Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bullet - специалист
http://www.hebobul.eu/office.php
Всъщност никъде не пише конкретно, че може да се ползва за жилищна площ, но все пак искам да чуя мненията ви.
Малко по-късно намерих и това http://www.hekim-bg.com/houses.html. Тук вече става дума за жилищни сгради.
Gandalf - специалист
Здрасти.
Имам опит с такава къща, в смисъл че я преизчислявах
за натоварванията според българските норми, защото беше
турско производство. Общо взето не ми хареса системата кой знае колко - панелчетата от които се правят стените са с много тънка топлоизолация, всички колони и греди бяха едни мънички.
Тази сграда която проверявах щеше да се използва са офис
сграда и беше на два етажа без сутерен. Плочата на втория етаж
представляваше стоманени греди през около метър, на тях сложени скари от тънки кутиеобразни профили за които се захваща пода, който ми приличаше на гипсфазер. Нямаше детайл за вата или нещо друго за шумоизолация.
За мен може да се използва за да се построи вила или нещо такова, но за къща за постоянно обитаване мисля, че не е подходяща.
walko - специалист
Я и твоита картинка е като моята :-D
Ако ще правиш сглобяема къща ето ти съвет: върху бетонния фондамент се прави конструкция от греди 10x10см през 60см. после в шеисетте сантиметра влиза стиропор десетка и обира точно обема после от вън се кове кофражен шперплат върху него се приковава тук-там мрежа 1-2 ръце теракол и от горе пръскана мазилка, а от вътре се кове (или с рапиди) без конструкция Гъпскартон, като преди това се полагат инсталацийте. После латекса и си готов. НО не знам как възприемат в пожарната тоя тип строителство> иначе изолацията е добра с 10 см стиропор толкова е при хладилниците. и още нещо Кофражния шперплат върви в момента по 20лв.кв.м.
rendo - специалист
Напълно съм съгласен общо взето моя поглед върху този тип строителство е че варянтите са 2 или мноог красиво от вън или нищо особенно като в тези линкове...

Една приятелка има сглобяема къща на морето - на външен вид - Кукла от вътре много добре разпределено пространството и супер практично ..... до тук добре единственто което не мога и до момента да си обясня е защо са направили цялата външна обшивка от срезани напречно дънери .. за красиво - да факт красиво е но колко матерял е отишел не си е истина ....

Видях подобен варянт на това което си споменал с гредите .... хората наптавиха плочата след което се намери един стар дядо който се захвана с гредите като преди да ги сложи ги натопи в картан ако не се лъжа (станаха както старите електрически стълбове) след кото по твоя метод сложи вътре стиропор а от вън накова с такера дебел найлон и отгоре сачак .....
После от вътре влезнаха едни пичове и наковаха картона ...

за втория етаж наслага греди 25/25 през около 60 см ... и отгоре дюшеме и така до горе ....

Не знам цената каква е била но в чест на истината къщата стана слънце и до преди месец минавах покрай нея в Банкя - не видях за 2 години да и е станала каквото и е да е било .......

единственото лошо нещо е че през 3-4 г. трябва да ше изщкури цялата отвън безир и лак .... което е 4 дена работа ..... но пак не е никак зле
bullet - специалист
Благодаря за споделените мнения, но никой не каза нищо за тези бетонни панели за стените :?
Всъщност FIBER-циментови плоскости
Gandalf - специалист
Преди съм виждал построени от такива панели разни павилиони и бараки. Мисля, че те бяха изпълнени от някава смес от азбест и цимент, сега ми излезе от главата името.
Панелчетата на турските фирми са подобни, изолацията беше дебела около 5см.
Duke_BG - специалист
walko написа:
Я и твоита картинка е като моята :-D
Ако ще правиш сглобяема къща ето ти съвет: върху бетонния фондамент се прави конструкция от греди 10x10см през 60см. после в шеисетте сантиметра влиза стиропор десетка и обира точно обема после от вън се кове кофражен шперплат върху него се приковава тук-там мрежа 1-2 ръце теракол и от горе пръскана мазилка, а от вътре се кове (или с рапиди) без конструкция Гъпскартон, като преди това се полагат инсталацийте. После латекса и си готов. НО не знам как възприемат в пожарната тоя тип строителство> иначе изолацията е добра с 10 см стиропор толкова е при хладилниците. и още нещо Кофражния шперплат върви в момента по 20лв.кв.м.
я се доизясни на кое казваш кофражен шпретплат, щото ако става въпрос за истинския такъв той е 21 мм дебел и не е много лек материал, а е предвиден да не залепва за строителни материали - каква мазилка ще му сложиш ???
все ми се струва че с OSB плоскост 8мм и гипскартон отгоре + минерална мазилка ще постигнеш по-лесно, по-евтино и по-красиво и надеждно целта си ...

а по въпроса за пожароустойчивостта ако се замени стириопора с минерална вата (или каменна ли беше тази която не гори ) няма да има проблеми с класа на горимост .
olelia - помощник
Много мви е нужен такъв строеж на около 30 кв.м. площ, като от едната страна трябва да се "залепи" за вече съществуваща къща. Може ли някой да ми помогне в сметките с материалите - ако не слагате транспорта - колко ще олекна? Трябва да слагам и някаква основа - това е старо къще с ВиК и ток, но срутено. Искам да го махна и да си направя нещо такова.
walko - специалист
Duke прав си за ватата тя найстина е негорима аз слагах такава на камината преди гипс картона, и май пожарникарите ще са доволни, евала за идеята :thumbs: , но нещо хич не съм фен на външни стени от гискартон той е хигроскопичен и дърпа влага нищо че го слагат и в бани (мои си предрасъдаци) но за щперплата номера е коване на рабица и после пръскана мазилка ( а предполагам и с влачена силикатна ще стане) Но наистина метода които описвам е пробван и къщичката стана добра. Пък и изолацията и е екстра!
vipltd - специалист
Гипсокартон за външни стени е пародия .
Фиберциментовите плоскости са много добри за мокри помещения,за комини за камина например.
Ние ги ползуваме и на стълбищната клетка.Материала е практически негорим.Има и топлоизолационни качества.

Тема "Какво ви е мнение за къща по този метод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: