Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
naB4o - специалист
Наред ми е баньо-тоалетната, и всички с които говорих ми казаха че задължително (или поне 95% препоръчително) е да си сменя и тръбите. Прикачвам рисунка на това кое как е разположено: 1 е мястото от където минават всички тръби към по-горни и долни етажи; 2 е помещението; 3 е кухнята където има 1 мивка. Въпросите са следните :)
1. има ли фирми, които правят и къртенето и смяната на тръбите, или трябва да си наема само някой да ми изкърти и после друг да ми ги свърже както трябва...
2. ако реша по-късно да си разполгам пералнята във кухнята, трябва ли сега да помисля за някакъв изход там за водата или може след целия ремонт ?
3. отностно точка 1 :) ако някой знае добри фирми за къртене, които знаят какво вършат (ЗА ВАРНА) ще съм много благодарен ако сподели :)

Прикачен файл

plan.JPG
plan.JPG (13.18 KиБ) Видяна 10718 пъти
Харалампи - специалист
Твърдо смени тръбите сега. Водопроводчиците си къртят и слагат тръбите. Не съм сигурен дали ще намериш някой който и замазва след това. За пералнята е най-добре от сега да помислиш и да и приготвиш изход и вход. Всяко отложено (спестено) нещо ти се връща тъпкано.
lyki - специалист
Твърдо сменяй тръбите, като гледам рисунката развивката ти няма да е много сложна(скъпа) и може да се развие само на една стена.
Сега се мисли за всички допълнителни изводи,пералня кафе машина и др.
За майсторите ,зависи от майсторлъка им и колко са майстори.
Добрите майстори би трябвало да си направят всичко сами.
desss - специалист
за ВиК имам страхотен майстор, ако искаш ще ти дам тела му.
а за разбиването ползвах Терминатор, обаче ми отрязаха главата от кръста :? после видях сумати обяви за къртене на сто пъти по-ниски цени, ама късно :roll:
miroslav_kn - специалист
наистина най - добрия вариант е да си подмениш цялата в и к инсталация, а и не илиза много скъпо с полипропилена а и става бързо
Харалампи - специалист
За какво разбиване става дума не мога да разбера. Има да пробие две преградни стенички. Даже с моя домашен перфоратор за 60 лв. ще ги дупна. Ако водопроводчика не си прави каналите сам, не го викай. На мен ми вкопаха тръба ф50 по стената на разстояние около 5 м. отделно тръбите за топла и студена вода.
naB4o - специалист
desss написа:
за ВиК имам страхотен майстор, ако искаш ще ти дам тела му.
а за разбиването ползвах Терминатор, обаче ми отрязаха главата от кръста :? после видях сумати обяви за къртене на сто пъти по-ниски цени, ама късно :roll:
Мерси на всички, а иначе за това говорих, щот се чудех за разбиването
prascho - майстор
пич, правил си сайдинг а две тръби на кръст питаш как се свързват. Купи си някакъв поялник може и турски за 60-70 лв. Много лесно се работи с подобна техника, загряват се двата отвора и се притискат един към друг. Хващаш един секач и си вкопаваш тръбите. Като махаш старите имай предвид, че може да не следваш стриктно тяхното разположение, а да посмислиш за разпределението на бойлера, мивката и душа предварително. За канала, пак те съветвам да помислиш какво искаш. Дали да бъде един централен кръгов сифон или пък ще ползваш душкабина. Подът извън душкабината да ти е равен, а подът в самата душкабина може да е под наклон като ползваш издължен сифон. Мисля, че има теми за този сифон и в момента не се сещам как се казва. Събира по-голям дебит вода и естетически стой добре. Положението с отворите на кухнята е както ти казаха в предходните постове.
За плочките майстор ще си викнеш, но лесните неща защо да не си ги направиш сам!!
naB4o - специалист
то сайдинга е съвсем друга сфера, аз общо взето обичам да си правя всичко сам, но нито съм къртил някога, нито съм гледал, и не искам да направя някой гаф. Иначе 1 съсед се е занимавал с ВиК, и ще ми помогне със тръбите. Основното ми питане беше, просто за къртенето
благодаря на всички
Харалампи - специалист
Колко са ти дебели стените? Ако са като моите по 7 санти ... Най добре иди си купи един къртач от Метро или Практикер и като свършиш ще си имаш къртач. Иначе парите ще ги дадеш на майстора и нищо няма да ти остане. Ако стените са ти по-дебели и недай боже някоя от тях се окаже носеща ... не знам може би е по-добре да повикаш майстор. Ама при положение че имаш комшия дето може да ти помогне да сложиш ПВЦ-то мисля че трябва да се пробваш сам. Къртенето е хамалска работа не се иска много акъл. В края на крайщата имаш да свалиш старите тръби и на тяхно място да сложиш нови.
М/у другото ако няма да сваляш плочките се процедира по по-сложен начин. Уточни дали ще сваляш вс. плочки и ще прекарваш нови тръби или няма.

Тема "Смяна на тръби в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: