Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,
Проблемът нямаше да се появи ако се придържахме към първоначалния план за банята, но решихме да променим някои неща...
Сега се получава така, че дупките за монтаж на гърнето ( моноблок ) за пода минават на много малко растояние от PVC тръбите на мръсната канлизация ( дори може и да са върху тях ). Реших да залепя гърнето за теракота като предварително го напълня с цимент. Ако направя сместа по-силна е напълно възможно турският моноблок да се спука. Нека тези от Вас, които са лепили по този начин гърне да споделят съотношението пясък - цимент. Моето мнение е, че трябва да е 5:1 в полза на пясъка за да не е твърде силно.
Благодаря за вниманието !
Забрави ги тези комунистически технологии! Залепи си ги със санитарен силикон! Само изчисти и подсуши повърхностите които ще лепиш и ти гарантирам по- здраво залепване и от цимента! :-D
С интересе ще изслушам за необходимостта от цимент.
А инак - и без болтове става. Само със силикон. Спазвай технологията.
Тани написа:Забрави ги тези комунистически технологии! Залепи си ги със санитарен силикон! Само изчисти и подсуши повърхностите които ще лепиш и ти гарантирам по- здраво залепване и от цимента! :-D

Вярно Тани , още по онова време така съм лепил моно блок. Вярно и че със силикон става , но при по голям наклон на пода със силикона трудно ,да не кажа невъзможно се нивелира моно блока.А ако същия е със стоящо върху му казанче и не добре нивелиран вярвай ми изобщо гледката нее приятна, макар във форума да се появиха мнения ,че е излишно чинията да се нивелира.
А за разтвора с който можеш да запълниш, пртосто вземи от някъде половим кофа ситен пясък или хоросан , сложи две шепи цимент разбъркай добре и заливай. това за спукването незнам от къде ти дойде на ум :lol: Важното е когато лепиш гърнето заливката да е добре втвърдена и подложния теракол или там с каквото лепиш да е в по малко количество за да може добре да се нивелира .
lyki написа:
Тани написа:Забрави ги тези комунистически технологии! Залепи си ги със санитарен силикон! Само изчисти и подсуши повърхностите които ще лепиш и ти гарантирам по- здраво залепване и от цимента! :-D

Вярно Тани , още по онова време така съм лепил моно блок. Вярно и че със силикон става , но при по голям наклон на пода със силикона трудно ,да не кажа невъзможно се нивелира моно блока.А ако същия е със стоящо върху му казанче и не добре нивелиран вярвай ми изобщо гледката нее приятна, макар във форума да се появиха мнения ,че е излишно чинията да се нивелира.
А за разтвора с който можеш да запълниш, пртосто вземи от някъде половим кофа ситен пясък или хоросан , сложи две шепи цимент разбъркай добре и заливай. това за спукването незнам от къде ти дойде на ум :lol: Важното е когато лепиш гърнето заливката да е добре втвърдена и подложния теракол или там с каквото лепиш да е в по малко количество за да може добре да се нивелира .Ако става въпрос за " той следващия майстор ще ми оправя бакиите" съм съгласен. Въпреки че също е възможна употребата на силикон , но става в две стъпки - Нивелиране на моноблока с клинове и запълване на отвора със силикон. След това като изсъхне следва махането на клиновете и оформяне на фугата. Доста по-добре изглежда , отколкото с цимент . А ако е необходим демонтаж след време , всичко остава здраво! А при цимента рискуваш да счупиш дори и плочките отдолу!

При нормален наклон всичко става на един път. За здравината мисля че няма за какво да спорим!
.... при по голям наклон на пода със силикона трудно ,да не кажа невъзможно се нивелира моно блока.А ако същия е със стоящо върху му казанче и не добре нивелиран вярвай ми изобщо гледката нее приятна, макар във форума да се появиха мнения ,че е излишно чинията да се нивелира...

Има си необходим наклон (едно-две на сто), всичко друго е оставени ръце на майстор!
Откъде си го помислих ли ?
Ами виждал съм пукнати тоалетни чинии, освен това тежа около 130 кг и ще съм по-спокоен ако контактаната площ е по- голяма - след запълването с цимент ще разполагам с необходимата площ да залепя прословутото гърне със силикон, а и ще мога да дам необходимия наклон за нивелация - при запълването.
Тани , не вярвам че при 10-15мм фуга със силикон и 130кг тежест върху нея щ е по стабилно отколкото с теракол.
Но щом казваш :wink:

gunoff; И аз съм виждал спукани и дори счупени тоалетни, но никога не съм виждал тоалетна спукана от съотношението на цимент пясък, или пък от тежест. виждал съм от удар и изтърван твърд предмет.
Е вярно самата дума цимент и пясък звучи прекалено селски и непрофесионално в днешно време ако я сложиш до санитарен силикон например.
Работил съм с тези материали много преди изобщо да бяхме чували за такова нещо като санитарен силикон (не че го отричам )опазил ме бог :wink: Но ти просто попита за мнение и споделям опит.
21 век сме:)Използвай санитарен силикон.Но първо добре почисти и обезмасли с разредител мястото
Има си необходим наклон (едно-две на сто), всичко друго е оставени ръце на майстор!

Ако това значи ,че залепено със силикон ше стане естетически по красиво и стабилно ,не съм съгласен .При стандартен наклон ,ако задната част на моно блока е на нула , то в предната при всички случаи ще ти се получи фуга не по малка от 10мм.
Всичко в крайна сметка зависи от рутината и възможностите на майстора.
Съжалявам че нямам възможност да ви покажа мои работи , по времето когато съм ги правел нямаше така масово нито компютри нито скенери нито цифрови апарати.
lyki написа:Има си необходим наклон (едно-две на сто), всичко друго е оставени ръце на майстор!

Ако това значи ,че залепено със силикон ше стане естетически по красиво и стабилно ,не съм съгласен .При стандартен наклон ,ако задната част на моно блока е на нула , то в предната при всички случаи ще ти се получи фуга не по малка от 10мм.
Всичко в крайна сметка зависи от рутината и възможностите на майстора.
Съжалявам че нямам възможност да ви покажа мои работи , по времето когато съм ги правел нямаше така масово нито компютри нито скенери нито цифрови апарати.Някой от нас двамата не е много добре със сметките :-D Нима искаш да кажеш че най малката основа на моноблок е ЕДИН МЕТЪР? :?

А за здравината може да пробваш и сам. Залепи една мивка без ботуш с цимент и друга със санитарен силикон и като изсъхнат им развий гайките на крепежа. То ще си покаже!

Относно естетиката вече няма да споря - на който както му харесва! На мен лично по ми харесва със силикон , отколкото цимент!
Забутахме се в безмислен спор, но ще ти отговоря Тани, 1% наклон на баня много рядко съм срещал. По често са 2% и повече.Колкото пъти съм се опитвал да обясня на някой клиент за безмислието на по голям наклон съм срещал неразбиране и настояване за по голям такъв.
А в случая говорехме за стабилноста при използване на моно блок поставен в единия си край на пластична гума (каквато е силикона)а не за здравината на залепването на мивка със същия. Ако ти направи впечатление не отричам използването на силикона ,просто темата бе по същество за запълване на моно блок с пясъкоциментов разтвор и споделих личен опит.Даже не съветвам питащия да лепи с ЦИМЕТ , а с теракол. След което фугата се обработва със същата фугираща смес като на теракота и става не лошо според мен.
А това че използването на не лошите техники на строителство от миналото ти навяват някакви политически асоциаций от същия период,то това нее по съществото на темата :wink: :lol:
Е аз пък бях казал на фаянсаджията да направи 1 % наклон на тази баня заради душкабината , но той нали си е "майстор" от десет години , а аз от няколко месеца , та ще му казвам какво да прави! :-D Ето какво из***

Прикачен файл

P10307361.jpg
P10307361.jpg (137.33 KиБ) Видяна 11746 пъти
Гуноф , ще пукнеш седалото с цемент . Тва се правеше поради липса на други лепила , тайното оръжие беше добавка от азбест на влакна . Само тогава не се пукаше сед. ,и фащаше здраво като Съветският съюз . Със силикон монтажа се казва " пияна вишна " , заради наклона :-D и е пределно здраво . Аз ги лепя с теракол флекс , като го хоризонтирам прецизно с дървени клинчета , на сутринтта издълбавам лепилото 5мм ,и се фугира с фугин :) (фугомаса)
Следващият път си снимай тръбите преди замазката .
Майкоо , баси наклона . Нали количеството Н2О отива в коритото .
Тани написа:Е аз пък бях казал на фаянсаджията да направи 1 % наклон на тази баня заради душкабината , но той нали си е "майстор" от десет години , а аз от няколко месеца , та ще му казвам какво да прави! :-D Ето какво из***

Честито да ти е!
Ако може, един много личен въпрос ...айде няма да питам. :x :x :x
Драги съфорумници . Вижте колко мнения имате вие , и колко аз (590 бр. ) ... .
Къде съм аз - къде сте вие?
ОК,
На мен идеята със силикон ми допада много повече отколкото да лепя чинията с някакво циментово лепило, но просто искам контактната площ да е по-голяма. На вилата съм залепил гърнето точно по този начин, само дето изпуснах момента когато майстора напълни чинията с
разтвор - затова и попитах. Не може да ме убеди който и да е, че силен разтвор на цимент при втвърдяването си няма да счупи чинията, по-скоро е майсторлък ( или късмет ) обратното. Все пак да поясня - говорим за обръщане на тоалетната чиния и напълване на кухината отдолу с разтвор. Цялата.
Вариант е и да се добавят пълнители: парченца итонг, тухли или дори хартия или пък пяна да се експандира най-отдолу, че като го гледам като нищо ще събере 10-ина литра.
Идеята да използвам само силикон изглежда все по-привлекателна... :?
Благодаря на всички за мненията !
Оказва се, че във времето всички по-горе изброени методи се доказват като работещи. Сега трябва само да избера начин. :-D
gunoff написа:ОК,
Не може да ме убеди който и да е, че силен разтвор на цимент при втвърдяването си няма да счупи чинията, по-скоро е майсторлък ( или късмет ) обратното. Все пак да поясня - говорим за обръщане на тоалетната чиния и напълване на кухината отдолу с разтвор. Цялата.
Вариант е и да се добавят пълнители: парченца итонг, тухли или дори хартия или пък пяна да се експандира най-отдолу, че като го гледам като нищо ще събере 10-ина литра.В грешка си за спукването на чинията. Що се отнася до пълнежа с цимент, пясък и всякакви пълнители на чинията от долу, пак си в грешка. Ако беше правилно, това щяха да го правят още в заводите - изливат едно дъно на тоалетната чиния от долу и готово, на пазара.
Съветвам те да се довериш на силикона, както и виждам се убеждаваш вече. Не се знимавай и с тази "по-голяма контактна повърхност" - просто е безмислена работа. Тани е прав - здравината на силикона е изключителна. Все още има хора, които не вярват в това. Нанесен правилно силикона, няма пускане. Мога да дам и пример, когато трябваше да се постави коляно за една пералня зад шкаф на мивка. Мивката беше алпака и я бях залепил вече за плочките. Коляното не влизаше за 1 сантиметър между шкафа и стената. Тябваше да влезне от горната страна, където беше близо ( 10см. ) до ръба на мивката, тоест с изнасяне на долната страна на шкафа не става. Излишно е да казвам, че всички опити да дръпнем тоя шкаф с 1 см. отанаха напразни. Най накрая взехме лост и напънахме мивката, горе при силикона и едновременно дърпахме долу шкафа. След 2 опита успяхме да вкараме коляното на мястото му.
Резултата беше, че силикона не пусна и за момент алпаката. Там където напъвахме със щангата, подаде самата алпака. Борда на мивката се изкриви, а силикона така и не се отлепи.
Мисля, че по-ясен пример от това няма как да ви дам. Ходя ли си до село скоро ще снимам мивката и ще ви покажа резултата тук.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Баня”