малко вероятно), то успешно може да се замени с многооборотен тример със стойност 1,5-2 килоома.
После с тоя тример се настройва така че общото съпротивление на тримера и измервателната система заедно да е 1500 ома.

Изображение

Ами за съжаление жичния резистор почина,няма никакви признаци на живот на трите ми китайски мултицета от Лидъл(може по нататък да си взема Флуке да ми миряса главата)
Хидразин е прав,имах по чиста случайност такъв тример към 10 килоома и стана.И го настроих на 1500 точно както той каза и в момента измерих една 9 волтова батерия и ето показанията на уреда.

ПС а другия жичен резистор който е свързан в паралел към R37 е другия който не ни интересува R36 е към 390 Ома

Между другото тия жични резистори не са ли с манганинова тел? Освен да си го пренавия ако изобщо има смисъл.Нещо ми червено-жълта жичката навита на резистора....

А и забелязвам че омметъра не бачка нещо :? Явно и там ще търся проблеми.Виждам че на един пробен резистор който е 1 килоом по спецификация го показва на 500 ома . А пък на резистор 11 ома показва 50 ома....
Имате биричка от мен :partyman:

Прикачен файл

tofu4.jpg
tofu4.jpg (53.01 KиБ) Видяна 346 пъти
Lutchezar - майстор
Омметърът иска захранване. Не помня с какви батерии работеха тези уреди.
ср окт 08, 2025 2:44 pmLutchezar написа:
Омметърът иска захранване. Не помня с какви батерии работеха тези уреди.
Оправен е. Иначе съм бучнал съвременни батерии 1,5 волта.Старите бяха с този стандарт и не се правят от 2000-та година в Русия-
332, R10, A332 или LR10 - алкален. Съветски вариант- U8, BF, 927

Прикачен файл

tofu7.jpg
tofu7.jpg (32.56 KиБ) Видяна 314 пъти

Тема "Оригинал или негов заместител на телен резистор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: