Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Globe - специалист
Здравейте,
Понеже на вилата дори и сега лятото вечер пускаме конвектора (заради дете на 1г.) ,решихме че трябва кардинално да топлим цялата къща.. Като най-добър вариянт ми се видя пелетното котле + модул за дистанционен достъп. Къщата е на южен склон на 920 метра надморска височина в Етрополския балкан. Първия етаж е половината вкопан под земята и там температурата целогодишно е доста приятна.
От приятел имам много силни препоръки за Alpha Plam . Даже съм се спрял на неговото котле модел COMMO COMPACT 15 kw.
Къщата е по 64 квадрата на етаж ,но реално ще топлим само втория етаж. На първия ще се намира котела в едната стая ,а аварийно ще има 1 радиатор в другата (идеята е да има отвор в стената между двете стаи и да бъдат общо помещение). Отделно на това ще си оставим малка каминка която и сега имаме за повече романтика на дърва.
Та.. на втория етаж най-важни са ни двете спални, които се падат точно над котлето. Останалото е бонус затопляне. Обаче предвид стаите и разположението на вратите става малко по-сложно. Тоест тръбата на втория етаж трябва да се разклони за спалня 1 и спалня 2.. , като от спалня 2 тръбата да продължи по стената с прозореца към спалня 3 и холана втория етаж + лира в банята.. Т.е едното трасе да обиколи етажа. Монтажа ще е с външно положени тръби ,като мисля да се използва ППР със стъклофибърна вложка.
Радиаторите мисля да са си стоманени тип 22 ,заради цената.. Все пак е вила и... Като размер за сега съм се спрял на 1400х600 за двете спални . Останалите са под въпрос за размер и местоположение.
Въпросите са много и ще се радвам ако стане дискусия така че да ми се избистри малко концепцията. Аз съм изцяло кух в тази работа ,но това е защото до сега не съм се интересувал. Естественно ще се посъветвам и с монтажници от фирмата и т.н, но ми се иска да сондирам повече мнения и съвети ,защото всички сме наясно в днешно време как стават нещата.
Въпросите към "проекта" ми са: Съвети отностно котлето ? Дали някой има мнения , препоръки за него или оплаквания?
Как е най-добре да се подредят тръбите? да тръгнат 2 х 32-ки нагоре , после главни трасета 25-ци ,а към радиаторите 20-ки ?
Вярна ли е "тезата" колкот по-голям радиатор по-добре, защото с по-ниска температура на водата може да топлиш повече????
Ще вирее ли котлето в стаята ,като къщата е с дограма и изолация или трябва да му правя отвор да "диша" ? Има ли смисъл от буферен съд и дали да търся место на такъв?
Качвам няколко кадъра с разположение и размери на всички в къщата ,като това по-скоро ни е проект. Сега има само 1 обитаема стая на 2-ри етаж и кухнята с банята на 1-вия. Останалото чака да го нарежа за да пусна новата инсталация и да подкарам ремонтите..
Много ми се искаше да сложа котлето в мазето ,но там влажността е винаги доста висока. Няма вода , къщата е с дренаж , но заради големите разлики в температурите въздуха е доста влажен.

Поздрави.

Прикачен файл

6d77d70f-7d28-422e-b2b8-e98b4e9001db.jpg
6d77d70f-7d28-422e-b2b8-e98b4e9001db.jpg (57.14 KиБ) Видяна 15 пъти

Прикачен файл

6bd6a6ec-faf3-45a3-a37a-62206ebc8460.jpg
6bd6a6ec-faf3-45a3-a37a-62206ebc8460.jpg (41.24 KиБ) Видяна 15 пъти

Прикачен файл

37929f78-79e6-46fd-94bd-7bf201da9eaf.jpg
37929f78-79e6-46fd-94bd-7bf201da9eaf.jpg (113.02 KиБ) Видяна 22 пъти

Прикачен файл

1859ebf5-bacd-42f3-9200-75a4ab12bc7d.jpg
1859ebf5-bacd-42f3-9200-75a4ab12bc7d.jpg (100.53 KиБ) Видяна 22 пъти

Тема "Съвет и съдействие при избор на пелетно котле и цялостна конфигурация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: