Най - вълнуващия въпрос зимно време.
от petrov_ » съб фев 02, 2008 9:29 pm
предстои ми изграждането на парно на газ, прекарах тръбите купих радиаторите. но не знам дали да сложа термо глави или обикновен кран. майстора който ми прави инсталацията ми каза че термоглавата представлява обикновен кран който е разграфен и е по чувствителен. това така ли е?аз си мислех че представлява нещо като термостата на колата като се затопли в стаята той затваря топлата вода и обратното.ако не е така имали смисъл от термоглава.предварително ви благодаря.
от romanpm » съб фев 02, 2008 11:09 pm
Много правилно ти е казал майстора ! :-D
от Bobivan » съб фев 02, 2008 11:39 pm
Излъгал те е " майстора"...
от montoya » съб фев 02, 2008 11:48 pm
Човека пита, а вие взехте да го хвърляте на "Въчко у баса"

Термоглава Honeywell модел Thera 4 Classic

Термостатична глава Thera-4 Classic с вграден сензор. Модерен и ергономичен дизайн, малък размер. Стандартен цвят RAL9016, предлага се и в няколко нюанса на сивото. Икономичен при позициониране на степен 3. Сензорни качества при номинална температура 6-28 градуса по Целзий.

ПЕСТЕНЕ НА ЕНЕРГИЯ
Отчитайки всички допълнителни притоци на топлина в помещението(от слънцето, хората, от ел.уреди и т.п.) вентилите Heimeier снижават консумацията на топлинна енергия (до 20% годишно), което означава намаляване на разходите за отопление, а заедно с това и ограничаване на замърсяването на околната среда.
Heimeier притежава сертификат ISO 14000, гаранция за екологично производство.
НЕРЪЖДАЕМО ТЯЛО НА ВЕНТИЛА
Всички части на термостатичните вентили Heimeier са отляти от бронз-устойчиви са на корозия (включително корозия от цинк). Благодарение на подходящо профилираната вътрешна повърхност, вентилите Heimeier се отличават с ниско хидравлично съпротивление (висок kv коефициент) и много ниско ниво на шум.
НЕ ИЗИСКВАТ ПОДДРЪЖКА
Употребата на уплътнения от вида мета-метал между втулката на вентила и тялото му (самоуплътняващи се връзки месинг-бронз) и двойният О-пръстен на шпиндела осигуряват херметичността на вентила. Силната противостояща пружина не позволява залепването на вентила в гнездото дори след като престои затворен много дълго време.
ВСИЧКИ ФУНКЦИИ В ОСНОВНИЯ ВАРИАНТ
Най-популярният вариант на термостатичната глава Heimeier - вида К има всички основни потребителски функции. Тя е осигурена с памет за най-често ползваната настройка, с нощен праг (възможност за настройка на нощна температура без визуален контрол), с блокировка на избраната температура и възможност за ограничаване на диапазона на настройките.
УНИФИЦИРАНА РЕЗБА
Всички подобрения на продукта не са довели до промяна на резбата за свързване през последните 30 години. Това означава, че всяка глава става за всеки вентил.*
* с изключение на специалните варианти
КОМФОРТ ОТ ОТОПЛЕНИЕТО
Термостатичните вентили Heimeier поддържат постоянна температура в помещенията, независимо от външните условия.
НАЙ-ВИСОКА ПРЕЦИЗНОСТ
Хистерезисът е един от най-важните фактори, определящи прецизността на регуливане. Термостатичните вентили Heimeier отчитат най-ниския хистерезис (0.2К), което означава, че те най-точно регулират стайната температура.
ТЕЧЕН СЕНЗОР
Всички глави Heimeier са осигурени с течни сензори. Тридесет годишния апит доказва, че единствено главата с течен сензор дава гаранции за качествено регулиране и правилно функциониране на инсталацията.
БЪРЗА ВЪЗВРАЩАЕМОСТ
Вентилите Heimeier се отличават с едни от най-кратките срокове на възвращаемост.
СУПЕР КАЧЕСТВО
Доказателство е най-престижния тест “Stiftung Warentest”, при който продукцията на Heimeier печели четири пъти подред първо място през последните 16г. измежду всички европейски производители на термостатна арматура. Тестът се провежда от Независимата асоциация на потребителите в Германия.
Продуктите Heimeier притежават сертификат ISO 9001 и се продават в повече от 40 страни по света.

Ти си решаваш!
от LazarGanev » нед фев 03, 2008 9:17 am
Научи му името най-сетне - стига си му викал "майсторе".
от petrov_ » нед фев 03, 2008 10:31 pm
много ви благодаря за информацията.а колко може да струва тази глава Honeywell,гледах едни herz мисля че така се казваха за 20 лева какво ще кажете за тях?
от ironlady » пон фев 04, 2008 9:34 am
За твое добро е да си сложиш термостатни вентили с термоглави,ако не се лъжа бях сложила някъде и картинка с анимация?
Термостатен радиаторен вентил Honeywell ъглов - 12,16лв
Термостатна глава Thera 4 - 16.00лв

Herz съще са хубави, но са по скъпички,не може да са 20,00лв
от Bobivan » пон фев 04, 2008 4:00 pm
Aко си тертиплия-паралия можеш да си сложиш и радиаторния контролер:
http://europe.hbc.honeywell.com/products/ecatdata/pg_hr40n1.html

Само 160 кинта,кво му плащаш....
от LazarGanev » пон фев 04, 2008 4:44 pm
Най-добре се управлява котела със стаен термостат + външна сонда и съответно дава икономии, които изплащат вложението. Но да слагаш газов котел без стаен термостат или термоглави, а само с обикновени кранове е пълна глупост.
от petrov_ » пон фев 04, 2008 9:24 pm
аз съм вземал стаен термостат но той ще стои в едната стая а на другите стаи мисля да сложа термоглави мисля че така ще е най добре.ако греша нещо поправете ме
от LazarGanev » пон фев 04, 2008 9:46 pm
Виж сега - има две мнения по въпроса - едните смятат това, което си решил за правилно, а другите смятат, че термоглавите са излишни при наличието на стаен термостат и дори пречат. От една страна те помагат за по-равномерно регулиране на температурата в отделните стаи, но пък чрез притваряне на термовентилите в различните стаи по различно време започват да шашкат котела и той по-чест включва/изключва, което пак води до преразход. Получава потвърждение поговорката "Много баби - хилаво дяти". По-добре котела да се управлява само от стайния термостат в комбинация с външна сонда, а температурите в отделните стаи да се настроят ръчно от вентилите спрямо стаята, в която е термостата.
Признавам не съм запознат със стаиния термостат , но той няма нищо общо с термоглавите на радиаторите .Те условно са разделени с една скала на 7 , започва така *,1,2,3,4,5 и примерно MAX , или в зависимост от това на колко си го сложил толкоз градуса ще ти подържа в помещението.Обикновенно между 3 и 4 има примерно една точка , или това е 18 градуса , стане ли в помещението 18 градуса радиатора затравя .* (ЗВЕДЗИЧКАТА) , пуска радиатова при 5 градуса в стаята , или това е т.нар. систена против замръзване.МАХ -обикновенно е 28 градуса .Помисли като го сложиш на точката , и в помещението стане 18 градуса какво става , радиатора спира.Темпеатурата на водата се повишава , щото имаш 1 консуматор по малко , количеството вода е по малко , автоматично котела работи по икономично.Котела загрява водата , радиаторите я охлаждат , като марка не е важно аз имам и от двата вида , работят перфектно...........УСПЕХ
takezo написа:Признавам не съм запознат със стаиния термостат , но той няма нищо общо с термоглавите на радиаторите .Те условно са разделени с една скала на 7 , започва така *,1,2,3,4,5 и примерно MAX , или в зависимост от това на колко си го сложил толкоз градуса ще ти подържа в помещението.Обикновенно между 3 и 4 има примерно една точка , или това е 18 градуса , стане ли в помещението 18 градуса радиатора затравя .* (ЗВЕДЗИЧКАТА) , пуска радиатова при 5 градуса в стаята , или това е т.нар. систена против замръзване.МАХ -обикновенно е 28 градуса .Помисли като го сложиш на точката , и в помещението стане 18 градуса какво става , радиатора спира.Темпеатурата на водата се повишава , щото имаш 1 консуматор по малко , количеството вода е по малко , автоматично котела работи по икономично.

takezo, ще те помоля да обясниш по-подробно последното изречение! Освен това да те питам - ти на системата с камината ли ги имаш тези термоглави или става въпрос на друга система, на газ?
Да имам , на 2 радиатора на 4 степен стоят , вентила (крана) е наполовината затворен , т.к. степен4 е около 20 градуса в стаята.Количеството вода която влиза в този радиатор е по малко , и тя автиматично отива кам където и е по лесно да излезе , примерно в радиатор които е на МАХ.Ако сложа 2-та радиатора които са с тези глави на 4 степен , при дебит на помпата камината 15 литра в минута на 2 степен , в радиаторите влизат 10 .......Помпата леко се товали получава се назначително налягане .Но с минимално количесто дърва поддържам 60 градуса , а ако са отворени на МАХ , не става .Обясни ли си го какво се получава дебита на толпа вода е по малук , помпата подава повече отколкото можре да поемат радиаторите .Ако радиатор 1 затвори на степен 4 или 20 градуса, радиатор 2 с наполовин отворен винтил да не мислиш че ще влезе в него всичките 15 ллитра на минута които дава помпата .ИЗПИТАНО... за това се слагат тези вентили.Нма значчение в каква система са , когато закупуш тези вентили , вътре в тях има едни неща коитя са сложени за да се четът , питше коя степен колко градуса.Но съдбата на тези хартиики заедно с кутията .........в кошчето и така ......Накратко ако , единия радиатор затвори , котела подгрява по малко вода набира нужната температура , примерно 60 градуса и , затвяря клапата или каквото е там .След 30-40 мин, на този термо вентил му става студено , температурата в сатята е вместо 20 , 19 градуса , автоматично отваря и т.к. водата в него е поизтинала.Когато се смеси с останалата част на флуда от системата , понижава темпетарутара , котела "регистрира" това и отваря клапата , за да се разпали по добре :wink:
от LazarGanev » чет фев 07, 2008 8:20 am
takezo написа:Да имам , на 2 радиатора на 4 степен стоят , вентила (крана) е наполовината затворен , т.к. степен4 е около 20 градуса в стаята.Количеството вода която влиза в този радиатор е по малко , и тя автиматично отива кам където и е по лесно да излезе , примерно в радиатор които е на МАХ.Ако сложа 2-та радиатора които са с тези глави на 4 степен , при дебит на помпата камината 15 литра в минута на 2 степен , в радиаторите влизат 10 .......Помпата леко се товали получава се назначително налягане .Но с минимално количесто дърва поддържам 60 градуса , а ако са отворени на МАХ , не става .Обясни ли си го какво се получава дебита на толпа вода е по малук , помпата подава повече отколкото можре да поемат радиаторите .Ако радиатор 1 затвори на степен 4 или 20 градуса, радиатор 2 с наполовин отворен винтил да не мислиш че ще влезе в него всичките 15 ллитра на минута които дава помпата .ИЗПИТАНО... за това се слагат тези вентили.Нма значчение в каква система са , когато закупуш тези вентили , вътре в тях има едни неща коитя са сложени за да се четът , питше коя степен колко градуса.Но съдбата на тези хартиики заедно с кутията .........в кошчето и така ......Накратко ако , единия радиатор затвори , котела подгрява по малко вода набира нужната температура , примерно 60 градуса и , затвяря клапата или каквото е там .След 30-40 мин, на този термо вентил му става студено , температурата в сатята е вместо 20 , 19 градуса , автоматично отваря и т.к. водата в него е поизтинала.Когато се смеси с останалата част на флуда от системата , понижава темпетарутара , котела "регистрира" това и отваря клапата , за да се разпали по добре :wink:

Виж сега момко, имам долу-горе наблюдения от цялостното ти творчество във форума, защото откакто си се регистрирал не преставаш да ни заливаш с лекции на самоук майстор. Ако досега не съм дал мнение по въпроса, то е защото отчитам желанието ти да бъдеш полезен на хората. Забелязвам, че основния раздел в който пишеш е "Отопление". Явно там се чувстваш най-компетентен, след като сам си си изградил отоплителната инсталация с камина. Няма лошо всеки да споделя своя опит - нали затова е форума. Обаче изобщо не мога да приема за нормално четенето пред такава широка аудитория на лекции от човек, който явно няма и грам теоретична подготовка по разискваните теми! Четенето на рекламни брошури и
едни неща коитя са сложени за да се четът
не може да компенсира липсата на теоретическа подготовка, необходима за подобно начинание! Защото препоръчването на кранове с термоглави за отоплителна система на твърдо гориво не е само спам, а е много опасно. Това, че е
ИЗПИТАНО...
от тебе и няма фатални последици е просто благоприятно стечение на обстоятелства!
Накратко ако , единия радиатор затвори , котела подгрява по малко вода набира нужната температура , примерно 60 градуса и , затвяря клапата или каквото е там

Да ти споделя едно логично продължение - понеже твоята, а и повечето камини нямат "клапа или каквото е там", котелът продължава да нагрява и да вдига температурата, затваря и друга термоглава, което води до още по-бързо нагряване, понеже вече е нарушен баланса на системата... продължението го знае всяко хлапе. Ще кажеш "Ами аз нали съм там" - ами дано да си там, ами ако се случи с някой от семейството, като те няма?
Това, за помпата със зеленото, отново показва липсата на теоретична подготовка, ама поне не е опасно - това го причислявам към спама.
Към Модераторите - подкрепям мнението на колегата dalgia в друга тема, че трябва да се вземат мерки за ограничаване на спама. То вярно, че всеки има право на мнение, а в Интернет всеки може да пише каквото си поиска, но за да се запази големия авторитет на форума, трябва да се вземат мерки и да се отделя житото от плявата, за да си бъдем наистина полезни един на друг, който с каквото може.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”