Най - вълнуващия въпрос зимно време.
florans - помощник
моля да ми кажете ми какъв трябва да е предпазния клапън(2.5 ; 3 ; 5 или 6 бара налягане) за слънчева инсталация с 3 колектора.
plambar - помощник
При стандартно изпълнение ,когато подвръзката на колекторите към бойлера е с медни тръби, а работния флуид е пропилен-гликол препоръчителното налягане в колектора е 3bar. При спирането на помпата/когато бойлера загрее на максимално зададената му температура/налягането в инсталацията се повишава с 1,5 bar или налягането в колектора става 4,5bar прибавете стойноста на налягането получено от разликата във височина между колектора и предпазния клапан/9,8метра=1bar/ +0,5bar.
Пример:
Разликата между колектора и предпазния клапан е 10 метра.
Минималното предпазно налягане е =3+1,5+0,5+1=6bar
florans - помощник
plambar написа:
При стандартно изпълнение ,когато подвръзката на колекторите към бойлера е с медни тръби, а работния флуид е пропилен-гликол препоръчителното налягане в колектора е 3bar. При спирането на помпата/когато бойлера загрее на максимално зададената му температура/налягането в инсталацията се повишава с 1,5 bar или налягането в колектора става 4,5bar прибавете стойноста на налягането получено от разликата във височина между колектора и предпазния клапан/9,8метра=1bar/ +0,5bar.
Пример:
Разликата между колектора и предпазния клапан е 10 метра.
Минималното предпазно налягане е =3+1,5+0,5+1=6bar
сега вече ме разколебахте истински единия казва 1.8 а другия 6,кажете какво да правя?

ПРЕМЕСТЕНО
florans написа:
Здравейте в момента изграждам слънчева инсталация и се чудя предпазния клапън за налягане колко бара трябва да бъде колекторите са на височина около 12 метра от боилера. И още един въпрос мисля да слагам автоматична пълначка, трябва ли преди пълначката да сложа възвратен клапън ако спре водата да не се самоизточи инсталацията.
Недей да задаваш едни и същи въпроси на хиляда места! Още повече в чужди теми!

Модератор
plambar - помощник
Автоматична пълначка не е необходима,защото по принцип работния флоид на инсталацията е ПРОПИЛЕН-ГЛИКОЛ.Пълни се с ръчна помпа,досега само един път ми се наложи да допълвам инсталация и то поради небрежност на собственика и.
Колкото до предпазния клапан,неможе да е с един параметър за всички инсталации.Налягането е 3 бара за да имаме по-висока стойност на точката на кипене на флуида

Тема "каквое нормалното налягане в слънчева инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: