• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте. Сефте съм в тоя раздел щото съм много бос и ме е страх от тоци. :shock:
Брат ми ще ми прави скоро ел. инсталацията и ми препоръчва да сложи защита от пренапрежение/поднапрежение - като профилактика на гадните номера на ЕОН и най вече да си спася уредите от такива неочаквани случки.

Да оба4е - той ми препоръчва полски около 100 лв някъде, а българските релета и контактори за целта били "страховити" с размерите си и щели да седят като изс..ни близо до таблото вика ( или въобще да не се съберат) А хубавите вика били доста скъпи.

Та вие какво бихте препоръчали - като най-добро сътношение цена-качество, без да се забравят и габаритите естествено ? :?:

Дано да съм се изразил правилно - Благодаря.
слагай катоден отводнител на schneider electric и си решаваш проблема!но внимавай с избора нека го подбере и монтира човек които си разбира от работата.прецени дали си заслужава защото си е бая пари.питай за всеки случай фори-форфори! :?
тод написа:слагай катоден отводнител на schneider electric и си решаваш проблема!но внимавай с избора нека го подбере и монтира човек които си разбира от работата.прецени дали си заслужава защото си е бая пари.питай за всеки случай фори-форфори! :?


Мисля че е отводител и няма да свърши никаква работа, защото въпросния отводител върши работа при много високи напрежения /мълнии/
mamkata написа:
тод написа:слагай катоден отводнител на schneider electric и си решаваш проблема!но внимавай с избора нека го подбере и монтира човек които си разбира от работата.прецени дали си заслужава защото си е бая пари.питай за всеки случай фори-форфори! :?


Мисля че е отводител и няма да свърши никаква работа, защото въпросния отводител върши работа при много високи напрежения /мълнии/
ДА бе прав си бързах много,а и беше късно,затова не съм разбрал въпроса :roll: иначе брат му е прав на pipbel
има едни напреженови изключватели за контрол на пренапрежение +минимално напреженов изключвател на merlin gerin но трябва да си с техни предпазители в таблото(C60)
Да, брат ми ще прави таблото с предпазители на Меrlin Gerin - C60N 1P 10А, 16 А и 25 A

Toд - имаш ли представа колко струват тези изключватели.
Или някакъв линк ?
по ценова листа на шнайдер за 2007 С60N-10А-8.37,16А-8.23,20А-8.33,25А-8.45,40А-9.72,50А-10.91,63А-13,53.ТОВА Е БЕЗ ДДС и търговска отстъпка.не вярвам да имат разлика тази година.ако имаш възможност за дтз-слагай!има и. вариант за тях
има едни напреженови изключватели за контрол на пренапрежение +минимално напреженов изключвател на merlin gerin но трябва да си с техни предпазители в таблото(C60)


Тод, за тези напреженови изключватели дето споменаваш ставаше дума........
за изключвателите нямам представа и затова не ти ги писах а просто написах за предпазители.предполагам че са около 30-на лева
Предполагам 30лева + една 0 поне отзад, щом полските са около 100 лева..... :?
ще проверя в понеделник ако ти трябват спешно и ще ти дам цена
Защитно реле XJ3 на CHINT струва около 40 лв има настройки за време на сработване при стойност под и над номиналната
ако някой го интересуват подробности да казва....
За защита от пренапрежения - катоден отводител http://web.schneiderelectric.bg/bgnew/downloads/ed/install/SurgeArrestors.pdf
За защита от понижение на напрежението някакво специално реле контролиращо стойноста на напрежението. Преди време имаше подобна тема, там бяха дадени някой подобни релета
от Fori » пон апр 07, 2008 4:20 pm
з
тод написа:.питай за всеки случай фори-форфори! :?


Мъжага(Тод), ако ще ме прекръстваш, да вземеш да ми купиш една риза...

Пък,за отговор на pipbel и без да ме пита специално(по твоя поръка), ако мога ще отговоря...
pipbel тези изключватели за които ти казах са около 40 лв единия.мисля че са изгодни като сравниш качество и цена.
Мерси Тод. Добра е новината,че то без пари бе. :? ... Нали на Мerlin Gerin ?
Ще информирам брат ми да търси, аче след 8 дена мятаме инсталацията
да на мерлин жерин са.успех в начинанията и пиши дали вършат работа.
Малко късно по темата, но по-добре отколкото никога.
За четящите - защитите от пренапрежение предпазват от атмосферни и комутационни импулси които ги има в мрежата всеки ден. Те са с много малки времена (наносекунди) и съдържат висока енергия, която защитата отвежда като топлина. Ако обаче се попаде напрежение по-високо от 240 волта примерно за секунди този род защити ще се загрее и ще изгори, защото тя не е предвидена да защитата за такова дълго време консуматора. В повечето от тях има термо патрон, който я откача от линията. При други е задължително да има отделен предпазител само за нея. В крайна сметка ако енергото Ви попаде по-високо напрежение за продължително време не е това защитата за този случай.

Има проектиране защити които следят напрежението и когато то излезе извън 10 % както нагоре, така и надолу, защитата изключва и чака да се нормализират параметрите отново, за да сработи. тук вече са различни настройките като времето за реакция може да бъде от 1 до 4 секунди, и времето за въстановянане може да бъде от 1 до 5 минути. Тук идеята е следната - ако по някаква причина напрежението примерно е 180 волта или 260 волта, уредите Ви да бъдат защитени. Ще попитате как става 180 волта - ами много просто - къщата Ви е отдалечена от трафопоста на 250-300 метра и преди Вас съседите се греят с климатици, котлета на ток и натоварват Вашата фаза допълнително. Енергото не е превключило стъпалния регулатор на трафа и вместо Вашите 220 волта идват 186 примерно. Лятото обратно - енергото не е върнало регулатора в трафопоста, няма консумация и имате по високо напрежение от 240-250 волта. Да не говорим за случаите когато поради калпав монтаж Ви изчезне нулата в трафопоста или по трасето, тогава е божа работа на Вашата фаза какво напрежение ще дойде.
Ако някой друг се интерeсува още нека пита.

Желая на всички безпроблемно електро захранване - с всяка изминала минута трябва все по често да с иго пожелаваме, след като електро дружествата не инвестират никакви пари за поддръжка и подновяване.
Rumpi, въпроса е много важен. Ето че вчера имало някаква кражба от трафопост - и на таблата в блока идват 380 волта и поизгоряха някои уреди, предимно малки понижителни трансформаторчета (например на безжичен телефон) , на кого компютърче, на друг рутера и други уреди които са били включени в този момент.
Какви са тия устройства които следят дали напрежението минава определена граница - под или над нормата ? Дай конкретни модели ?
Ето ти един вариант на Шнайдер, скъпички са но качеството си струва парите и спестяват доста при скъпа техника.
http://www.filkab.com/files/category_files/file_669_bg.pdf
Разтърси се почти всяка фирма си имат такива релета.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”