• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Полилеят е с 3 крушки. От всяка излизат по една синя и една червена жица :lol: . Така. Трите сини са събрани заедно и трите червени също. на тавана има клема от стария полилей. Значи какво-трите сини ги мушвам в едното...хм...клемче и трите червени в другото? И затягам? :?:
После окачвам на куката или редът е друг. А, естествено ще изключа бушона. Първо. :lol: Help!
Да, точно така. Освен ако не е по-удобно първо да го закачиш, за да не го държиш докато свързваш кабелите.
АбсЕлютно правилно. Някой ще те посъветват да ги калайдисаш. Ако имаш възможност го направи. Ако обаче нямаш не е болка за умиране.
И след като ги свържеш трябва да включиш бушона. :lol:
Става, както си го описала. Но клемата от стария полилей може да е с 3 извода /ако има двоен ключ/ - тогава сините заедно в нулата, а 2 от червените във втората и третия кабел в третата - така едата част от ключа ще ти пали една крушка, другата - 2, а двете заедно и трите крушки.
Ето моя вариянт: С фазомер определяш, кой кабел на тавана е фаза. Спираш тока от бушона, сваляш клемата от кабела на тавана, добре усукваш трите сини и ги мушкаш в един отвор, същото правиш и с червените и ги мушкаш в съседния. Ако имаш мултицет проверяваш къде излизат червените (предполагам на пъпката, а сините на цокъл). Свързваш фазата към трите, които излизат на пъпките, другия кабел е нула.
Да, така е по-добре. Ако можеш - направи го както казва galin.com! И после пиши, че да спим спокойно! :) ЧНГ!
galin.com написа:Ето моя вариянт: С фазомер определяш, кой кабел на тавана е фаза. Спираш тока от бушона, сваляш клемата от кабела на тавана, добре усукваш трите сини и ги мушкаш в един отвор, същото правиш и с червените и ги мушкаш в съседния. Ако имаш мултицет проверяваш къде излизат червените (предполагам на пъпката, а сините на цокъл). Свързваш фазата към трите, които излизат на пъпките, другия кабел е нула.

По добре от това не може да се обясни ! :2thumbs:
Американец, от тавана ти висят три проводника -на единия нула и фаза,която може да я има и на другите два,или на всеки поотделно в зависимост от положението н на двата бутона в серийния ти ключ.
В конзолата,където е монтиран серийния ключ има три проводника-На единия имаш постоянна фаза,която идва от предпазител, на другите два тази фаза ще подадеш към полилея чрез ключа.
За да ти свети полилея/или лампиона както го наричаш/ на две групи /2+1 лампи/ от сините или "кафевите" проводници трябва да направиш нова група. Да отделиш един проводник в нова лустърклема и той да се свърже към един от проводниците от тавана, на който се получава фаза.Останалите два проводника от лустърклемата се свързват към втория от тавана на който се появява фаза.Трите останали заедно проводници от полилия се свързват към нулата.
Сега- от кои проводници да отделиш един за трета клема - от сините или "кафевите" ?
Разглоби една фасунга и виж къде отиват по цвят тези проводници.Нормално е този който отива на пъпката на фасунгата да е фаза,а този,които отива на ринга да е нула.Та този цвят,който отива на пъпка го отделяш за новата група/единична лампа/ и го свързваш към втория фазов проводник.Другите цветове си остават трите заедно в една клема за обща нула.
По принцип кафявият трябва да е фаза,а синият нула, но по добре е да се провери.Жълто-зеленият,защитният проводник от полилея се свързва към нулата ..
Премигването на изгасени лампи вероятно се дължи на глимка/сигнална лампа/,ако имаш монтирана на ключа.

ПП Този отговор се дължи на въпрос зададен от един"американец"и беше последен пост в тази тема.
Съжалявам,но докато съм отговарял въпросът е изчезнал :? :-D
Последна промяна от fikata на вт мар 29, 2011 4:02 pm, променено общо 1 път.
fikata написа:........
В конзолата,където е монтиран серийния ключ има три проводника-На единия имаш постоянна фаза,която идва от предпазител, на другите два тази фаза ще подадеш към полилея чрез ключа.
.......
:-D


Всичко е много хубаво, но .... никой не се сети да пита откога като години е жилището!

В ключа има вариант да "влиза" и "излиза" нула. Преди години, повече от 30, в някои случаи така са го правили - прекъсват нулата. А на тавана има постоянна фаза.

И тогава нещата се променят (като мерене)!

:?
И тогава нещата се променят (като мерене)!

Елементарно Watson ! :-D

Или всеки,който задава подобен въпрос да прилага и Акт образец 16, когато няма фаза на проводник в конзолата..

В конкретният случай имаше и условие за решение на задачата:
В конзолата,където е монтиран серийния ключ има три проводника-На единия имаш постоянна фаза,която идва от предпазител, на другите два тази фаза ще подадеш към полилея чрез ключа.
.. :bulb:
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”